Hájek: Nešika Topolánek. Sám se udal, že chystal puč

28.04.2011 9:37

Rozdat karty jinak, než to koncem loňského května udělali voliči, hodlala linka Topolánek-Tluchoř-Kočí a Mladá fronta Dnes píše v komentáři pro týdeník Reflex vicekancléř Petr Hájek. Výsledkem plánovaného puče měl být pád trojkoalice a vytvoření dvoučlenného kabinetu ODS-TOP 09 s marginalizací občanských demokratů. Ve svém komentáři Hájek útočí především na expremiéra Mirka Topolánka.

Hájek: Nešika Topolánek. Sám se udal, že chystal puč

Nedávná vládní krize vznikla uměle jako plánovaný mocenský puč, který selhal i proto, že byl založen příliš úzce. „Nebyl však jen atentátem na dvě strany vládní koalice, ale na politiku jako takovou," tvrdí v komentáři pro týdeník Reflex zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek.

Tuto akci politicko-nepolitické skupiny a médií na lince Topolánek-Tluchoř-Kočí a Mladá fronta dnes srovnává Hájek s tzv. sarajevským atentátem z roku 1997, na jehož počátku stála dohoda Havel-Tošovský. Tehdy ještě akce vykazovala všechny znaky politického zápasu - byť nepolitickými prostředky z dílny Václava Havla a jeho spojenců, zatímco nyní šlo jen o mediální příběh.

Topolánek se běsněním proti Bártovi a ABL sám udal

Když MF Dnes rekapitulovala 22. dubna znovu kauzu ABL a chtěla se bránit proti své roli jednoho z pučistů, použila titulek „Příběh", což jen dokumentuje, že nešlo o fakta, ale o příběh. „Obrat v něm způsobila nahrávka slečny Kočí, která všechno nečekaně pravdivě vysvětlí," konstatuje Hájek s tím, že je přesto dobré povšimnout si několika detailů tohoto amatérského představení.

Šlo o druhý pokus znehodnotit volební výsledky stejnou „dalíkovskou" metodou nákupu poslanců, z níž parazitně žila i zemřela slavná vláda „českého předsednictví" ředitele zeměkoule Mirka Topolánka. „Právě on udal sám sebe v projevu ke dvaceti letům ODS, když v jeho úvodu prohlásil , že s pučem nemá nic společného a pak devadesát procent času věnoval směšnému běsnění na téma Bárta a ABL," uvádí Hájek.

Projev Mirka Topolánka:
Topolánek: Věci veřejné se skloňují podle vzoru VV, VB. StB 
Málokdo čekal: Při projevu Topolánka opouštěli sál

Mělo jít o marginalizaci ODS a její nahrazení TOP 09

Z několika motivů plánovaného puče byl podle vicekancléře zásadní ten, který chtěl vyvolat změnu mocenských poměrů bez voleb. „Výsledkem měl být pád trojkoalice a vytvoření dvoučlenného kabinetu ODS-TOP 09. V něm marginalizace ODS a její nahrazení TOP 09," míní Hájek a tento plán považuje za zadní vrátka Topolánka pro jeho návrat do politiky.

SLEDOVALI jsme témata nahrávka Kočí a vládní krize

„Přiznávám, že i mně trvalo docela dlouho, než jsem pochopil kalouskovskou kryptogramní anekdotu, v níž TOP je zkratka TOPolánek. Takové vtípky si nadaný rétor a politik Miroslav Kalousek prostě neodpustí. Ke své slávě a škodě svých projektů," glosuje název jedné z vládních stran zástupce vedoucího KPR.

Místopředseda Blažek je k pokračování s VV skeptický

Prezident Václav Klaus se několikrát nechal slyšet, že za vládní krizí vidí „tluchořovskou kliku" uvnitř ODS. Také premiér Petr Nečas očekává, že mu předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř svoji roli během vládní krize důkladně vysvětlí. I proto je možné, že v červnu při řádných volbách nového vedení klubu Tluchoř svou pozici v čele neobhájí.

Dopady přestálé vládní krize se ale mohou projevit už v červnu. Místopředseda ODS Pavel Blažek uvedl ve středečních 20 minutách Radiožurnálu, že je skeptický ke spolupráci se subjekty jako jsou Věci veřejné. „Červen by měl být nejen pro ODS, ale i pro demokratické struktury konečným termínem," prohlásil s tím, že pokud si VV budou diktovat další podmínky, koalice to už stěží unese.

K věci:

Tluchoř musí v klubu ODS vysvětlit své chování během krize 

Spekulace: ODS se v pátek rozhodne pro demisi vlády 

Vláda poslouchala půl dne nadávky. Hlasování o nedůvěře přežila 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …