Hájek výroky o Ládinovi nedomyslel. Řekl je menšímu serveru, zlobí se Klaus

04.05.2011 17:34

AKTUALIZOVÁNO Podle prezidenta Václava Klause nedomyslel jeho vicekancléř Petr Hájek důsledky svých vyjádření na adresu zesnulého Usámy bin-Ládina. Ty prý nelze považovat za oficiální stanovisko Hradu. Hájek je uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Hájek výroky o Ládinovi nedomyslel. Řekl je menšímu serveru, zlobí se Klaus

Zabití vůdce teroristické organizace Al-Káida vyvolalo v řadách světových, ale i českých zástupců politiky i veřejného života rozporuplné reakce.

Mezi ty pikantní se zařadil i výrok vicekancléře prezidenta republiky Václava Klause Petra Hájka. Ten v pondělí pro ParlamentníListy.cz uvedl, že bin-Ládin je pouze mediální fikce.

Psali jsme:
Klausův Hájek: Bin-Ládin je fikce

"Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," uvedl v pondělí Hájek.

Téma Usáma bin Ládin českým pohledem

Prezident Klaus se ale od jeho výroků ve středu distancoval. "Jeho vyjádření považuji za nešťastné. Potenciální důsledky - včetně možných férových i neférových interpretací tohoto vyjádření - nebyly zřejmě autorem domyšleny," uvedl prezident.

Hájek: Svazáctví a bolševictví v médiích je nesmrtelné

Petr Hájek pak pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Na dotaz, co říkám prezidentovu vyjádření a jestli nechci rezignovat, uvádím toto: Již tři roky nejsem mluvčím prezidenta republiky, tedy tím, kdo oficiálně prezentuje postoje státu. Jako prezidentův poradce jsem vyjádřil svůj dlouhodobě zastávaný, mnohokrát publikovaný a veřejně známý názor. V okruhu nejbližších prezidentových poradců je poměrně široké názorové spektrum, a jejich svobodné vyjadřování je věcí zcela principiální. Pro některá "svobodná média" představa zřejmě šokující. Ostatně závěrečné věty prezidentova vyjádření o tom jasně hovoří. Nikdy jsme netvrdil, že vyjadřuji prezidentův postoj. Ani se mě na to nikdo neptal. Proto jsem také odpověděl seriózním Parlamentním listům, neboť tam záměrná dezinterpretace nehrozila. Politický bulvár ji však jako vždycky obstaral. Své názory neměním podle aktuální politické konjunktury. Zběsilé mediální volání po mém odchodu ve mně vyvolalo vzpomínky na dobu, kdy veřejně nazvat "bratrskou pomoc Sovětského svazu" okupací, znamenalo okamžitou existenční likvidaci. Žádala to obvykle média, odvolávajíce se na naše spojenecké závazky v Moskvě. Musím říct, že ta vzpomínka mě příliš nerozveselila. Svazáctví a bolševictví je v některých českých médiích zjevně nesmrtelné."

Podle serveru Novinky.cz Klaus dodal, že mohla hrát roli i skutečnost, že Hájek rozhovor poskytl "internetovému serveru menšího významu", tedy ParlamentnímListům.cz.

Hvížďala se diví

Klausovu argumentaci komentoval pro ParlamentníListy.cz novinář, publicista a dramatik Karel Hvížďala. "To se skoro nedá komentovat. Ten argument je úplně mimo. Je to nešťastný způsob, jak se z toho vykroutit," podivil se prezidentovu vysvětlení.

Co se týče obsahu výroku totiž podle Hvížďaly vůbec nezáleží na tom, komu byl sdělen. "Jakmile cokoliv vypustím do veřejného prostoru, tak za tím musím plně stát," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Na Klausově argumentaci je pikantní také skutečnost, že poté, co v pondělí večer citovala Hájkovo tvrzení o Ládinovi ČTK a posléze i řada zpravodajských serverů, v úterý svou tezi vicekancléř zopakoval i v České televizi.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Hlava státu ale v souvislosti s Hájkovými výroky ve středu upozornila také na mimořádně nešťastné spojování Hájkových výroků se svou osobou.

"Primárním záměrem autora nebylo hodnotit skutečnou událost, ke které došlo v pákistánském Abbottabádu, ale pokusit se narušit mediální nános, který byl kolem osoby Usámy bin Ládina a kolem její smrti vytvořen. Autor chtěl tyto dvě věci důrazně oddělit. Jestli se mu to podařilo, je věc jiná," vysvětlil Klaus s tím, že média se nezaobírají ani tak samotným Hájkovým výrokem, jako spekulacemi o tom, zda jde i o názor hlavy státu.

"Chci jednoznačně říci, že názor prezidenta republiky nevyjadřoval," dodal jednoznačně Klaus. Sám však prý Hájkově polemice s médii bránit nehodlá.

Celé vyjádření Petra Hájka pro ParlamentníListy.cz:

"Je to stejně věrohodné jako jeden po letech náhle objevený či zveřejněný rodný list. Jde o sérii stejného druhu. Ve Spojených státech začala prezidentská kampaň. Máme se na co těšit," řekl ParlamentnímListům.cz Petr Hájek, který tak narazil na to, že mnohými Američany bylo zpochybňováno Obamovo narození na půdě USA.

"Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," dodal Hájek.

Prohlášení Václava Klause:

1) Pondělní mediální vyjádření Petra Hájka pro internetový server Parlamentní listy ke smrti Usámy bin Ládina nebylo konzultováno ani s prezidentem republiky, ani s kýmkoli z Kanceláře prezidenta republiky.

2) Jeho vyjádření považuji za nešťastné. Potenciální důsledky - včetně možných férových i neférových interpretací tohoto vyjádření - nebyly zřejmě autorem domyšleny a podcenění bylo způsobeno asi i tím, že bylo dáno internetovému serveru menšího významu.

3) Podle mého čtení tohoto vyjádření nebylo primárním záměrem jeho autora hodnotit skutečnou událost, ke které došlo v pákistánském Abbottabádu, ale pokusit se narušit mediální nános, který byl kolem osoby Usámy bin Ládina a kolem její smrti vytvořen. Autor chtěl tyto dvě věci důrazně oddělit. Jestli se mu to podařilo, je věc jiná. Mediální reakce na jeho výrok naznačuje, že nikoli. Není analyzován jeho výrok jako takový, je převážně spekulováno o tom, jestli vyjadřoval názor svůj nebo názor prezidenta republiky.

Chci jednoznačně říci, že názor prezidenta republiky nevyjadřoval. To neznamená, že bych jako prezident republiky chtěl bránit tomu, aby přestalo být legitimní polemizovat s médii vytvářejícími různá zkratkovitá schémata nebo zjevné mediální bubliny, ale považuji za nezbytné, aby v této konkrétní věci byla pozice prezidenta jasná.

Václav Klaus

V Praze dne 4. května 2011

Psali jsme:
Bin Ládin mrtev. Nečasův poradce: Slavme, zemřel nepřítel

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas,lp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…