Havel dostal kompas od Albrightové či dráp lvice od Zikmunda

02.10.2011 6:30

Děkuji především vám všem, kteří jste přišli, všem, kteří to zorganizovali, i těm, kteří zahrají," řekl Havel. Byl z obrovské přízně příchozích možná trochu zaskočen. "Čím jsem starší, tím jsem plašší. Já se stydím při každé možné i nemožné příležitosti. Stydím se i teď, že tu mám oslavu, že mluvím, že jsem poslouchán," pobavil hosty.

Havel dostal kompas od Albrightové či dráp lvice od Zikmunda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Velký večírek s koncertem na oslavu pětasedmdesátin dnes v Praze uspořádali přátelé pro bývalého prezidenta Václava Havla. Havlovi, který se letos dlouhou dobu zotavoval po nemoci, přáli jeho blízcí a kamarádi hlavně zdraví. Do Centra současného umění DOX mu přinesli také spoustu dárků, například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová mu darovala starožitný americký kompas vyvedený ve zlaté barvě.

My jsem byli opravdu hrdí na to, že Václav Havel byl zvolen prezidentem

K pozoruhodným dárkům patřila také slivovice, kterou v roce 1973 vlastnoručně vypálil a dnes Havlovi přinesl proslulý cestovatel Miroslav Zikmund. K ní přidal dráp ze lvice - prý proti současným "predátorům". Častým darem bylo také pravé šampaňské.

Psali jsme:

Havel přišel na vlastní oslavu bočním vchodem. Novináře zaměstnala Dagmar

Havla doprovázela manželka Dagmar a její dcera Nina, přišel také bratr Ivan s manželkou. Soukromá oslava začala krátkými proslovy Havlovy manželky Dagmar, Albrightové a podnikatele Zdeňka Bakaly, který je spoluorganizátorem narozeninového večírku. "My jsem byli opravdu hrdí na to, že Václav Havel byl zvolen prezidentem republiky. Je jeden z mých nejlepších přátel. Nikdy jsem si nemyslela, že toto bude možné. Vašku, všechno nejlepší," řekla Albrightová.

Promluvil také Havel: "Děkuji především vám všem, kteří jste přišli, všem, kteří to zorganizovali, i těm, kteří zahrají," řekl. Byl z obrovské přízně příchozích možná trochu zaskočen. "Čím jsem starší, tím jsem plašší. Já se stydím při každé možné i nemožné příležitosti. Stydím se i teď, že tu mám oslavu, že mluvím, že jsem poslouchán," pobavil hosty.

DOX byl slavnostně vyzdoben svíčkami a bílými tulipány, podávalo se jídlo z teplého i studeného bufetu, alkohol i nealko. Vedle Havlovy rodiny slavili také kamarádi z disentu, umělci, současní i bývalí politici a jeho spolupracovníci, diplomaté a další zástupci veřejného života. Nechyběli například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Hlavně pevné zdraví

"Přeju mu pevné zdraví a doufám, že dnes vypozoruje, kolik lidí ho má rádo," řekl ČTK šéf české diplomacie Schwarzenberg. "Já Václavovi s ohledem na to, kolik je jemu a kolik je mně, můžu přát to, co v našem věku víme, že je největší hodnotou - zdraví, štěstí a lásku. Pevně věřím, že se mu dostane i toho zdraví, nejenom toho štěstí a lásky," řekl Rychetský ČTK. "Popřál bych nám všem, aby tady ještě dlouho byl," doplnil architekt Bořek Šípek, který Havlovi donesl vzácnou květinu z Thajska.

Mezi hosty byla architektka Eva Jiřičná, velvyslanci v Rusku a Británii Petr Kolář a Michael Žantovský, duchovní Svatopluk Karásek, režisér Jiří Menzel, výtvarník David Černý, hudebník Michael Kocáb, spisovatel Ludvík Vaculík, herci Jiří Bartoška, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser a Aňa Geislerová, polský disident Adam Michnik, chartistka Dana Němcová a ekonom Jan Švejnar. Přát a zahrát mu přišli hudebníci z kapel The Plastic People of the Universe, Garage, Eva Pilarová, Jaroslav Hutka či Melody Makers a další.

Havel si při chůzi pomáhal hůlkou jako letos už několikrát. Někdejší hlava českého státu a světové proslulý bojovník za lidská práva se letos několik měsíců obtížně zotavoval z březnového zánětu dýchacích cest, velmi zeslábl a zhubl, byl s výjimkami v ústraní. Nyní je mu lépe a chystá také účast na veřejných akcích. Narozeniny má 5. října.

Z přání politiků:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …