Hana Demeterová: Pane ministře Kubice, pořád nevíte nebo nechcete vědět?

11.03.2012 18:13

Ombudsman Varvařovský se opakovaně zastal LIDÍ – nešťastných žadatelů o azyl, které organizované spolčení některých složek ministerstv vnitra a justice považuje za něco typu radioaktivního odpadu, který když už se jednou dostal nelegálně do ČR a nejde se ho jen tak lehce zbavit (sakra, vadí tu ty blbé mezinárodní smlouvy o nějakých lidských právech), tak je třeba ho aspoň někde zalít betonem, zakopat co nejhlouběji...

Hana Demeterová: Pane ministře Kubice, pořád nevíte nebo nechcete vědět?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

V loňském roce v deportačním zařízení MV navštívil žadatele o azyl (bez jeho svolení) ruský konzul. Co na tom, že žadatel prosil azyl z politických důvodů, jeho dva bratři už politický azyl dávno dostali v Rakousku, a že český zákon o azylu nedovoluje našim orgánům až do řádného ukončení azylového řízení (tedy udělení azylu nebo jeho odmítnutí potvrzeného soudem) vyzradit informace o žadateli někomu jinému –  už vůbec ne velvyslanectví země, před kterou člověk utíká.

Lajdáckým  (či úmyslným?)  postupem našich orgánů byl ohrožen život člověka a jeho příbuzných. Dokazovat našim úředníkům na případech jednotlivců zvrhlost ruského, gruzínského a jim podobných režimů vůči lidem, kteří se jim postaví, chce často nadlidskou sílu -  tím spíše, že někteří z nich o tom vědí více než internet, ale mají své úmysly – či kontakty... Požádala jsem o prošetření odbor azylové a migrační politiky. Ředitel Haišman, vládnoucí žadatelům o azyl v této zemi již 20 let, mě odpinknul v tom smyslu, že se jako vše samozřejmě prošetří a případný viník bude tvrdě potrestán. Postupně mě i další složky MV posílaly daleko, včetně ministra vnitra, který na interpelaci poslance Humla ve věci odpověděl překroucenými a lživými informacemi, které mu podsunuli jeho spolupracovníci. Z těch samozřejmě vyplývalo to, že se vlastně nic hrozného nestalo.

12.7.2011 jsem v zoufalství klesla tak hluboko, že jsem podala na ministra Kubiceho trestní oznámení na MO Praha-Letná. Po půl roce jsem se šla zeptat, co se s ním děje. Policista mi po chvíli rozpaků důvěrně sdělil (za přítomnosti dvou svědků, kteří přišli se mnou), že přece nemůže zahájit vyšetřování svého nadřízeného, navíc ministra. S takovou upřímností jsem se ani nemohla hádat.

Mezitím zrušil Krajský soud ve věci uvedeného žadatele odmítnutí azylu odborem azylové a migrační politiky MV pro VADY ŘÍZENÍ. Přestože taková rozhodnutí se hromadí (vždyť jde jen o nějaké statitisíce za soudní řízení atd., za které ze strany odboru azylové a migrační politiky stejně nikdo nezodpovídá, tak proč nevydávat vadná rozhodnutí dále), ani to nikoho z vlastní židle nenazvedlo – co kdyby o ni nějakou silnou náhodou přišel.

Opakovaně jsem bombardovala policejní prezidium, kde se mi nakonec podařilo uspět: náměstek Husák mi napsal, že v postupu policie ČR neshledal nic, co by se mu nezdálo, a svůj závěr doplnil opět několika prokazatelnými nepravdami.

Na rozdíl od pana ombudsmana, který v dopise ze dne 5.3.2012 píše:

„Moje šetření bylo ukončeno dne 6.1.2012 vydáním zprávy o průběhu šetření s tím, že jsem v postupu orgánů Policie ČR shledal pochybení... Zprávu jsem dne 11.1.2012 odeslal Krajskému ředitelství policie Jihočeského kraje a Ředitelství služby cizinecké policie s žádostí, aby se k mým závěrům do 30 dnů vyjádřily. S ohledem na skutečnost, že na vydanou zprávu o průběhu šetření orgány Policie ČR dosud nijak nereagovaly, je jejich odpověď v současné době urgována.“

Ombudsman vyvrátil všechny nepravdivá tvrzení ministra vnitra v dopise poslanci Humlovi. Rozeslala jsem zprávu na všechny strany. Přišla mi jen jedna odpověd: z odboru azylové a migrační politiky MV se dotázali, proč jsem jim tu zprávu poslala, a navíc bez komentáře. Nesnažila jsem se vysvětlovat, že komentovat - a hlavně konat - by měli oni. Vědí to sami. Ale nemusí, nikdo na ně přece tlačit nebude.

Ministrovi zase něco nakukají, kdyby něco, a ostatní se už nejak v klidu utřese. I to, k čemu ombudsman ve své zprávě došel dále:

„Podle mého názoru výše uvedený případ dokládá, že dosavadní výklad Ředitelství služby cizinecké policie k aplikaci § 125 odst. 4 o pobytu cizinců neposkytuje a § 19 zákona o azylu negarantuje dosatečnou bezpečnost a ochranu osobních údajů žadatelů o mezinárodní ochranu.“

Hana Demeterová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Demeterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…