Generál vypovídá: Zatočili se mnou. Pod velením muže obviněného v kauze Nagyová

26.06.2013 4:44

Na povrch vyplouvá další podivná kauza pod taktovkou armádní rozvědky, které velel Ondrej Páleník. Kvůli výsledkům sledování museli z armády odejít tři vysocí generálové, přičemž dalším vyšetřováním bylo zjištěno, že jsou bez viny. Podle některých expertů šlo o boj o posty v nejvyšších patrech armády. ParlamentníListy.cz vyslechly poškozeného generála Josefa Sedláka. O stavu Vojenského zpravodajství nemluvil moc lichotivě.

Generál vypovídá: Zatočili se mnou. Pod velením muže obviněného v kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Likvidaci tří generálů, potenciálních kandidátů na funkci náčelníka generálního štábu, přirovnal exnáčelník generálního štábu a armádní generál Jiří Šedivý k praktikám jako vystřiženým z dob náčelníka komunistické Hlavní správy obranného zpravodajství Bedřicha Reicina. „Stalo se to v době, kdy byl Ondrej Páleník ředitelem Vojenského zpravodajství,“ doplnil. ParlamentníListy.cz se na celou aféru podívaly zblízka a v kontextu současných událostí. „Taky se mi zdá, že se mnou zatočili po bolševicku,“ říká dnes Josef Sedlák, jeden ze tří zlikvidovaných generálů.

Rozkrytí sítě agentů?

„Za konec tří generálů může česká Mata Hari,“ psalo se v roce 2010 v MF Dnes. Ve zprávě Vojenského zpravodajství se objevilo sdělení: „Identifikovali a eliminovali jsme pronikání ruské vojenské rozvědky do vlivných velitelských struktur armády, jehož cílem bylo získávání citlivých informací z prostředí nejvyšších pater resortu obrany.“ Za tím se skrývala údajná špionážní aféra jako z amerického filmu. Mladá majorka, postupně zaměstnaná u tří generálů, se prý scházela s ruským agentem. Kontrašpionáž to údajně sledovala nejméně pět let a pak šmitec.

V době, kdy se dostaly ven tyto informace, museli z armády odejít tehdejší náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky František Hrabal, národní vojenský představitel při Vrchním velitelství NATO v Evropě Josef Sedlák a první zástupce náčelníka generálního štábu Josef Prokš, který byl před tím také ředitelem Vojenského zpravodajství. Tehdy ještě nebylo jasné, jaké informace se k agentovi dostaly a jestli pro něj žena pracovala vědomě či ne. Nyní už je vše o něco jasnější.

K úniku informací nedošlo

„Dnes máme v ruce výsledek policejního vyšetřování, jehož závěrem je, že k žádnému předávání informací nedošlo. Možná by obrana měla zvážit, jestli se nezachovat férově a morálně i společensky nás očistit. Prostě nás zbavit nařčení, kvůli němuž jsme museli armádu opustit,“ řekl nedaleko budovy Generálního štábu Armády České republiky ParlamentnímListům.cz generál Josef Sedlák s tím, že výsledek vyšetřování zná už skoro rok. „Asi bych lhal, kdybych řekl, že vývoj situace, a teď odhalené zneužití Vojenského zpravodajství, mě netěší. Těší,“ dodal.

Svou kauzu hodnotí jasně. K úniku informací nedošlo a bývalý ministr obrany Alexandr Vondra to dokonce potvrdil. Podle něj mohlo jít o boj o pozice v tehdejším vedení obrany. „Páleník se stal za necelé tři roky z plukovníka tříhvězdičkovým generálem. To o něčem svědčí. Máme tady skvělé odborníky, generály, veterány. Nikdo ale takhle dokonale nevyužil příležitosti, aby se tak rychle posunul tak daleko,“ sdělil Sedlák, jenž nyní pracuje v soukromé firmě.

Armáda dělá mrtvého brouka

Ostatně resort obrany se jinak ke generálům opravdu zachoval jako macecha. „Když jsem něco potřeboval, většina lidí se chovala odtažitě. Měli strach z jakéhokoliv kontaktu a setkání s námi. Zapomněli telefon, e-mail, a když nás viděli, přešli raději na druhou stranu ulice. Nikdo pak ani v náznaku nenabídl žádnou satisfakci. Osobní vazby s některými lidmi z armády ale přetrvávají. Strašně mě potěšilo, že zůstalo pár lidí, kteří těmto výmyslům nikdy nevěřili a jsme doposud přáteli,“ doplnil.

V armádě sloužil aktivně třicet let a nechce předbíhat, jestli se bude nějak právně bránit. „To, za co jsem musel nuceně armádu opustit, je v porovnání se současnými událostmi prkotinou,“ dodal. Ostatně ještě toho roku, kdy v armádě nuceně ukončil služební poměr, si v Národním bezpečnostním úřadě (NBÚ) zažádal o novou bezpečnostní prověrku. Následně, to už byl v civilu, získal ještě na pět let nejvyšší stupeň prověrky a certifikáty, které jej opravňovaly k práci ve strukturách NATO. Pak mu ale byla prověrka odebrána. Nejspíš proto, že si pustil pusu na špacír před zahraničními novináři. „Jako z Tankového praporu. Jak tam Roman Skamene řval, že s někým zatočí po bolševicku, tak se to stalo mě. Jel jsem totiž pak na dovolenou a následně musel zaplatit citelnou pokutu, že jsem tu prověrku na NBÚ nevrátil,“ popisuje dobu, kdy prý ze stresu shodil šestnáct kilo.

Problematické vedení zpravodajců

Generál Sedlák hned na začátku medializace osudné kauzy „o ruských špionech“ prohlásil, že Vojenské zpravodajství selhalo, protože mělo obviněné generály ochránit. „Bezpečnostní informační služba prý případ sledovala pět let a Vojenské zpravodajství se to prý dozvědělo náhodou. Tak si myslím, že se nevěnovalo tomu, čemu mělo. Současný mediálně známý případ opravdu svědčí o selhání. O tom, že zpravodajství bylo zneužito v něčí prospěch a k jiným věcem, než mu zákon určuje,“ vysvětlil.

Vojenské zpravodajství mělo i podle programového ředitele Transparency International Radima Bureše dost problematické bývalé vedení. „Nejde o žádný blesk z čistého nebe. Informace o jeho možném zneužívání přicházely s různými kauzami. Nyní se objevuje záhadná kauza majorky špionky, kvůli níž skončili tři generálové, a to je spojeno s předcházejícím vedením Vojenského zpravodajství. I spojitost s exministrem Bartákem je poměrně dobře známá,“ sdělil Bureš.

Ondrej Páleník je kvůli skandálu se sledováním manželky současného premiéra v demisi Petra Nečase ve vazbě. V čele Vojenského zpravodajství vydržel víc než pět let, což je novodobý rekord, a následně zamířil do čela Správy státních hmotných rezerv, kde působil až do zatčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…