Gazdík přitvrzuje. Neprojde-li novela o rozpočtovém určení daní, vláda padne

05.09.2011 18:51

V ostrý konflikt či rozpad vlády mohou v krajním případě vyústit rozpory ohledně novely o rozpočtovém určení daní. Prohlásil to předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík ve Zlíně, kde odstartovala celostátní akce Sdružení místních samospráv nazvaná Klíče pro premiéra, která má za cíl podpořit chystanou novelu zákona o rozpočtovém určení daní

Gazdík přitvrzuje. Neprojde-li novela o rozpočtovém určení daní, vláda padne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Je to pro nás zásadní priorita a ODS to ví. Nedovedeme si představit, že by nebyla dodržena koaliční smlouva, kde je jasně dáno, že dostaneme financování měst a obcí na evropskou úroveň. Navíc premiér Nečas mi osobně dal ruku na to, že rozdíl mezi nejchudší obcí a hlavním městem Prahou bude maximálně trojnásobný. Žádáme dodržení těchto slibů a předpokládám, že premiér Nečas důležitost situace chápe. Kdyby ne, vznikl by zásadní koaliční problém," uvedl pro Parlamentní Listy cz. Gazdík.

SLEDUJEME TÉMA  ROZPOČET 

V krajním případě by podle Gazdíka padla i vláda. „V případě, že by v koalici k dohodě nedošlo, nedovedu si představit, že by vláda bez tohoto klíčového bodu našeho společného koaličního programu mohla nadále fungovat," konstatoval Gazdík.

Starostové ze Zlínského kraje se ve většině případů staví na podporu novely zákona. Doposud totiž byla například Praha na 4,5 násobku oproti třeba Vizovicím. V číslech to znamená, že zatímco Praha získala na jednoho občana 30 tisíc korun ročně, Vizovice obdržely do rozpočtu jen 6800 korun. Premiér Nečas se zavázal, že rozdíly mezi nejchudšími a nejbohatšími městy budou na maximálně trojnásobku. Přesně na tomto principu je nyní postavena novelizace zákona.

Velkoměsta pláčou

„Návrh z dílny ministra financí počítá s tím, že městům a obcím přidá více než 13,5 miliardy korun, zatímco čtyřem největším českým městům ubere pět miliard, ovšem se čtyřletým přechodným obdobím, kdy i tato největší města budou získávat finanční kompenzace," řekl ve Zlíně Gazdík.

ODS se ale nechala slyšet, že s návrhem novely nesouhlasí a existuje tak pádná obava, že návrh neprojde. Návrh reformy financování obcí nyní putuje na vládu a starostové ze Zlínského kraje se rozhodli návrh podpořit dopisem a zasláním klíče od svých úřadů. „Dopis s klíčem odešleme premiérovi co nejrychleji. Naše město trpí nezaměstnaností a dalšími problémy, které budeme moci po navýšení rozpočtů účinněji řešit," sdělil starosta Brumova-Bylnice Zdeněk Blanař (KDU-ČSL).

Klíčový je premiér

„Předseda vlády je vždy klíčovou osobností vlády. I proto doufám, že naši důvěru nezklame," doplnil ho starosta Pačlavic Petr Čech (ČSSD).

Novelu zákona živě podporuje také starosta Litenčic Josef Smažinka (nez.). „Ročně pracujeme s asi pětimilionovým rozpočtem a na investice nám zůstává kolem 700 tisíc korun. Spravedlivějším rozdělením financí by si naše obec mohla přičíst k rozpočtu asi 1,750 milionu korun. Nechápu ale například město Kroměříž, které se k akci nepřipojilo. Ve vedení mají lidi z ODS a zřejmě se bojí jít proti stranickému názoru. Přitom škodí sami sobě. Nevím, jak se pak mohou podívat lidem do očí," podotkl Smažinka.

Podle tajemníka Sdružení místních samospráv Tomáše Chmely je zaslání dopisu s klíčem nejúčelnější řešení v aktuální situaci. „Každá z obcí tak dá premiérovi jasně najevo, že důvěřuje jeho slibu. Podobné aktivity budou ještě pokračovat," dodal Chmela.

Psali jsme:
Véčka mají každý večer jiný nápad, říká Kalousek
Kalousek bude možná škrtat ještě letos, tvrdí jeho náměstek
Nejlepší je vláda, která nedělá nic, komentuje MfD reformy Nečase a spol.
Vnitro dostane víc peněz. Kalousek navýšil Kubicemu rozpočet

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …