Generál Randák žasne. O černých penězích musel vědět kníže i Kalousek

07.10.2012 7:54

Přidělování zakázek pro firmy sponzorující stranu ukazuje v případě TOP 09 přímo na její vedení, říkají lidé z Nadačního fondu proti korupci. Právě ten na kauzu jako první upozornil. A musel se prý potýkat s Kalouskovou ochranou ministra Drábka. Právník Ondřej Závodský, který upozornil na nevýhodné zakázky Ministerstva vnitra a následně díky tomu přišel o práci, pak otevřeně hovoří o financování politických stran z prostředků organizovaného zločinu.

Generál Randák žasne. O černých penězích musel vědět kníže i Kalousek
Foto: Archiv
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

Kauza náměstka Vladimíra Šišky, pro kterého si přímo na ministerstvo práce a sociálních věcí přišli kriminalisté, se z pohledu TOP 09 nevyvíjí vůbec dobře. Místopředseda strany Miroslav Kalousek ministra Drábka po jeho rezignaci opěvoval jako muže, který na sebe vzal odpovědnost i za politickou kulturu v zemi a kauza tak mohla skončit právě u Šišky. Jenže pokračuje dál a tentokrát se pohybuje nebezpečně blízko pokladny Schwarzenbergovy partaje. Podle Lidových novin totiž pár firem, sponzorujících TOPku před volbami, dostalo od Drábkova resortu zakázky.

Anketa

Věděl podle Vás K. Schwarzenberg o pochybném financování TOP 09?

hlasovalo: 2831 lidí


Celou kauzu sledujeme ZDE

"Ten příběh dvou miliard za software znám do posledního detailu .Jako první jsem podávali k ÚOHS návrh na zákaz plnění této smlouvy. Pan Drábek žádné smlouvy nikdy oficiálně nezveřejnil. Jakmile prasklo, že na ně nebyla vypsána soutěž, měl odejít už v dubnu," říká podnikatel Radim Jančura z Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Z tehdejší podpory ze strany ministra financí Kalouska lze prý vyčíst především to, že Kalousek o všem věděl.

Podle Jančury, který proslul zejména tvrdými výroky proti ministru financí, je třeba, aby česká veřejnost začala vnímat nelegální financování stran jako skutečný motor současných problémů země. "Jde o největší zločin proti volné soutěži. Korupci nepřikryje jeden korupčník nebo skupina, ale celá strana. A jediný odpovědný vůdce TOP 09 je Miroslav Kalousek. Zakázky MPSV ostatně nejsou jediné, z nichž měl prospěch. Mezi ostatní patří Kapsch, CASA, hazard," tvrdí Jančura, který si za svá tvrzení už vysloužil ze strany Kalouska žalobu.

Věděl to i Schwarzenberg? Podle Randáka ano

O Kalouskově ochranné ruce nad MPSV a jeho kauzami hovoří i bývalý šéf rozvědky Karel Randák, který s NFPK spolupracuje na některých kauzách. "On to ostatně uvedl už náš analytik Petr Soukenka. Vývoj kauzy tomu ostatně dosvědčuje," připomíná pro ParlamentníListy.cz Randák. O celé věci pak musel podle něj vědět i sám lídr TOPky Karel Schwarzenberg. Ten zpočátku spojení mezi firmami, získávajícími zakázky na MPSV a sponzoringem TOP 09 razantně odmítal. V pátek ale podle redaktorů LN uvedl, že se k věci nebude vyjadřovat, pokud nebude mít dostatek informací.

"Pro TOP 09 není dobrá ani jedna varianta. Pokud o tom věděl, přichází o ten punc politika, který skutečně, a tomu věřím, nemá zapotřebí zapojovat se do korupčních mechanismů. Navíc tu vyzní negativně jeho tendence nic v takových kauzách nepodnikat a čekat, až se vše vyřeší. Jestliže ale o zakázkách na MPSV skutečně nic neví, pak si TOP 09 zaslouží zaniknout, protože tu vedení partaje regulérně obchází svého předsedu, který je pro voliče stranickou ikonou," konstatuje Randák s tím, že na volební výsledek TOP 09 nebude mít kauza v těchto volbách nijak zásadní vliv.

Závodský: Podobnost TOP 09 a VV

Ondřej Závodský, který ve funkci právníka Zařízení služeb Ministerstva vnitra upozornil na podivné nakládání resortu s vlastním majetkem, nevyvedla informace o propojení stranického financování TOP 09 a zakázek na MPSV nijak z míry.

"Občany to asi nedokáže příliš pohoršit, ale jde podle mne o další hřebíček do rakve strany, která je zřejmě položena na stejných základech jako zatracované Věci veřejné," nebere si servítky Závodský.

Pokud se prokáže pravdivost informací LN, pak je prý na místě konstatovat, že financování stran z prostředků organizovaného zločinu se v Česku stává standardem. "Jinak totiž nelze nazvat situaci, kdy peníze financující politickou stranu pochází ze stejného zdroje, který je plněn z veřejných zakázek přidělených politicky dosazeným úředníkem," uvedl pro ParlamentníListy.cz Závodský.

Lidovky.cz v sobotu informovaly, že firmy Techniserv a Intelek, přispěly do stranické kasy TOP 09. Stejné firmy pak dostaly od Drábkova náměstka Šišky lukrativní zakázky. Podle informací LN se toky peněz do pokladny TOP 09 zabývá i protikorupční policie.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…