Hašek si oddychl, jih Moravy má vyhráno. Ostatním krajům hrozí krach?

20.09.2011 14:57

Téměř 600 milionů. Právě takovou sumu dostane Jihomoravský kraj z prostředků Evropské unie. Peníze jsou určeny na zajištění vybraných služeb v sociální oblasti. V praxi to znamená, že v regionu, který peníze dostává prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí, mají služby v sociální oblasti - chráněná bydlení, azylové domy, domy pro matky s dětmi a podobně na tři roky klid. Nejen na svoji práci, ale i na další rozvoj.

Hašek si oddychl, jih Moravy má vyhráno. Ostatním krajům hrozí krach?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Díky dobře připravenému projektu se tuto v současné době úspor téměř astronomickou částku podařilo získat v rámci operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

První a jediný. Hašek je pyšný

„Jsem rád, že Jihomoravský kraj se tak stal prvním a je zatím jediným krajem České republiky, který zajistil touto formou financování služeb sociální prevence na následující tři roky," pochválil si na brífinku věnovaném problematice zdrojí výsledky, jichž dosáhl jeho kraj, hejtman Michal Hašek.

Více o Jihomoravském kraji najdete ZDE

Jde o navázání na současně realizovaný projekt, který je určen na zajištění financování služeb sociální prevence v Jihomoravském kraji v období 2009 až 2011. Nyní schválený projekt bude financován až do roku 2014.

Největším přínosem individuálního projektu je ekonomická stabilita vybraných poskytovatelů sociálních služeb. Do roku 2009 byly zajišťovány tyto služby tak, že jednotliví poskytovatelé sociálních služeb žádali o podporu pro svou činnost v rámci různých grantových nebo dotačních řízení. Díky uvedenému projektu Jihomoravský kraj zajistí odpovídající kvantitativní a kvalitativní poskytování služeb sociální prevence, které pokrývají území  kraje podle zjištěné potřebnosti u jednotlivých druhů sociálních služeb a odpovídají daným cílovým skupinám.

Projekt se týká devíti druhů služeb sociální prevence, a to azylových domů, domů na půl cesty, intervenčního centra, nízkoprahových denních center, nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi, sociálně terapeutických dílen, sociální rehabilitace a terénních programů, které budou podle svého zaměření poskytovány zejména osobám se zdravotním postižením, dětem a mládeži, osobám bez přístřeší, osobám opouštějícím zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, osobám opouštějícím výkon trestu odnětí svobody, obětem domácího násilí, obětem obchodu s lidmi či osobám komerčně zneužívaným.

Ostatní kraje v nebezpečí?

Jak dodal krajský radní Jiří Altman, na jižní Moravě se to týká celkem 76 poskytovatelů sociálních služeb, kteří se vyhnou potížím při jejich financování. „V krajích, kde se jim nepodařilo projekt dosud připravit a peníze získat hrozí vážné nebezpečí oblasti sociálních služeb. A to jak pro ty, které služby využívají, tak pro lidi, kteří jsou v nich zaměstnáni. Některé kraje nebudou alespoň prvního půl roku mít prostředky na chod těchto služeb," uvedl Altman.

Ředitel Oblastní charity Brno Karel Kosina zdůrazňuje, že pro organizace tento tříletý projekt znamená období stabilizace, kdy mohou pracovat na rozvoji a zkvalitnění služeb. „Již teď jsem však hovořil s kolegy z jiných krajů, kteří se vážně obávají kritického nedostatku peněz, neboť v jejich regionech se dosud nepodařilo vytvořit takový projekt, který by umožňoval získání peněz z evropských dotačních programů na sociální oblasti. Bude to pro ně znamenat nejen omezení, ale v některých případech i likvidaci některých druhů sociálních služeb. Prostě na ně nebudou mít, A to se pochopitelně citelně dotkně lidí ze sociálně slapbých oblastí, kteří budou jen stěží hledat pomoc jinde." nastínil neveselé prognózy Kosina. Ředitelka o.p.s. Spondea Brno Dagmar Úlehlová připomněla, že jde také o stabilitu pro klienty těchto zařízení.

„Velice si vážíme práce přípravného týmu na projektu, protože bez nich by nebyl dotažený do konce. Nejsou to však peníze jen na udržení chodu. Je to dostatečně velká suma, která nám pomůže i k mírnému rozvoji těchto služeb. Což je v současné době fakt, který nám mohou jinde jen závidět," uvedla pro redakci Radka Jonasová z Centra sociálních služeb Brno.

Více čtěte:

Zelení: Parkování v Brně zavání korupcí

Hašek: Tvrdík mi vůbec neradí. Mezi rádci mám Buzkovou

Rath srovnal Haška s Grossem a "ocenil" Tvrdíka

Ilustrační foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…