Generál Randák k novému úderu Ištvana: Vždyť ta jména známe. Ale něco je tu divné

30.07.2013 12:07

Politici nemohou zůstat v klidu. Podle médií dnes nejznámější představitelé policie a státního zastupitelství Robert Šlachta a Ivo Ištvan chystají rozsáhlé vyšetřování podezřelých obchodů v solární energetice, o kterých se léta spekuluje.

Generál Randák k novému úderu Ištvana: Vždyť ta jména známe. Ale něco je tu divné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

O tom, proč se orgány činné v trestním řízení černou dírou na státní dotace, jakou je fotovoltaika, zabývají až na popud Energetického regulačního úřadu a prezidenta Miloše Zemana, a nikoli Bezpečnostní informační služby, která by měla chránit ekonomické zájmy státu, ParlamentníListy.cz hovořily s bývalým šéfem tajné služby, generálem Karlem Randákem. „BIS by měla být první, kdo na takovou věc přijde. A pak by měla automaticky dát zprávu premiérovi nebo vládě, a pokud shledá nějakou trestnou činnost, zprávu by měla předat policii nebo státnímu zastupitelství, aby orgány činné v trestním řízení, což BIS není, mohly konat,“ prohlásil Randák.

Podle médií spolupracuje Energetický regulační úřad v rámci koordinačního týmu Záření, jehož vznik inicioval prezident Miloš Zeman, s policií a státními zástupci na vyšetřování podezřelých obchodů v solární energetice.  Myslíte si, že by v této věci mohli být úspěšnější než v kauze Nagyová, která, zdá se, půjde do ztracena?

Nesouhlasím s tím, že tahle kauza jde do ztracena. Přece to, že obvinění jsou z vazby venku, ještě neznamená, že případ  jde do ztracena. Jen pominuly důvody k tomu, aby byli drženi ve vazbě. Státní zastupitelství pracuje dál, uvidíme v září, říjnu, co se bude dít. Pokud to skončí nějakým fiaskem, pak můžeme říci, že šlo o plácnutí do vody. Ale do té doby to říci nemůžeme.

Ale pokud jde o solární byznys, to je přece věc už léta obecně známá. To, že se premiér Mirek Topolánek angažuje v solárním byznysu prostřednictvím svého poradce Marka Dalíka, se vědělo. To je stejný případ jako s Janou Nagyovou. To, že si na Uřadu vlády dělá, co chce, všichni věděli, ale nikdo se to neodvážil říci nahlas. To, že Topolánek, lobbisti Roman Janoušek, Ivo Rittig a podobní dokázali zmanipulovat solární byznys, ví celá republika. Nemá smysl si tedy myslet, že to teď bude nějaká obrovská bomba ve smyslu toho, že by se objevilo něco, co nikdo neví. Bomba to může být, pokud policie má důkazy, kam přišly peníze, které z toho podnikatelé vytáhli a stále ještě vytahují, a jestli budou ti lidé potrestáni. Celá politická garnitura z doby Topolánkovy vlády se na tom byznysu přiživila. Myslím, že to je nepochybné. Jen na to získat důkazy.

Říkáte, že o tom všichni věděli, není tedy zvláštní, že se záležitostí ekonomického zájmu státu už dávno nezabývá Bezpečnostní a informační služba? Protože předpokládám, že kdyby se tím v minulosti zabývala, předala by podnět policii a už dávno by musely být nějaké výstupy z vyšetřování?

Mně se na to ne dobře odpovídá, protože zase budu osočen z toho, že nejsem objektivní, protože mám s BIS nevyřízené účty, což je pravda. BIS by měla být první, kdo na takovou věc přijde. Pak by měla automaticky dát zprávu premiérovi nebo vládě. A pokud shledá nějakou trestnou činnost, měla by zprávu předat policii nebo státnímu zastupitelství, ministru vnitra nebo spravedlnosti, to je jedno, prostě někomu, aby mohly orgány činné v trestním řízení, což BIS není, konat.

Existují jediná dvě možná vysvětlení. Podle jednoho to BIS věděla, a já předpokládám, že to věděla, když to věděli všichni, pracovala na tom a získala nějaké důkazy. Pokud má  BIS takové informace, musí nechat vypracovat zprávu a předložit ji konečnému adresátovi - vládě, premiérovi. A pokud se to stalo, a já myslím, že se něco takového muselo stát, nějaká taková zpráva musela být předložena, můžeme spekulovat, jestli se dostala k vládě nebo jen k premiérovi. Otázka je, co se s tou zprávou stalo. Jestli premiér řekl: Já se podle toho zařídím a vy už se o to nezajímejte, a ředitel BIS skutečně poslechl a zjevně trestnou činnost nechal být a přestal se o ni zajímat, nebo někdo v BIS dává informace do trezoru a dál už s nimi nepracuje. Ale povinností ředitele BIS je, aby věděl, co se stane s jeho zprávami, jestli se podle nich vláda řídí nebo ne. 

A co může dělat, když je přesvědčen, že dochází k něčemu nezákonnému, ale má pocit, že vláda s tím nic nedělá? Má povinnost, jako třeba Nejvyšší kontrolní úřad, když má podezření na trestnou činnost, podat trestní oznámení na policii?

Když je přesvědčen, že dochází k něčemu nezákonnému, má se obrátit na policii. Protože ředitel BIS má stejné povinnosti jako vy nebo já, pokud zjistí trestnou činnost, je povinen to oznámit policii, jinak se stává spolupachatelem. Nemůže se spokojit s tím, že premiér řekne, že si zprávu přečte a ať už se o to zpravodajci nestarají. To nemůže kontrarozvědka udělat. Někde se tam zjevně děje chyba. Otázka je, jestli je ta chyba úmyslná, nebo je to chyba jen z pitomosti. To se samozřejmě můžeme jen dohadovat.

Myslíte si, že se BIS v minulosti obrátila v kauze solárního byznysu na policii? To by se tím přece policie musela dávno zabývat a nečekat až na oznámení nové ředitelky Energetického regulačního úřadu nebo na komisi zřízenou prezidentem Milošem Zemanem.

Policii to BIS nedala určitě. To stoprocentně. Jestli dala zprávu vládě, to se můžeme jen dohadovat. Pak je druhá varianta, že to nedala vůbec nikomu. Což je ještě horší, tam se můžeme dohadovat o motivu.

Ale kdyby si závažné informace nechala pro sebe, nebylo by to porušení zákona?

Samozřejmě. Ale k tomu by mohly být dva motivy. Buď si někdo schovává v BIS zprávy do trezoru, což se může stát, to není až tak výjimečné, že někde štosují informace a doufají, že se jim budou hodit, ať už v jiné kauze nebo ve chvíli, kdy jim půjde o záchranu, třeba když budou vyjednávat o rozpočtu BIS. A druhá věc je, že v té kauze by mohli být trestně postiženi lidé, kteří aktivně pro BIS pracují. Nemyslím jako příslušníci, ale jako agenti. To znamená, že BIS nedává informace dál, když tím faktidcky chrání své agenty.

Můžeme spekulovat o tom, kam až BIS může v ochraně informačních zdrojů zajít, jakou trestnou činnost v rámci ochrany svého agenta může krýt. Pak vyvstávají podezření, že Roman Janoušek je agentem BIS. Protože jak jinak by bylo možné, když ho BIS od roku 2007 poslouchá, což sama přiznala, že u něj neobjevila žádnou trestnou činnost? To je nesmysl. Potvrzuje to domněnku, že Janoušek pracuje pro BIS jako informátor a že BIS neposílá jeho informace dál, aby ho jako svůj informační zdroj chránila.

Pokud by BIS dala v minulosti nějakou zprávu premiérovi nebo vládě, je povinnost úřadu je ukládat? Pokud ano, pak by následující vláda mohla zjistit, jaké informace týkající se solárního byznysu uplynulé vlády dostaly?

To je dobrá otázka. Ale jsem přesvědčen, že v těchto případech se ze strany BIS postupuje nestandardně. Za standardního postupu by byla vypracována písemná zpráva, měla by určitý stupeň utajení, měla by své číslo jednací, musela by být někde zaprotokolována. Pak by bylo dohledatelhné, že se zpráva dostala na Úřad vlády, kdo všechno s ní přišel do styku, protože i to se musí evidovat. Ale já si myslím, že ve zvláštních případech postupuje BIS nestandardně, že ředitel BIS přijde, zprávu přednese premiérovi buď ústně nebo mu ji nechá přečíst a pak si ji zase vezme zpátky.

A to je podle zákona možné? To by přece mohlo být zneužitelné, protože by si teoreticky ředitel BIS mohl cokoli vycucat z prstu, a nikdo by nikdy nedokázal, že mylně informoval premiéra...

Já myslím, že to podle zákona není možné. Protože jestli je někdo seznamován s utajovanými skutečnostmi, tak by to mělo být někde evidováno.

Může si i prezident vyžádat od BIS zprávu, jaké informace kolem solárního byznysu získala?

Prezident si může vyžádat od BIS jakoukoli zprávu a měli by mu ji dát, otázka je, jestli dají. Můžou prezidentovi dát něco, ale ne všechno, a nikdo jim to nedokáže. Protože neexistuje faktická kontrolní činnost. Komise pro kontrolu BIS při Parlamentu nemá žádné faktické pravomoci. Nikdo v republice nedokáže zkontrolovat, co všechno BIS k této věci má.

Když nyní pracuje skupina, kterou inicioval Miloš Zeman, může si také vyžádat z BIS informace?

Orgány činné v trestním řízení mají právo se dotázat BIS, jeslti k té věci něco nemají. Ale zase: Když neexistuje kontrola, záleží na libovůli BIS, respektivě jejího ředitele, co všechno policii nebo státnímu zastupitelství poskytne. A pokud by kterýkoli z lidí, které má policie podle médií v hledáčku, Topolánek, Janoušek, podnikatel Michal Zahradníček, bývalý partner exministryně informatiky Dany Bérové, nebo olomoucký věřitel exministra vnitra Ivana Langera  Ivan Kyselý byli agenty BIS, tak BIS prostě zprávy nedá, protože řekne, že informace neuvolní kvůli ochraně svého informačního zdroje. Protože ochrana identity informačního zdroje stojí téměř nad vším. Kdyby ze zprávy bylo rozeznatelné, od koho je, tak ji opravdu dát nemusí.

Co si tedy myslíte o tom, že se léta stará věc, která byla obecně známá, začíná řešit až po letech, kdy je určitě těžší získat důkazy? Nezklamala v tom Bezpečnostní informační služba?

Jen nechtějte, abych hodnotil práci BIS, protože já v tom opravdu nejsem objektivní. Mně mluvčí BIS Jan Šubert označil v kauze Savoy (z kamery v hotelu Savoy unikly před prezidentskou volbou v roce  2008 důkazy o schůzce bývalého kancléře prezidenta Václava Klause Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem – pozn. red.), i když mě přímo nejmenoval, za ohrožení demokracie v naší zemi. A od té doby mám BIS v patách, vedu s ní přerušovanou válku. Přes výpisy z telefonických hovorů, které si pravidelně vytahují, jsem fakticky průběžně sledován. Jsem přesvědčen, že to není na základě nějakého úkolování, ale že je to z vlastní iniciativy BIS, respektive jejího vedení.

K tomu vždycky dokáže BIS přesvědčit nově nastoupivší garnituru, ať už to byl Topolánek, Fischer nebo Nečas, že je třeba monitorovat pana Randáka, protože představuje reálné ohrožení demokracie v této zemi. To si nevymýšlím, to vím. Proto nechci hodnotit práci BIS, protože jsem přesvědčen, že BIS je Úřadem vlády a premiéry zneužívána úplně stejně jako Vojenské zpravodajství, že pracuje na politickou objednávku. Je to samozřejmě strašně špatně, ale člověk se s tím naučí žít. Když tohle říkám, dávám odpověď na otázku, jak pracuje BIS: Nepracuje dobře, protože pracuje na úplně něčem jiném, než by měla. Protože aby dobře pracovala na všem, takové kapacity nemá.

Oni jsou schopni dobře sledovat jednotlivce, jako jsem já, ale nejsou schopni odborně zvládnout třeba problém solárního byznysu, nebo sledovat všechny procesy, které se dějí v Českých drahách. Ředitel v zájmu pudu sebezáchovy, stejně jako Páleník, tak  i Lang, jdou Úřadu vlády na ruku v tom, že dávají takové zprávy, jaké chce Úřad vlády slyšet, a naopak nedostanou se do rukou policie informace, které by měla dostat, protože by mohly ohrozit současnou vládu. Takže BIS, stejně jako Vojenské zpravodajství, je politicky zneužívána. O tom jsem přesvědčen.

Koho může podle vás vyšetřování kolem solárního byznysu ohrozit? Na schvalování zákonů kolem fotovoltaiky se podílela řada politických stran.

Nemá cenu si myslet, že na solárním byznysu si přivydělali jen lidi z pravicové části politického spektra. To je nesmysl. Na tom si přivydělávají všichni, protože ČEZ,  jak známo, který je největším hráčem na poli solárního byznysu, spolupracuje s levicovými i pravicovými politickými stranami. Tehdy v Monte Argentariu v Toskánsku se exministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban neobjevil náhodou. Jakmile jde o tak velký byznys, tak jsou všichni velcí kamarádi a dokáží se domluvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …