Havel měl podporu i na Slovensku. Jen krátce, říká Milan Kňažko

05.10.2011 8:57

Známý slovenský umělec a politik Milan Kňažko se s Václavem Havlem setkal poprvé v roce 1972. Úzce s ním však začal spolupracovat až po listopadu 1989, stal se dokonce jeho poradcem. Dnes na adresu Václava Havla říká, že je to muž, kterého si váží víc za hranicemi než doma.

Havel měl podporu i na Slovensku. Jen krátce, říká Milan Kňažko

Hostem ranního vysílání České televize byl bývalý poradce Václava Havla Milan Kňažko, muž, který se aktivně angažoval v předlistopadovém slovenském hnutí Veřejnost proti násilí a po roce 1990 pomáhal zakládat Mečiarovu HZDS.

Doma kritizován, v zahraničí ctěn

Na adresu Václava Havla dnes Kňažko říká, že v roli prezidenta měl na Slovensku velkou podporu ještě v roce 1990, ale je třeba mít na paměti, že polistopadové nadšení opadlo poměrně rychle v obou republikách. Na Slovensku o to rychleji, že už československý stát nedržel pohromadě svorník autoritářského režimu.

Více o Václavu Havlovi ZDE

„Samozřejmě že nadšení opadlo. Zjistili jsme, že ekonomické změny nelze prosadit tak rychle. Havel měl silnou podporu na Slovensku. To souviselo i s tím, že měl podporu především v zahraničí. Tak silnou podporu neměl ani doma. Víte, že se i v Čechách dodnes objevují rozporuplná hodnocení Václava Havla," prohlásil v ranním vysílání Kňažko.

Související:

Havel přišel na vlastní oslavu bočním vchodem. Novináře zaměstnala Dagmar

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …