Havel má cenu za svědectví o totalitě. Chce nový disent

02.12.2010 8:26

Cenu Josefa Šavrdy si tentokrát odnesl bývalý prezident Václav Havel. Ten podporuje i současný disent.

Havel má cenu za svědectví o totalitě. Chce nový disent

Bývalý prezident Václav Havel se dočkal významného ocenění. Obdržel totiž letošní Cenu Jaromíra Šavrdy za svědectví o totalitě. Při převzetí ceny uvedl, že je důležité připomínat lidi, kteří se nenásilně postavili komunistickému režimu

Disent je potřeba

Disent je podle něj potřeba i nyní, byť v jiné podobě než v dobách totality. Cenu exprezidentovi předalo občanské sdružení PANT.

Cena připomíná ostravského spisovatele a novináře Jaromíra Šavrdu, který byl vězněn komunistickým režimem. Podle organizátorů je ocenění určeno těm, kteří se aktivně snaží šířit pravdu o časech komunistického Československa.

Memento "temnějších dob"

"Jsem rád, že někdo připomíná ty temnější doby, které pamatujeme, a že někdo připomíná odpor, který byl proti tehdejšímu režimu veden nenásilným způsobem," prohlásil při převzetí ceny Havel. Podobné iniciativy jsou podle něj možná důležitější dnes než před několika lety.


Havel přitom převzal letošní cenu Jaromíra Šavrdy v pražském nakladatelství Libri Prohibiti již v úterý. Organizátoři informaci o předání ceny ale uvolnili až ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …