Hádka u Jílkové: Stalin že nikoho nezabil? Je mi z vás zle

09.09.2011 4:34

KSČM má dvě tváře - do televizních diskusí sice posílá umírněného Jiřího Dolejše, ale uctívat hrob Klementa Gottwalda pak běží Marta Semelová a jí podobní. Semelová se na obrazovce sice neobjevila, víc než dostatečně ji ale zastal zapálený mladý komunista Lukáš Kollarčík, který mimo jiné prohlásil, že komunistická genocida nikdy nebyla.

Hádka u Jílkové: Stalin že nikoho nezabil? Je mi z vás zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Po prázdninové odmlce se ve čtvrtek večer na obrazovce České televize objevila Michaela Jílková a její pořad Máte slovo. A hned na začátek sezóny zvolila velké sousto - snahu o zákaz KSČM, kterou vyvíjí zejména TOP 09 a to hlavně prostřednictvím svého poslance Stanislava Polčáka.

Na Polčákově straně bitevního pole ve čtvrtek stanuli advokát režimem pronásledovaných Milan Hulík a Karel Čech, důchodce, který zažil socialismus z celé jeho odvrácené tváře, nikdy totiž nebyl straník. Proti nim Jiří Dolejš za KSČM a rétorikou radikální Kollarčík za Svaz mladých komunistů Československa. Nestranným pozorovatelem pak měl být Karel Bačkovský, spoluautor analýzy, která nenašla důvod pro zrušení KSČM.

Psali jsme o zrušení KSČM:
Lanďák: Komunisti? Je to banda kurev. A na nácky mám zbraň
Smutné čtení. Bratr Karla Kryla o Havlovi, komunistech a vládě
Senátor Štětina: Komunisté vzývají teror. Vím to, četl jsem Lenina

Podle Polčáka se současná KSČM nevzdala dostatečně odkazu KSČ a násilí jako prostředku k získání moci. Poslanec citoval několik projevů ze srazu KSČM včetně výroků šéfa strany Vojtěcha Filipa o tom, že je na čase vrátit se k leninismu.

Podle Kollarčíka je odsouzeníhodné, že se v demokratické společnosti nemůže někdo přiklonit k názorům Karla Marxe a jemu podobných. Mladíkův výrok vzápětí rozčílil pamětníka Čecha. "Vy jste tu dobu nezažil, vy nemáte ponětí, co to bylo, tak mě tu laskavě nepoučujte," obořil se na něj. "Marx a Engels to možná mysleli dobře, ale když vy na vašich stránkách adorujete Gottwalda, máte tam sovětské vlajky a znělky, tak z toho je mi zle!"

Sledujeme téma Zákaz KSČM

Proč nepošlou říznou gottwaldovkyni Semelovou?

Právník Hulík se s poslancem Dolejšem příliš přít nechtěl. Prý ho už zná a ví, že je to civilizovaný člověk. "Vaše strana vždycky do televize posílá vás, protože jste umírněný a civilizovaný a to dobře vypadá. Proč nepošlou nějakého řízného gotwaldovce? Třeba paní Semelovou? Máte dvě tváře - v televizi vy hezky mluvíte a pak u hrobu Gottwaldu Semelová říká, jak je třeba násilně svrhnout společenský řád."

Moderátorka Jílková odvětila, že do pořadu opakovaně zvali právě Semelovou a například i Miroslava Grebeníčka, ale ani jeden z nich nikdy pozvání nepřijal.

Stalinovu genocidu neschvaluji, protože nebyla

Radikální názory za Semelovou ovšem zastoupil Kollarčík, který mimo jiné popřel komunistickou genocidu. "Komunistickou genocidu neschvaluji, protože si myslím, že to nebylo," řekl konkrétně. To rozčílilo advokáta Hulíka i pamětníka Čecha doběla. "Nebyla?" rozhodil Hulík rukama. "Jak nebyla? Historici se přou, jestli Stalin zabil 40 nebo 60 milionů lidí!"

Kollarčíkovi pak oba pánové doporučili, aby se vzdělal v historických faktech, které má očividně silně zkreslené a hájí tak svým plamenným projevem holé nesmysly.

"Míru vašeho vkusu ukazují vaše stránky," obrátil se na mladíka i Polčák. "Ty se hemží sovětskými symboly, fotografiemi z pálení americké vlajky, zaťatých pěstí. Vy se kloníte k vybudování beztřídní společnosti, kde nebude právní řád. Tady samozřejmě vyvstává otázka, zda je vaše počínání možno připsat i KSČM. Ale vzhledem k tomu, že jste byl třetí na její kandidátce a strana se ani nikdy nedistancovala od vašich výroků, tak předpokládám, že je schvalují a sympatizují s nimi. A já pevně doufám, že pan Bačkovský ty vaše výroky bedlivě poslouchal."

Gottwald byl zločinec, ale dnes už s tím nic neuděláme

Advokát Bačkovský ovšem jen krčil rameny. "Adorace Klementa Gottwalda, který je pro mě zločinec s krvavýma rukama, není nic, co bych schvaloval," řekl.

"Ale v tomto případě je třeba posuzovat aktuální názory strany. Jestliže tu pan Kollarčík obdivuje Trockého nebo Lenina, i když to jsou pro mě všechno zločinci s krvavýma rukama, právně důležité je jen to, co dělá ten konkrétní subjekt, tedy KSČM dnes." A to není nic, co by si podle něj u soudu získalo zákaz.

Sledujeme pořad Máte slovo:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …