Generál Randák předkládá vysvětlení Babišova trápení. Jeho slova možná naštvou Kalouska a Topolánka

09.12.2013 7:03

ROZHOVOR Kumulace moci do rukou jediného člověka, který vlastní podnikatelské impérium Agrofert, významná média i politický vliv, se bývalý šéf zpravodajské služby, generál Karel Randák dle svých slov pro ParlamentníListy.cz neobává. Randák spolupracuje s nadačním protikorupčním fondem Karla Janečka, se kterým sympatizuje i sám Babiš.

Generál Randák předkládá vysvětlení Babišova trápení. Jeho slova možná naštvou Kalouska a Topolánka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

„Já ho vidím jako člověka, který má normální dvě ruce, dvě nohy a jednu hlavu a je to člověk jako každý jiný. Není o nic nebezpečnější a o nic horší, než je Bohuslav Sobotka nebo Pavel Bělobrádek,“ řekl o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Jako člověk je Babiš podle generála Randáka dokonce lepší než bývalí premiéři Mirek Topolánek nebo Petr Nečas.

Myslíte si, jako bývalý šéf zpravodajské služby, že lustrační zákon už splnil svou roli a že už může být zrušen, nebo existuje riziko ze strany příslušníků a spolupracovníků StB nebo prominentů minulého režimu?

Nejsem na to odborník. Ale lustrační zákon byl přijat proto, aby se lidé, kteří byli nějak spojeni s bývalým režimem, nedostali do vysokých státních funkcí. Což v dnešní době je v podstatě utopie, protože kdo něco znamenal v bývalé komunistické straně nebo byl nějaký funkcionář, měl svůj věk, a dneska už je to po dalším čtvrt století opravdu starý člověk. A nikdo takový tam není.

Stalo se o víkendu: Celostátní sněm TOP 09

O problému lustračního zákona se mluví v souvislosti s Andrejem Babišem, protože by mu mohlo pozitivní lustrační osvědčení bránit ve jmenování ministrem financí. Není z toho vidět, že se lidé, na které se vztahuje lustrační zákon, do veřejné sféry ještě mohou i po pětadvaceti letech od pádu totality dostat?

Počkejte, ale Andrej Babiš nebyl žádná významná figura bývalého režimu.

Ale je uveden v archivech StB jako spolupracovník komunistické tajné služby, takže se na něj lustrační zákon vztahuje.

On se snad o to soudí, ne?

Ano, ale vzhledem k tomu, že je v archivech StB uveden, negativní lustrační osvědčení by nemohl získat, i kdyby soud na Slovensku spolupráci nepotvrdil.

Nevím, jestli je ve spisech uveden, já jsem je neviděl. Ty jsou někde na Slovensku.

Ale fakt, že v archivech figuruje, je v této chvíli zřejmě nezpochybnitelný. On se soudí, protože tvrdí, že s komunistickou StB nespolupracoval, ale negativní lustrační už nezíská.

Ale může být soudem očištěn. To bych nepředjímal, dokud soud nerozhodne. Znám spoustu lidí, kteří vůbec nevěděli, že s nimi Státní bezpečnost komunikuje. To je nakonec i dnešní praxe. Mnohdy tajná služba hovoří s člověkem a získává od něj informace a on ani neví, že mluví s tajnou službou. To je takzvaný nevědomý agent.

A to ho mohou vést jako svého spolupracovníka?

Samozřejmě. Spolupracuje, protože jim dává informace. Dneska se to samozřejmě klasifikuje jinak, už se to nejmenuje agent a spolupracovník, ale je to prostě informační zdroj, člověk, který je na kontaktu, byť nevědomém, s tajnou službou. To není nic výjimečného a nebylo to nic výjimečného ani tehdy. Proto bych se v případě Andreje Babiše neunáhloval a počkal bych na rozhodnutí soudu.

Projednávání státního rozpočtu

Takže myslíte, že už nemohou existovat po tolika letech nějaké sítě bývalé StB, že už nemohou třeba bývalí příslušníci StB využívat bývalých kontaktů nebo nějakých kompromitujících materiálů?

Jaké kompromitující materiály?

StB sbírala kompromitující informace na různé lidi, disidenty a podobně, ne?

Ale Andrej Babiš nebyl v StB.

Já se na to neptám kvůli panu Babišovi, ale kvůli tomu, jestli nehrozí už žádné nebezpečí a jestli tedy můžeme s klidným svědomím zrušit lustrační zákon?

Nevím, nechci vypadat jako nějaký obhájce bývalé StB, ale je to minulost čtvrt století stará. Pro tuto společnost jsou mnohem nebezpečnější lidi, jako je Ivo Rittig a podobně, než nějací devadesátiletí bývalí důstojníci StB, kteří měli nějaké virtuální kompromitující materiály na někoho. Dnes takovými materiály nemůžete nikoho k ničemu nutit. Co by to muselo být za kompromitující materiály? V tom, že ti lidé spolupracovali s StB? Ta pravděpodobnost je zanedbatelná. Jako riziko ohrožení demokracie v České republice to skutečně nevnímám. To tedy fakticky ne.

Dámy ve sněmovně

V souvislosti s Andrejem Babišem se objevují i další obavy, že pokud by se stal jako šéf dnes vlivného politického hnutí ANO skutečně ministrem financí, mohlo by dojít ke střetu zájmů, protože je majitelem velké společnosti Agrofert, která na svou činnost dostává státní dotace, a médií. Vidíte riziko ve spojení byznysu, politiky a médií?

Já nejsem žádný extrémní fanda Andreje Babiše. Ale proč z toho člověka všichni děláte takového strašáka? V době, kdy byl ve vládě Vít Bárta, který byl podle mne mnohem nebezpečnější figura, nikdo o něm nic nepsal. A teď se najednou strhne hysterie kolem Andreje Babiše. Mně to nedává smysl. Když to všechno zpovzdálí sleduju, zdá se mi, že je tu zakázka na to, co nejvíc Andreje Babiše dehonestovat nebo očernit. Já ho vidím jako člověka, který má normální dvě ruce, dvě nohy a jednu hlavu a je to člověk jako každý jiný. Není o nic nebezpečnější a o nic horší, než je Bohuslav Sobotka nebo Pavel Bělobrádek. Proč se všichni otírají o Andreje Babiše? Že má peníze?

To určitě není důvod k obavám, i když peníze hrají v politice významnou roli. Spíš existují obavy ze soustředění obrovské moci do rukou jednoho člověka, který je nejen jedním z nejbohatších v České republice, ale je vedoucí figurou, možná spíš vlastníkem dnes politicky vlivného hnutí ANO, je majitelem řady významných médií a má se stát i jedním z nejmocnějších členů exekutivy. Nejsou tedy určité obavy na místě? Když jste Andreje Babiše srovnával s Bohuslavem Sobotkou, sociální demokracie přece nedávno dokázala, že není stranou jednoho muže, který rozhoduje o všem.

Teď už je v sociální demokracii jen Sobotka. Protože s Haškem a Tejcem, sice po právu, to musím uznat, zametli způsobem, který to druhé křídlo naprosto diskvalifikoval na velmi dlouhou dobu.

Zametli? Vzdali se jen stranických funkcí, ale Michal Hašek zůstal hejtmanem Jihomoravského kraje, Jeroným Tejc se stal předsedou významného sněmovního ústavně právního výboru a jihomoravskou krajskou organizaci ovládli lidé blízcí Haškovi. Sobotka nového předsedu krajské sociální demokracie nazval šíbrem, manipulátorem a Haškovým kmotrem. Navíc Hašek i Tejc zůstali poslanci a mohou pořád ovlivňovat poslanecký klub.

A co budou dělat lidi od Andreje Babiše? Myslíte, že budou na slovo poslouchat Andreje Babiše?

Zatím to tak vypadá.

Protože zatím ještě nepřičuchli k tomu, co to je sedět v Parlamentu. Uvědomte si, že žádný Andrej Babiš nemá pravomoc ani sílu odvolat svého poslance z postu, když poslanec nebude chtít.

V případě dvou poslanců z Vysočiny, kteří měli máslo na hlavě, se mu povedlo přesvědčit je, aby se poslaneckého mandátu vzdali.

Ti se diskvalifikovali sami vlastními problémy.

Exposlance ODS Pekárka, který nastupoval jako náhradník za ve chvíli, kdy byl sám už nepravomocně odsouzen za korupci, také ODS nedonutila k tomu, aby do Poslanecké sněmovny nenastoupil a nedělal jí ostudu.

Že ho ODS nedonutila, aby nenastoupil do sněmovny? Ti ho tam chtěli jako nikoho jiného, aby mohl hlasovat. Potřebovali prohlasovat zákon, proto si tam vzali Pekárka, protože věděli, že udělá cokoli, aby získal imunitu. Byl poslušná loutka právě proto, že měl škraloup, proto hlasoval, jak potřebovali.

Ti dva exoti za ANO, kteří se poslaneckého mandátu vzdali, jsou ještě elévové, kteří vůbec nevědí, jak to chodí a na co se mohou spolehnout. Ale ručím za to, že každý poslanec přijde po určitě době na to, že být poslancem znamená být vlastním pánem. Oni si uvědomí, že mají na čtyři roky jisté živobytí. A žádný Babiš, i kdyby byl sebevětší diktátor, jim tu disciplínu nemůže nastolit, protože těm lidem je vždycky přednější vrabec v hrsti než holub na střeše. Jim je přednější jejich vlastní existence než nějaké stranické příkazy. Zjistí, že mohou říci Andreji Babišovi, že mají nějaké voliče a že se odtamtud nehnou, protože je zvolili. Budou si vědomi, že tady mají na čtyři roky jistý poslanecký plat. A to je ten princip. Neznám nikoho, kdo by odstoupil ze sněmovny, když jim to řekne šéf strany, aniž by jim za to něco nabídl jako Nečas Tluchořovi a spol.

A co když jim Andrej Babiš řekne, že když budou zlobit a nepodpoří to, co on chce, potopí vládu, protože on na rozdíl od nich na poslaneckém platu není závislý? Nemůže se stát, že když jim pohrozí předčasnými volbami, budou poslanci jako beránci a kývnou na všechno, protože by o ten jistý poslanecký plat přišli a v dalších volbách by už neměli šanci dostat se na kandidátku?

To přece není pravda, to přece Babiš nemůže udělat. Ti lidi se tam snaží přežít co nejdéle. Nemyslím si, že Andrej Babiš je horší člověk než jiní, dokonce si myslím, že je lepší člověk než Mirek Topolánek nebo Petr Nečas. O tom jsem ochoten polemizovat s kýmkoli. A v čem je třeba Babiš nebezpečnější než Kalousek? V momentě, kdy byl ve vládě, měl přece TOP 09 také v rukách.

V čem je Andrej Babiš lepší člověk než bývalí premiéři? Myslíte, že má lepší charakter?

Přesně tak. Samozřejmě má svoje minusy, to nepochybně, je to tvrdý bezohledný byznysmen, možná má diktátorské sklony, aspoň se to o něm tvrdí, ale rozhodně říká, co si myslí. A to vidím jako velké plus. A také se chová podle toho, co říká. Když se s Andrejem Babišem na něčem domluvíte, jsem si téměř jist, že slovo dodrží. Když řekne, že bude něco dělat, tak to dělá. Když řekl, že půjde do politiky, dá do toho peníze, tak to splnil. Nehledal žádné výmluvy a nakonec se mu to podařilo.

Druhá věc je, že tu byly různé podvody při privatizaci, ale na rozdíl od devadesáti procent lidí jeho kalibru nikdo nemůže říci, že Andrej Babiš okradl drobné akcionáře. Babiš udělal to, že si počkal, až drobní akcionáři své akcie prodali, někdo rozjel provoz, a když mu zkrachoval, vstoupil do toho a skupoval to. Ale to, že by jako kupříkladu Viktor Kožený okradl jednotlivé, drobné akcionáře, kteří vrazili do privatizace vlastní peníze, nikdy neudělal. Já ho nehájím, tak dobře ho zase neznám, ale myslím, že podle toho, co dělá, je zbytečné z něj dělat bubáka. Jsou tady větší nebezpečí, než je Andrej Babiš.

Takže jste přesvědčen, že kumulace moci se v případě šéfa ANO nemusíme bát?

Všichni mají strach z Andreje Babiše, že má média, peníze, dostane politickou, exekutivní moc. Všichni vidí to špatné, že se mu podaří všechno ovládnout a bude to mít negativní důsledky. Ale co když je to naopak? I když ta pravděpodobnost je menší než padesát na padesát, ale co když se ukáže, že člověk, který má peníze, moc, média, se bude snažit pro ten stát něco udělat? Tak by to byla ideální situace, jakou stát může mít. Proto bych počkal, vždyť ještě vláda ani není. Vezměte si třeba nominanty do vlády. I když si nemyslím, že ANO bude mít Ministerstvo vnitra, ale kdyby ho mělo, copak je na nominaci Davida Ondráčky špatného? Určitě by nebyl horší ministr než Kubice. Ani než Radek John. Ondráčka přece není Babišův člověk. A totéž s novinami. Nemyslím, že Sabina Slonková bude psát jen to, co chce Babiš. Proto strach z Andreje Babiše nemám. Spím úplně klidně.

Jste tedy spokojen, jak se dnes vyvíjí politická situace u nás?

Nejsem nadšený, jak to tu vypadá obecně, ale říkat o straně nebo hnutí ANO, vlastně nevím, co to je, že to je nějaká méněcenná strana, když nemá vnitrostranické sktruktury, jak někdo kritizuje, je v mých očích naopak plus. Protože ty zavedené strany, které mají takové mechanismy, kdy se hlasuje o kandidátkách, se prasáren dopouštěly taky. Hlasuje se v nich o kandidátkách a stejně si pak sociální demokrati změní kandidátky, jak potřebují. Stejně tak to dělala ODS: To, že ve stranách existují mechanismy, ještě neznamená, že strany ty mechanismy dodržují. To je stejné jako se zákony. Byl jsem teď na sympoziu na Slovensku, kde se mluvilo o tajných službách. A padla krásná věta, že tajné služby mají svoji působnost vymezenu zákonem a nic jiného dělat nemohou. Tak jsem vystoupil a řekl, že to není pravda. Na příkladu Vojenského zpravodajství České republiky vidíte, že má jasně vymezenu působnost, a přitom dělá věci, které jsou úplně mimo jeho působnost. To, že existují zákony nebo nějaké vnitřní kontrolní mechanismy, neznamená, že je to v pořádku, protože je tady nikdo nedodržuje. Z tohoto pohledu je úplně jedno, jestli strana kontrolní nebo hlasovací mechanismy má, nebo nemá.

Když jste se zmínil o kauze Nagyová, kterou jste měl nepochybně na mysli v souvislosti s Vojenským zpravodajstvím České republiky, co říkáte tomu, že po půl roce od největšího nasazení policistů, které vedlo k pádu vlády, se vlastně nic neděje? Pánové Rittig a Janoušek jsou v klidu.

Proč na to potřebujete nějaké speciální vysvětlení? Určitě Rittig a Janoušek nejsou v klidu, alespoň psychicky. Já to otočím. Co si myslíte o Radovanu Krejčířovi? Je to zločinec nebo ne?

Samozřejmě to nemohu vědět. Ale byl v Česku odsouzen, tak asi ano.

Já si to taky myslím. Dělá věci, jako obchod s drogami, vraždy, únosy, které jsou daleko snadněji prokazatelné než to, co dělá Rittig s Janouškem: nezákonný lobbismus, hospodářskou kriminalitu, korupci. A přesto žil v jižní Africe šestým rokem téměř v pohodě. Do této doby ho nedokázali zatknout, odstíhat, odsoudit. I když teď už to snad dokáží. Jestliže tady uběhl půl rok, tak to nevidím jako dlouhou dobu. Je vidět, že neznáte, co policie může, co mohou soudy použít jako důkaz, to je strašně problematické. Asi to policii nejde, jak si to představovala. Ale to neznamená, že vláda padnout neměla. Měla, už kvůli zneužití Vojenského zpravodajství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …