Hašek a drtivá většina hejtmanů: Rusnoku, my tě podporujeme. Už dost Kalouska i Gazdíka

05.08.2013 13:38

Asociace krajů apeluje na všechny zákonodárce, aby ve středečním hlasování podpořili vládu Jiřího Rusnoka. Michal Hašek přitom zdůraznil, že tato země už si nemůže dovolit pokračování hluboké politické krize, do níž ji uvrhly pravicové vlády, ale potřebuje takovouto udržovací vládu. Pro toto memorandum se vyslovilo dvanáct ze čtrnácti krajů.

Hašek a drtivá většina hejtmanů: Rusnoku, my tě podporujeme. Už dost Kalouska i Gazdíka
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Na všechny strany zastoupené ve sněmovně, ale i na nezařazené poslance se obrací Asociace krajů s výzvou k podpoře vlády Jiřího Rusnoka. „Kraje se domnívají, že Rusnokova vláda řeší problémy občanů, u jednacího stolu je rovnoprávným partnerem. Je tomu úplně jinak ve srovnání s tím, jak vystupovaly vůči krajům Topolánkova a Nečasova vláda a jak s nimi za dosavadní čtyři týdny jednala vláda Jiřího Rusnoka,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Pro usnesení, které deklaruje podporu Rusnokovu kabinetu, zvedlo ruku dvanáct hejtmanů. Hlasování se nezúčastnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta, podle něhož jde o politizaci sdružení krajů, a jediným, kdo hlasoval proti, tak byl pražský primátor Tomáš Hudeček. Půtův názor odmítl předseda Asociace krajů Michal Hašek s tím, že výkon funkce hejtmana je výkonem politické funkce. „Je tedy logické, že máme právo na názor na aktuální politické dění na celostátní úrovni,” vysvětlil Michal Hašek.

Partner, jehož prioritou není destrukce a oslabování krajů

„Po dlouhých sedmi letech mají kraje v centrální vládě partnera, jehož hlavní prioritou není destrukce a oslabování krajů, ale naopak jejich rozvoj. Vnímám proto hejtmanskou podporu vládě Jiřího Rusnoka jako krok v zájmu krajů České republiky a jejich obyvatel. V uplynulých letech jsme opakovaně vyzývali pravicové vlády ke spolupráci, ale odpovědí nám bylo pouze krácení rozpočtů a permanentní válka mezi centrální vládou a kraji,“ upozornil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„Současná vláda chce naopak postupovat při správě země společně a vnímá, že problémy krajů jsou i problémy centrální vlády. Velmi rychle jsme nalezli shodu nad čerpáním evropských fondů jako významného prorůstového opatření pro rozvoj národní i regionální ekonomiky a také udržení či dokonce posílení pracovních míst v regionech,“ vysvětlil předseda Asociace krajů ČR.

Zimola ocenil přístup ministrů Rusnokova kabinetu

Se svým zdůvodněním přišel i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Pro podporu jsem hlasoval už jen proto, že má aktuální zkušenost s ministry Rusnokovy vlády je diametrálně odlišná od jednání Topolánkovy a později Nečasovy vlády. Ti jsou ochotni na rozdíl od svých předchůdců naslouchat problémům krajů,“ uvedl Jiří Zimola a poukázal na problémy krajů v souvislosti s rozpočtovým určením daní, jehož realita je poněkud jiná, než na svých stránkách prezentuje TOP 09 a jeho hlavní zastánci Miroslav Kalousek a Petr Gazdík.

Prohlásil také, že apel Asociace krajů směřuje ke všem poslancům, kteří by si měli uvědomit, že zastupují voliče z krajů a že jim proto musí jít o řešení regionálních problémů. Michal Hašek si v té souvislosti postěžoval, že krajům bylo odpíráno právo diskutovat o státním rozpočtu, o zdravotnictví, o financování regionální železniční dopravy, o čerpání evropských fondů a dalších problémech, které se jich dotýkají, protože Nečasův kabinet odmítal k těmto záležitostem společné zasedání vlády a zástupců krajů.

Spolupráce krajů s novým vedením Ministerstva dopravy

Konkrétní příklad spolupráce s Rusnokovým kabinetem uvedl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. „Po dohodě s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem jsme vytvořili společný odborný tým, který se bude zabývat řešením objezdů placených komunikací, což způsobuje problémy v menších obcích,“ konstatoval Milan Chovanec, jenž zároveň odmítl, že by toto memorandum Asociace krajů mělo sloužit pro ovlivnění diskuse v ČSSD před středečním hlasováním o důvěře Rusnokovy vlády.

Na toto jeho vyjádření navázal Michal Hašek připomenutím, že toto memorandum není jen záležitostí jedné politické strany. A k samotné sociální demokracii dodal, že věří, že bude po úterním hlasování předsednictva strany jednotná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…