Halík žaloval na vědce, který o něm s námi mluvil. Jenže to trochu popletl

25.05.2013 9:59

Profesor, katolický kněz a teolog Tomáš Halík se ostře opřel do svého kolegy politologa a vysokoškolského učitele Daniela Solise. Předsedovi České křesťanské akademie se totiž nelíbilo Solisovo prohlášení pro ParlamentníListy.cz, že mezi osobnostmi, které prosazují Nový světový řád, je právě Halík. Ten se proto rozhodl za Solisovými zády obrátit na školu, na které Solis vyučuje, s naléhavou žádostí o vysvětlení a zjednání nápravy.

Halík žaloval na vědce, který o něm s námi mluvil. Jenže to trochu popletl
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Redakce Prvnizpravy.cz získala dopis, kterým se politolog a vysokoškolský učitel Daniel Solis obrací na rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla ve věci zákulisního intrikaření předsedy České křesťanské akademie Tomáše Halíka. Toho totiž nenechalo chladným Solisovo nařčení, že mezi osobnostmi, které prosazují Nový světový řád, je i religionista Tomáš Halík, politolog Jiří Pehe či organizace Člověk v tísni.

Chorobné paranoidní výroky

„Na veřejné práci Halíka a Peheho za posledních deset, ne-li více let, je vidět, že protlačují nějakou agendu, která rozhodně není česká, není vlastenecká, není pro český národ a která není pro člověka, ale je pro elity,“ řekl před měsícem Solis pro ParlamentníListy.cz.

Rozhovor ParlamentníchListů.cz s Danielem Solisem čtěte ZDE

Naštvaný Halík se tedy za Solisovými zády obrátil na vedení školy, kde Solis vyučuje několik předmětů, mezi kterými je i předmět „konspirační teorie v mezinárodní politice“. Podle vysokoškolského učitele si Halík stěžoval na „chorobné paranoidní výroky (navíc ubohé bulvární úrovně) a osobní útoky na významné představitele našeho státu“, Solis se v rozhovoru zmínil i o ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi.

Propaganda politického extremismu

Solis celý případ v dopise rekapituluje tím, že dále Halík uvádí, že se mu nechtělo věřit, že „propaganda politického extremismu nejnižší úrovně může být součástí výuky vysoké školy a odehrávat se na akademické půdě, kdyby neviděl a neslyšel ukázku podobného ´vzdělávacího působení´ školy na internetovém videozáznamu“. Proto Halík podle Solise důrazně požádal členy rektorátu školy o vysvětlení, zda je jim známo, co všechno se učí na jejich vysoké škole.

Halík se však ve věci zmýlil. Článek, na který poukazoval, totiž neobsahoval žádné citáty ze Solisových přednášek, ale vznikl na základě rozhovoru s novinářem ParlamentníchListů. Rovněž video, na které Halík poukazuje, není záznamem ze Solisovy školní výuky, jak se Halík mylně domníval, ale záznamem jiné Solisovy přednášky.

Nedůstojné výpady

Podle Solise je ovšem skandální, že se Halík obrátil na vedení Univerzity Karlovy a využívá tak zákulisně svého vlivu k potlačování názorů, které jsou s těmi jeho v rozporu. Solis v dopise směřovaném rektorovi Univerzity Karlovy Václavu Hamplovi prosí o vysvětlení, jak to, že si profesor UK osvojuje právo obracet se takovým tónem na rektorát jiné vysoké školy, vyhrožovat jejímu vedení a soudit na základě mylných domněnek to, co je to přípustná akademická svoboda, kde končí a kde začíná zneužívání vysokoškolské půdy k šíření politického extremismu.

Solisovi dále vadí to, že se mu Halík ani neobtěžoval svůj problém říct. „Jednal tedy jednoznačně za mými zády s cílem poškodit moje působení na vysoké škole ve funkci odborného asistenta z osobních ješitných pohnutek,“ upozorňuje v dopise vysokoškolský učitel. „Výpady proti jiné vzdělávací instituci mohou být objektivně kvalifikovány jako nedůstojné člena profesorského sboru University Karlovy," uzavřel Solis svůj dopis a kromě Halíka jej poslal jak Apoštolské nunciatuře, kardinálu Dominiku Dukovi, tak prezidentu republiky Miloši Zemanovi a členům rektorátu Univerzity Karlovy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: jno

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …