Hájek se opět pustil do médií: Političtí rasisté, Havlovi extremisté

09.03.2011 16:04

Prezidentova vicekanléře Petra Hájka zaujal příběh bývalého neonacisty Filipa Vávry, který má údajně díky zásahům policie problém sehnat práci. Na tento případ upozornily ParlamentníListy.cz. Hájek poskytl redakci exkluzivní vyjádření k případu.

Hájek se opět pustil do médií: Političtí rasisté, Havlovi extremisté

Hájek, známý svými „politicky nekorektními" názory, oceňuje, že se do této „temné" problematiky někdo vůbec pouští. Míní, že to chce pěknou dávku odvahy.

Více k případu Filipa Vávry:
Policie mě ničí. Odevšad mne vyhodili. Bývalý neonacista se rozpovídal

Havlistická média likvidují třídní nepřátele

„Vždyť havlistická média úspěšně rozdělila společnost podle bolševického metru na občany různých kategorií: Na nositele „správných", tedy politicky korektních názorů, kteří mají všechna práva a svobody. Jejich oponenti jsou třídní nepřátelé, které je třeba zničit. Nemají svobodu slova, za své názory chodí už i do vězení, stát práva pro ně neplatí, jsou mediálně lynčováni, společensky, profesně i existenčně likvidováni. Bolševické myšlení i praxe, přes kopírák opsaná z doby totality, v níž ideově pramení," uvedl vicekancléř.

Podle Hájka to nezakrytě to vyjádřil v České televizi, kterou vicekanléř označil za „odvelené pracoviště" Bakalova Respektu, jehož šéfredaktor Erik Tabery, když kritizoval českého prezidenta: „Jsou věci, o kterých se ve slušné společnosti prostě nemluví."

Co je slušná společnost, určuje koncern Havel-Bakala

„Jaké jsou to věci a kdo určuje, co je ´slušná společnost´, to stanoví vyvolení z koncernu Havel-Bakala a jejich mediální a političtí spojenci. Takový Ladislav Bátora je otevřený pravičák, proto na ministerstvu pracovat nesmí, bude mediálně lynčován a pomocí lží a mystifikací zlikvidován. Umakartový pan Michálek je svatý, vždyť je náš, i fízlování je svaté, pokud nám slouží, protože účel světí prostředky ´slušné společnosti´ a kdo nic neprovedl, nemusí se udavačů bát," míní Hájek.

„V této válce havlistů proti občanským svobodám, které za odměnu mohou ´dostat´ jen někteří, je případ ´neonacisty´ Filipa Vávry jen dalším z řady podobných. Nový je pouze tím, že tady už dokonce ani nejde o člověka, s jehož názory většinová společnost - v tomto smyslu se k ní řadím - nesouhlasí. On už je existenčně likvidován jenom proto, že tyto názory v minulosti zastával. Jak je to dávno? Schvaloval jsi sovětskou intervenci? Říkals, že šlo o okupaci? Nedostaneš zaměstnání, možná někde v kotelně, budeme tě odposlouchávat, jsi navždy člověk ´druhé kategorie´. Snad jen kdybys podepsal spolupráci s STB...," zastává se občanský svobod Klausův blízký spolupracovník.

Mediální rasismus a extremismus havlistů

Podle Hájka je takové chování odporné, a prý právě tento politický rasismus opět jako kdysi vytváří celý mediální mainstream - počínaje maoistou Petrem Uhlem a konče havlistou Erikem Taberym.

„Tito skuteční extrémisté, krytí pohodlným štítem médií hlavního proudu, jsou pro naši skomírající demokracii ovšem smrtelně nebezpeční. Zvedají neviditelné kyvadlo mocensky pronásledovaných nepohodlných politických názorů extrémně doleva. Až překročí kritickou mez a svou vlastní vahou se začne podle přirozených zákonů vracet zpět, bude nám svištět kolem hlav všem. A Uhlové a Taberyové si jako Pilát umyjí ruce. Proto tak oceňuji odvahu, s níž Parlamentní listy na tento další případ pronásledování občana za jeho názorový ´třídní původ´ ukázaly," dodal Hájek.

Padesátá léta

Vicekancléř Hájek již dříve ostře zkritizoval proces s takzvanými samolepkovými "extremisty a zločinci". „Jedním z příznačných rysů rozkladu demokracie je nerovnost občanů před zákonem. To, čeho jsme v poslední době svědky v lovu na takzvané pravicové extrémisty, je toho výmluvným a hrozivým příkladem. Katastrofální průběh procesu s ´vítkovskými žháři´ a fantasmagorické tresty - i když zatím nepravomocné - stejně jako dosavadní průběh kauzy Patrika Vondráka a Michaely Dupové jsou výsměchem stejnému právu každého občana na spravedlivý proces," uvedl pro ParlamentníListy.cz prezidentův vicekancléř.

více zde: Hájek bez servítků: Hon na "extremisty" povede k totalitě

Rovněž se vymezil i proti mediální kampani kolem procesu se žháři z Vítkova, kdy Česká televize přenášela přímý přenos ze soudní síně. „Ten celý případ žhářského útoku je samozřejmě hrůzný a nijak nechci obhajovat obžalované, ale hysterické informování o kauze je nepřijatelné. Podle mého názoru se jedná o nátlak a snahu narušit nezávislost soudu. Každý má právo na spravedlivý proces a soudci by neměli být takto vystavováni mediálnímu tlaku. Je na soudu, aby spravedlivě rozhodl. Na základě důkazů, ne mediálního tlaku. Ale forma informování o této kauze mi připomíná mediální lynč jako v případě petice proti Heleně Vondráčkové či informování o procesech v padesátých letech," řekl serveru ParlamentníListy.cz Hájek.

více zde: Proces se žháři z Vítkova? Jako padesátá léta, míní Hájek

Klaus: nepřiměřená výše trestů

I prezident Václav Klaus se pozastavil nad výši trestů v procesu s vítkovskými žháři. „Výše trestů se mi zdá nečekaná, nečekaně vysoká. A jenom se zamýšlím nad tím, jestli takovou výši trestu, kterou porovnávám s některými žádostmi o milost, které dostávám, jestli opravdu bude tou nejsprávnější cestou, jak zabránit do budoucna opakování podobných jevů," sdělil médiím.

A na svém názoru prezident trvá, což potvrdil i v nejnovějším vyjádření pro ParlamentíListy.cz: „Hnusný čin těchto žhářů jsem odsoudil mezi prvními, už proto, že jsem ve Vítkově krátce před tím byl. Nad výší trestu jsem se pozastavil z jiného důvodu: podle mne mají být tresty v jisté rovnováze, protože pokud tresty u mediálně sledovaných případů vybočují z rámce, pak jsme na cestě k veřejnému diktátu soudcům."

více zde: Prezident čtenářům: Žháře odsuzuji. Ale média nesmí diktovat soudům

Nejen Klaus a Hájek vyslovili pochybnosti

Kauza Vítkov byla skutečně mediálně velmi atraktivní. Fotky popálené holčičky a její plačící matky zaplavily stránky nejen bulvárních médií. Prezident proto nebyl jediný, kdo poukázal na to, že za vysoké tresty může pravděpodobně zejména medializace celého případu.

„Tresty mi připadají vůči trestům, které padaly v minulosti v podobných případech, nepřiměřené. Jsou exemplární a pokud budou v podobných případech stejně vysoké tresty a celkově se přitvrdí, je to v pořádku," řekl například místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Křeček z ČSSD. „Pokud ale byly tak přísné rozsudky vyneseny kvůli medializaci případu a příště budou nesrovnatelně nižší, v pořádku to rozhodně není."

více zde: Po Klausovi už i Křeček: Tresty pro žháře z Vítkova jsou tvrdé

„Žaloba, jak za Husáka," těmito slovy uvedl například svůj článek o chystaném procesu se "samolepkovými extremisty" na svých webových stránkách překladatel a právní aktivista Tomáš Pecina, který s neonacistickým hnutím nemá rozhodně nic společného.

Ne každý fandí názorům Hradu 

Ne každému se však "politická nekorektnost" Klausových a Hájkových názorů líbí. "Takže začneme mluvit o mrzácích místo o postižených, o negrech místo o Afroameričanech? To dokáže jediné - ve společnosti je nyní vyhrocená atmosféra, a ta by mohla ještě vygradovat," řekla ParlamentnímListům.cz před časem politoložka Vladimíra Dvořáková.

Politolog Rudolf Kučera označil Hájka za vyloženého extremistu: "Viz jeho konspirační teorie o 11. září a podobné věci." Podle něj je angažmá Petra Hájka v roli Klausova kancléře něčím v demokratické Evropě nevídaným. "Nedovedu si představit, že by prezident v kterékoliv zemi západní Evropy měl po svém boku někoho takového," míní Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…