Genetika má na obezitu jen částečný vliv

08.05.2016 0:00

V hubnutí nám často brání jen pohodlnost...

Genetika má na obezitu jen částečný vliv
Foto: Shutter
Popisek: zadek

Kila navíc a obezita, dvě často diskutovaná témata moderní doby. Bojovat s kily navíc je spíše otázkou vzhledu, zatímco v případě obezity jde o závažné riziko pro naše zdraví a příčinu vzniku mnoha vážných nemocí. Mnoho obézních lidí se však alibisticky schovává za genetické předpoklady a utvrzují sami sebe v tom, že šance na úspěšné zhubnutí je mizivá. Geny jsou přitom překážkou v cestě za štíhlejším já jen v naprostém minimu případů.

Nemá cenu snažit se zhubnout, kypré tvary máme v rodině. Babičky je kus, maminka je také statnější, ostatně i vy jste vždycky měli nějaké to kilo navíc. Štědré zásoby tuku vás provázely už od útlého věku, a vy jste se je tak naučili vnímat jako přirozenou danost. Časem jste dokonce zpohodlněli natolik, že smůla v podobě jednou daných vrozených dispozic se pro vás stala důvodem, proč se myšlenkami na zdravější životosprávu a více pohybu vůbec nezaobírat. Jsou vám následující myšlenky povědomé a připomínají vám vlastní nastavení mysli? Pak pozor, pravděpodobně jste uvízli v začarovaném kruhu alibistických výmluv. Pravdou je, že genetika nám naděluje určitý typ tělesné konstituce, proto modelkovské míry a postava vyrýsovaného kulturisty opravdu může být pro některé stavby těla nedostižným ideálem. To však neznamená, že nelze docílit štíhlejších proporcí a celkového zlepšení fyzické kondice.

Vliv genetiky na tloušťku bývá přeceňován

Nutno podotknout, že u některých forem obezity geny skutečně ovlivňují stavbu těla natolik, že redukce hmotnosti je velmi obtížná. Takových případů je však jen mizivé procento. U většiny lidí s nadváhou je boj s nadměrnou tloušťkou spíše záležitostí motivace, úsilí a pevné vůle. Nikdy se tedy nejedná o předem ztracený boj. Lékaři udávají, že zhruba z poloviny jste vy sami faktorem, který může stávající tělo tvarovat a změnit k lepšímu. Podíl genetiky na nadměrných zásobách tuku se pohybuje mezi 40–60 procenty. Zlepšit si zdraví, fyzičku a dosáhnout esteticky líbivějšího vzhledu tak můžete zdravějším životním stylem, tedy kombinací pestré a vyvážené stravy, dostatku pohybu a psychické pohody. I když někdo z nás má kvůli genům horší startovní pozici než jiní, od přírody štíhlí jedinci s rychlými spalováním, neznamená to, že vaše tělo by nebylo proměny k lepšímu schopné.

Zdravotní pojišťovny se angažují v podpoře zdravého životního stylu

O významu prevence a dodržování zásad zdravého životního stylu jsou přesvědčeny i zdravotní pojišťovny, které už dávno svým pojištěncům neposkytují pouze příspěvky na vyšetření, očkování a atraktivní slevy u obchodních partnerů. Nadstavbové bonusové programy jsou často orientovány na zlepšení kondice a podporu zdraví. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR se již několik let prezentuje i unikátním projektem Zdraví jako vášeň, který pomáhá lidem s motivací ke změně a poskytuje jim cennou informační podporu, která je důležitá zvláště v začátcích. Máme-li vůli, ale nevíme, jak na to, často se stává, že vyhoříme hned na startu pro nedostatek kvalifikovaných informací. Služby výživového poradce či pohybového kouče si může dovolit jen zlomek z nás, proto je využívání nabídek, rad a tipů zdravotní pojišťovny skvělou alternativou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …