Generální inspekci bezpečnostních sborů povede Bílek

25.11.2011 12:52

Generální inspekci bezpečnostních sborů povede bývalý náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Do funkce prozatímního ředitele ho dnes jmenoval premiér Petr Nečas, řekl ČTK mluvčí vlády Jan Osúch. Inspekce začne pracovat od příštího roku. Má stíhat trestné činy příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce.

Generální inspekci bezpečnostních sborů povede Bílek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Sedmačtyřicetiletý Bílek pracuje u policie sedmadvacet let. Od roku 2007 do konce února 2011 působil ve funkci náměstka policejního prezidenta pro uniformovanou policii - vnější službu. Počátkem roku neúspěšně kandidoval na místo šéfa policie.

Zkoušky spolehlivosti

Inspekce bude podle zákona samostatným bezpečnostním sborem s vlastním rozpočtem. Na jeho příslušníky se bude vztahovat zákon o služebním poměru. Bude mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie. Na starosti bude mít podle předlohy veškerou kriminalitu příslušníků a občanských zaměstnanců policie.

K tématu Na policisty bude nejspíš dohlížet Langerův muž

U celní správy a vězeňské služby bude inspekce stíhat trestnou činnost všech příslušníků, u občanských zaměstnanců trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Zákon předpokládá, že inspekce bude provádět zkoušky spolehlivosti.

V případech kriminality příslušníků a zaměstnanců inspekce norma kopíruje model tajných služeb. Prověřování, tedy fázi před zahájením trestního stíhání, má vést zvláštní vnitřní oddělení inspekce, fázi vyšetřování, která začíná zahájením stíhání, by již vedl státní zástupce. Státní zástupce bude v případě sporu rozhodovat o tom, zda má vést vyšetřování policie nebo inspekce.

Čtěte:

Policejní prezident úřaduje: Pryč půjdou Bílek i Vrba
Šéfem policejní superinspekce má být Salivar, muž blízký ODS

 

 

reklama

autor: joh

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…