Hájek urazil USA. A znevážil jméno naší země, napsal kníže

07.05.2011 14:01

Výroky prezidentova vicekancléře Hájka o bin Ládinovi urazily hlavu spřáteleného státu a znevážily dobré jméno České republiky. Prohlásil to ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09). I podle experta na zahraniční politiku z USA Pavla Přikryla byly věty Petra Hájka diplomaticky nevhodné. Socioložka Jiřina Šiklová se však pozastavuje nad tím, jak je možné, že "někdo" takového člověka s tak zvláštními opakovanými výroky zaměstnává.

Hájek urazil USA. A znevážil jméno naší země, napsal kníže

Vicekancléř prezidenta republiky ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz zpochybnil oficiální verzi úmrtí teroristy Usámy bin Ládina. Označil to za mediální fikci. Pobouřil si tím řadu českých politiků a jeho výroky si všimly také zahraniční zpravodajské servery, například Wall Street Journal.

„Je to stejně věrohodné jako jeden po letech náhle objevený či zveřejněný rodný list. Jde o sérii stejného druhu. Ve spojených státech začala prezidentská kampaň. Máme se na co těšit," řekl Hájek 2. května.

Prezident Václav Klaus o den později vydal vlastní oficiální prohlášení, ve kterém prohlásil, že s úlevou přijal zprávu o zneškodnění symbolu světového terorismu, což významně přispěje ke zvýšení bezpečí a zklidnění atmosféry ve světě. Prezident se zároveň distancoval od Hájkova vyjádření.

Vyjádření K. Schwarzenberga ZDE

Hájek znevážil dobré jméno České republiky a ohrozily její zájmy

"S pobouřením jsem zaznamenal, že veřejné výroky pana Hájka z počátku tohoto týdne, vycházející ze smyšlených spikleneckých teorií, urazily spojence a hlavu spřáteleného státu," uvedl ministr zahraničí v prohlášení, které poslal ČTK.

"Kromě této smutné skutečnosti vzbudily zejména v zahraničí neblahou pozornost, znevážily dobré jméno České republiky a ohrozily její zájmy," dodal.

"Pokud by šlo o projev nesoudnosti či pokřivené mysli soukromé osoby, mohl bych jej vzít s politováním na vědomí či přejít taktně mlčením. Jako výroky vysokého státního úředníka je však musím zcela zásadně odmítnout," uvedl Schwarzenberg v plném znění vyjádření, které zveřejnilo ministerstvo zahraničí na své internetové stránce.

Psali jsme: 

Expert na zahraniční vztahy? Bylo to trapné

I podle specialisty na zahraničí politiku států směrem k USA a transatlantické vztahy Pavla Přikryla, byly Hájkovy výroky mimořádně diplomaticky nešťastné. "Skoro bych to nazval jako trapné. Přesto věřím tomu, že to nijak významně vztahy naší země se Spojenými státy nenaruší. I když za vyjádřením ministra zahraničí Karla Schwarzenberga plně stojím," uvedl pro ParlamentníListy.cz Přikryl. Dodal, že se dozajista bude o celé nešťastné události mluvit a zřejmě i psát - i když třeba jen malými zmínkami. "Nicméně věřím, že se na událost zase brzy zapomene, stejně jako na jiné nepovedené výroky, které občas někdo vysloví. Důležité je, že Američané vědí, že nešlo o interpretaci názoru hlavy státu - tedy Václava Klause," shrnul ještě svůj pohled Přikryl.  

Socioložka Jiřina Šiklová připomněla, že podobných, velmi sporných výroků zaznělo od vicekancléře Petra Hájka již více - a často vyvolaly ve světě kontroverze. "Člověk z blízkosti prezidenta by takto hovořit jednoznačně neměl. A pokud přece ano, měl by mluvit pouze a pouze jen sám za sebe - tedy za Hájka jako osobu. Nikoli z pozice vicekancléře prezidenta, jeho poradce či bývalého mluvčího. V takových případech je to neobhajitelné a divím se velmi, že ho vůbec někdo zaměstnává," uvedla Šiklová pro ParlamentníListy. 

Podle senátora Zdeňka Škromacha (ČSSD), jsou pobouřené reakce kvůli Hájkovu výroku, jak ze světa, tak i z Česka, pochopitelné. "Když nějaké podobné myšlenky prezentuje na internetu nějaký František Novák, nikoho to nezarazí a nebude z toho dělat nějaké závěry. Pokud se ale tímto způsobem vyjádří blízký spolupracovník prezidenta republiky, je jasné, že se takovéto výroky monitorují, vyhodnocují a mohou mít tak na vzájemné další diplomatické vztahy vliv," řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

Vicekancléř Hájek se za své výroky neomlouvá. Poté, co ho ve svém vyjádření kritizoval i Václav Klaus, poskytl zástupce vedoucího prezidentské kanceláře ParlamentnímListům.cz obsáhlé vysvětlující vyjádření:

Již tři roky nejsem mluvčím prezidenta republiky, tedy tím, kdo oficiálně prezentuje postoje státu. Jako prezidentův poradce jsem vyjádřil svůj dlouhodobě zastávaný, mnohokrát publikovaný a veřejně známý názor.

V okruhu nejbližších prezidentových poradců je poměrně široké názorové spektrum, a jejich svobodné vyjadřování je věcí zcela principiální. Pro některá "svobodná média" představa zřejmě šokující. Ostatně závěrečné věty prezidentova vyjádření o tom jasně hovoří. Nikdy jsem netvrdil, že vyjadřuji prezidentův postoj. Ani se mě na to nikdo neptal.

Proto jsem také odpověděl seriózním Parlamentním listům, neboť tam záměrná dezinterpretace nehrozila. Politický bulvár ji však jako vždycky obstaral. Své názory neměním podle aktuální politické konjunktury. Zběsilé mediální volání po mém odchodu ve mně vyvolalo vzpomínky na dobu, kdy veřejně nazvat "bratrskou pomoc Sovětského svazu" okupací, znamenalo okamžitou existenční likvidaci. Žádala to obvykle média, odvolávajíce se na naše spojenecké závazky v Moskvě. Musím říct, že ta vzpomínka mě příliš nerozveselila. Svazáctví a bolševictví je v některých českých médiích zjevně nesmrtelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …