Halík je miláček národa, Hájek je blbej. Do sporu vstoupil další kněz

05.12.2011 14:12

Zdánlivě nevinné obvinění z úst prezidentova vicekancléře Petra Hájka, že teolog Tomáš Halík užívá hodnost kněz neoprávněně, vyvolalo spor nejen mezi oběma aktéry, ale i kulturní veřejností. Kvůli žádosti o Hájkovu omluvu vznikla dokonce i petice. Socioložka Jiřina Šiklová soudí, že důvodem zájmu o Halíkovo očištění je fakt, že jde téměř o miláčka národa. Naopak Hájka, coby "blbého" Klausova nohsleda, Češi nemusí. Farář Zbigniew Czendlik ale Halíka nehájí. Diví se, proč na obvinění vůbec reagoval.

Halík je miláček národa, Hájek je blbej. Do sporu vstoupil další kněz
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Mezi prezidentovým vicekancléřem Petrem Hájkem a teologem a knězem Tomášem Halíkem se v minulém týdnu rozhořel téměř krvavý spor.

Začal tím, že Hájek Halíka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz osočil z toho, že nebyl řádně vysvěcen na kněze. Tuto hodnost tak prý užívá neoprávněně.

Psali jsme:
Hájek: Trvám si na svém. Pořád nevěřím, že Halík je kněz
Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause

Halík o prý "o sobě prohlašuje, že jej kdysi tajně vysvětil kardinál Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem. Z naprosto důvěryhodných zdrojů vím, že je to lež. Pan kardinál se velmi divil, jak si mohl Tomáš Halík něco takového vymyslet. Tím vzniká nikoli nepodstatná otázka - kdo pana Halíka vysvětil, respektive zda vůbec svěcení má. Tedy je-li skutečně kněz, nebo jen běžný havlistický aktivista," řekl Hájek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

TÉMA: Hájek versus Halík


Halík vrací úder: Hájek není duševně zdravý

Teolog pro redakci kontroval. „ Je to stejný nesmysl, jako když pan Hájek říká, že kouření neškodí zdraví, že 11. září bylo dílem CIA nebo že evoluce může být zpochybněna. Musíme  pochybovat o jeho duševním zdraví. Vysvěcen jsem byl 21.10. 1978 biskupem Hugo Auftenbertkem v kapli v Erfurtu."

Více čtěte: Hájek je blbej. Klaus přes něj testuje, co sneseme

Celá kauza ale tím, že teolog doložil své vysvěcení, rozhodně neskončila. Hájek totiž posléze dokument označil za neplatný. Omlouvat se za svá obvinění nehodlá. Tím vydráždil představitele české kulturní veřejnosti. Jejich zástupce, dokumentarista Ivo Bystřičan, dokonce zorganizoval proti Hájkovi petici. Tu podepsali čelní představitelé české kultury a společnosti, třeba režiséři Olga Sommerová nebo Břetislav Rychlík.

Do diskuse, vyvolané v Parlamentních listech, navíc v pondělí vstoupil známý protestantský kazatel Dan Drápal, šéfredaktor Konzervativních listů (přetištěno právě mj. na Christnet). 

K tématu:

Podle socioložky Jiřiny Šiklové, která v minulém týdnu redakci řekla, že "Hájek je prostě blbej", je logické, že situace vyústila až do této fáze a rozhýbala celou českou společnost. Jde totiž o spor dvou lidí, kteří ji polarizují.

Češi Halíka zbožňují. Klausova nohsleda ne

"Lidé milují Halíka, lidi typu pana Hájka mají rádi už méně," uvedla pro ParlamentníListy.cz s tím, že veřejnost má v této souvislosti nutkání zabývat se těmito dvěma osobami i po relativním klidu v přestřelce.

Hájek prý Halíka nezajímá

"Halíkovi je ale úplně jedno, jestli se Hájek omluví. Ten je jenom nohsledem Václava Klause, nic nedělá z vlastní iniciativy," dodala socioložka.

Testování půdy. Klausovo

Podle politologa Jiřího Peheho není postup prezidentova vicekancléře nijak šokující. "Pan Hájek mě nepřekvapil, žije zřejmě už jen z vyvolávání trapných kontroverzí. Překvapuje mě ale stále,  že si takové lidi ve svém okolí drží prezident Klaus. Ale možná je potřebuje k testování půdy," zaspekuloval politolog.

Podobný názor má i biskup Václav Malý. "Pan Hájek má právo na nesouhlas, ale zpochybňuje svou věrohodnost tím, že šíří nepravdy o Halíkově kněžství, to je nedůstojné," řekl redakci. "Pan Halík  je řádný a dobrý kněz," dodal.

Sám Hájek si ale stojí za svým. "To, co jsem napsal v pátek, za tím si stojím," řekl redakci s tím, že s obsahem petice, která jej žádá o omluvu, se dosud neseznámil. Až tak učiní, bude prý reagovat, jak uzná za vhodné.

Psali jsme:
Hájek: Trvám si na svém. Pořád nevěřím, že Halík je kněz
Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause

Mediálně známý farář Zbigniew Czendlik hodnotí celý spor jako nešťastný. Nechápe ani postup teologa Halíka, který si s Hájkem začal vyřizovat účty také přes média.

Proč Halík nemlčel? diví se farář

"Nevím, proč se k tomu vyjadřoval, kdyby se to týkalo mě, mlčel bych," řekl redakci. "Život je příliš krátký na to, aby se z něho dělalo bojiště," komentoval přestřelku farář s tím, že celý spor, stejně jako Halíkovu obhajobu, považuje za zbytečné.

Hájek proslul svými svéráznými výroky už několikrát. O Usámovi bin-Ládinovi hovořil jako o "mediální fikci".

Více: Halíkův protiúder Hájkovi: Mluví jako Rudé právo. Samé lži

"Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," uvedl v květnu hradní kancléř. Svými výroky vyvolal vlnu nevole. Kritizoval jej třeba politolog Jiří Pehe nebo šéf TOP 09 a zahraničí Karel Schwarzenberg.

Více: Halíkův protiúder Hájkovi: Mluví jako Rudé právo. Samé lži

  • NÁZOR Teolog Dan Drápal: Boj o značku „konzervativní"
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…