Hasiči jako policisté. Také oni budou mít vlastního ombudsmana

13.01.2012 17:54

Necelý rok uplynul od chvíle, kdy na základě Strategie vlády proti korupci na období let 2011 a 2012, byl zřízen institut ombudsmana Policie České republiky. Ministerstvu vnitra se ta myšlenka zřejmě tak zalíbila, že chce zřídit totožnou funkci i u hasičů. Stejné by mělo být díky Blance Besserové i personální obsazení.

Hasiči jako policisté. Také oni budou mít vlastního ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

Jako houby po dešti rostou v Česku počty ombudsmanů. Vedle parlamentního, tzv. pravého, který je veřejným ochráncem práv a je státem pověřen k řešení stížností jednotlivců na jednání veřejné správy, se objevují i další. V živé paměti je zřízení funkce ombudsmana u státem dotovaných Českých drah, kterou obsadil bývalý ředitel pražské ZOO Petr Fejk.

Když se na veřejnost dostala informace o jeho čtvrtmilionovém platu, Fejk po necelých čtyřech měsících ve funkci raději odešel, i když s konkurenční doložkou, díky níž ho na odchodu hřála částka kolem dvou a půl milionu korun.

Politici Věcí veřejných si v ombudsmanech libují

Ve funkcích ombudsmana našli zalíbení především politici Věcí veřejných. Právě za úřadování jejich neoficiálního lídra Víta Bárty v čele ministerstva dopravy Fejk u Českých drah nastoupil, když byl ministrem vnitra Radek John, vznikl v dubnu minulého roku v rámci Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012 institut ombudsmana Policie České republiky.

I když John přežil ve funkci ministra vnitra vznik ombudsmana policie jen o pár dnů, jeho nástupce Jan Kubice tuto funkci nezatratil. Ba naopak. Jen dosavadní ombudsmanku Taťánu Peškovou nahradil od 1. září Blankou Besserovou, manželkou tehdejšího ministra kultury za TOP 09 a STAN.

Tejcova kritika protlačování blízkých nic nezměnila

Tento krok tehdy velice rozlítil stínového ministra vnitra sociální demokracie Jeronýma Tejce, který ho označil za skandální záležitost. „Je to typický příklad nepotismu, tzn. protlačování příbuzných či blízkých osob do funkcí,“ uvedl tehdy Tejc pro deník Právo s tím, že člověk, který má blízko k ministrovi, by neměl být dosazován do funkcí, které jsou vybírány jiným ministrem téže vlády.

Manželský svazek s tehdejším ministrem kultury však zřejmě nebyl jediným důvodem, proč si ji ministr vnitra jako ombudsmanku vybral. Ještě v době, kdy Kubice vedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, mu tehdy ještě pod jménem Kosinová dělala tiskovou mluvčí. A ve struktuře ministerstva vnitra je ombudsmanka Besserová nynín přímo podřízena ministru Kubicemu.

Šéf hasičů návrh na zřízení funkce ombudsmana přijme

Šéfovi resortu odpovídá za nestranné a řádné prošetření všech podnětů policistů i zaměstnanců policie. Kromě prověřování podnětů, formulování stanovisek a doporučení ministrovi předkládá mimo jiné pololetní zprávy o své činnosti. Ombudsmanovi policie ale nepřísluší řešit stížnosti ani trestní oznámení občanů na příslušníky Policie ČR.

V resortu vnitra však nemá zůstat jen u policejního ombudsmana, vzniknout má také hasičský. „Je to v jednání. Ministerstvo vnitra dalo návrh na vytvoření funkce ombudsmana a generální ředitel Hasičského záchranného sboru to akceptuje,“ potvrzuje pro ParlamentníListy.cz informace Ivana Svitáková, tisková mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Besserová bude vedle policistů naslouchat i hasičům

V těchto dnech se dolaďují podrobnosti toho, za jakých podmínek bude ombudsman hasičů fungovat. „Byl předložen návrh na jedno jméno, ale protože je to zatím ve stadiu návrhu, tak ho zveřejňovat nebudeme,“ nechce Svitáková prozradit, kdo by se jím měl stát. Mezi hasiči se však proslýchá, že se svými podněty a stížnostmi budou chodit za stejnou osobou a že Besserová bude vedle policejní i hasičskou ombudsmankou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …