Halík na Hrad, volá komentátor

14.12.2011 11:57

Mohl by se kněz a sociolog Tomáš Halík stát prezidentem? Není to příliš pravděpodobné, ale komentátor deníku MF Dnes Karel Škarabal se snaží dokázat, že by to české společnosti jen prospělo. Halík by nás prý dokázal lépe připravit na časy krize a snad by přispěl i k obnovení důvěry občanů v tento stát. Autor závěrem dodává, že nezbývá než se modlit, abychom napříště neměli horšího prezidenta, než máme dnes.

Halík na Hrad, volá komentátor
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Vždy, když se v Česku volí nový prezident, dochází k radikálním změnám. Po kovaném komunistovi Husákovi nastoupil disident Václav Havel. Po Havlovi přišlo období jeho nejtvrdšího kritika Václava Klause. Kdo přijde další? Z pohledu aktuálního dění se můžeme dočkat i kněze na Hradě. Nahradí Klause jeho hlasitý kritik kněz a sociolog prof. Tomáš Halík? Komentátor Karel Škrabal by vůbec nebyl proti. Jeho úvahu přináší dnešní MF Dnes.

Hlavně, ať je příští prezident lepší

Autor poukazuje na to, že českou společnost čekají změny. Když nic jiného, donutí nás k nim evropská ekonomická situace. A důraz na nemateriální hodnoty, který by Halík na  Hrad nejspíše přinesl, by tento nelibí náraz mohl zlehčit. Stejně tak by se mu mohlo podařit obnovit důvěru občanů ke státu.

„V době, kdy lidé nevěří v politiku ani politikům, by silná duchovní autorita z nepolitického prostředí mohla pomoci k obnovení základní důvěry v systém státu a v demokratické právní zřízení,“ věří Škrabal.

Halík má však v očích komentátora i řadu dalších předností. Z pozice hlavy státu by mohl lidem mimo jiné vysvětlit, že majetkové vyrovnání státu s církvemi pomůže i ateisticky smýšlejícím občanům. Církev totiž odedávna provozovala charitu a teď na ni bude mít i prostředky. Charita je přitom něco, bez čeho se v nastupujícím čase krize neobejdeme.

V závěru své úvahy Škrabal apeluje na politiky. Pokud by prý zvolili na Hrad člověka, který nevzešel z jejich řad, dokázali by, že umí překročit vlastní stín. V případě, že nakonec dojde na přímou volbu prezidenta, mohlo by prý zvolení Halíka ukázat, že to s naším národem ještě není tak špatné. Ale ať už se prezidentem stane kdokoliv, autor doufá, že to nebude horší, než teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…