Gambleři mají na Moravě utrum. Automaty postupně zmizí

12.12.2011 22:11

Provozovatelé heren a gambleři budou mít ve Šternberku utrum. Zdejší zastupitelé totiž schválili vyhlášku, která zakazuje hazard ve městě. Platit začne od nového roku. Pro vyhlášku hlasovalo jednomyslně všech dvacet zastupitelů. Šternberk se tak po Hranicích stal už druhým městem v Olomouckém kraji, které se k úplnému zákazu hracích automatů odhodlalo.

Gambleři mají na Moravě utrum. Automaty postupně zmizí
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Vyhláškou ale nezmizí hazard z města přes noc. Ještě tři roky si ve Šternberku budou muset počkat. Nejprve musí provozovatelům heren skončit smlouvy, které uzavřeli s Ministerstvem financí. Nové smlouvy už ale nedostanou.

Sedlák: Ještě tři roky tu bude asi 150 videoterminálů

„Od nové vyhlášky si slibujeme to, že budeme moci alespoň postupně regulovat hazard ve Šternberku, protože pokud by měly platit licence na deset let, tak s tím nic neuděláme. Pokud chceme tu dobu zkrátit, musíme mít vyhlášku, abychom mohli Ministerstvo financí požádat o zkrácenou dobu na tři roky a na základě vývoje v této oblasti se potom rozhodnout, jakým způsobem půjdeme dál. Navíc si myslíme, že plošná vyhláška je lepší z jednoho prostého důvodu, protože my jsme čtrnáctitisícové město a ještě tři roky tu budeme mít asi 150 videoterminálů, což je nad republikovým průměrem. A dále si myslím, že vyhláška, kterou jsme měli dříve, která hovořilo o jednotlivých ulicích, byla více méně nefunkční, protože pokud ve vedlejší ulici nově vznikne takovýto bar, tak my na to můžeme reagovat ex post tím, že v této vyhlášce tuto ulici zakážeme. Kdežto díky celoplošnému zákazu už nebudou vznikat další videoherny,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz starosta Šternberka Jaromír Sedlák (ODS).

V Přerově asi pouze sníží počet heren

Podobnou vyhlášku, jakou v uplynulém týdnu schválili zastupitelé ve Šternberku a před nimi v Hranicích, se pokusí prosadit také opoziční zastupitelé v Přerově. Jejich návrh ale pravděpodobně neprojde. Přerovští radní totiž nedávno hlasovali i o celoplošném zákazu provozování loterií na území celého města. Tento návrh ale nepodpořili.

Více o regulaci hazardu ZDE

„Zakázat provoz loterií celoplošně nepovažuji za nejšťastnější řešení, protože každá akce přináší reakci. Obávám se, že by se v Přerově jen rozrostly černé herny a vznikla tu šedá ekonomika,“ uvedl náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS) s tím, že by ve městě zůstaly ještě čtyři stovky videoloterijních terminálů, které nepovoluje město, ale Ministerstvo financí.

To redakci potvrdila i Oldřiška Sedláčková z odboru ekonomiky. „Pokud by radní schválili celoplošný zákaz, tak videoloterijní terminály a ostatní loterie, povolené ministerstvem, mohou být provozovány na území města Přerova až do konce roku 2014. A takovýchto přístrojů je ve městě 440,“ upřesnila Oldřiška Sedláčková z odboru ekonomiky. Přerovští radní tedy přišli s vlastní verzí vyhlášky. Ta počítá pouze s postupným snížením počtu heren o osm. Celkově by se tedy v Přerově mohly hrací přístroje vyskytovat na šestačtyřiceti adresách. S touto variantou souhlasilo devět z desíti přítomných radních. O osudu obou vyhlášek budou v pondělí 12. prosince ještě rozhodovat zastupitelé.


Města mohou omezit hazard do konce letošního roku, protože od 1. ledna 2012 začne platit novela loterijního zákona, která hernám stanovuje výpovědní dobu na tři roky……
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…