Frýdek-Místek: Hospic otevře dveře veřejnosti

06.10.2012 11:37

Hospic ve Frýdku-Místku pořádá v úterý 9. října „Den otevřených dveří“. Zájemci si budou moci od 10 do 16 hodin prohlédnout pokoje klientů, které jsou barevně rozlišeny a mají bezbariérový přístup na balkon, přístupná bude také zahrada, meditační místnost i kaple, v níž se mimo jiné konají bohoslužby pro veřejnost. Zaměstnanci hospice budou také připraveni zodpovědět dotazy týkající se provozu tohoto zařízení.

Frýdek-Místek: Hospic otevře dveře veřejnosti
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Hospic má kapacitu 43 lůžek. Zajišťuje péči nevyléčitelně nemocným klientům v terminálním stadiu, ale také klientům se sníženou soběstačností z důvodu věku nebo zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném prostředí a jejichž pečovatelé potřebují čas na zotavenou.

„Za dva roky svého působení hospic poskytl služby 402 klientům, přičemž jen v tomto roce se jedná o 175 z nich. Máme zde i klientku, která se k nám pravidelně a ráda vrací. Libuše Grunová u nás byla již třikrát a v příštím roce oslaví úctyhodných sto let. Ona i její rodina a příbuzní si péči poskytovanou v našem zařízení velice chválí,“ řekl ředitel hospice Jan Jursa.

„Kromě hospicových, odlehčovacích a zdravotně sociálních služeb je pacientům a klientům poskytována řada doplňkových služeb, například canisterapie nebo bazální stimulace. Oblíbené jsou i volnočasové aktivity, například hrátky s pamětí, kondiční cvičení, zpívání, poslechové pořady nebo ruční práce, jejichž prostřednictvím se klienti navzájem poznávají, učí se novým dovednostem a udržují se tak v duševní i fyzické pohodě,“ uvedl náměstek primátora Libor Koval s tím, že své místo v žebříčku oblíbených činností mají také jednorázové akce v podobě výletů, ale také vernisáží a koncertů v prostorách hospice.

„Velký kus dobré práce odvádějí také dobrovolníci, kteří našim klientům dělají společnost, povídají si s nimi, naslouchají jim, předčítají jim z knih, ale také s nimi vycházejí na procházky místní zahradou. Dobrovolníci nenahrazují personál, ale přináší něco navíc. Času dobrovolníků a jejich nadšení, se kterým se vrhají do služeb ve prospěch potřebných, si velmi vážím a věřím, že jejich účast zvýšila prestiž našeho zařízení,“ dodal ředitel hospice Jan Jursa.

MM F-M, Jana Matějíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…