Havlománie někoho už štve. Znechucení roste. Havel národ rozděloval

21.12.2011 22:09

Ačkoliv teprve dnešním dnem začíná třídenní státní smutek nad úmrtím posledního československého prezidenta Václava Havla, stále více lidí je už z té celorepublikové „havlománie“ unaveno a znechuceno. Přibývá také kritických ohlasů a připomínek na adresu a minulost bývalé hlavy státu. Havlova osobnost je tedy stále pro naši společnost rozporuplná.

Havlománie někoho už štve. Znechucení roste. Havel národ rozděloval
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

„Když je něčeho hodně, tak je toho příliš. Rádia i televize neznají už několik dnů nic jiného, než Havel, Havel a zase Havel. Chybí trocha vyváženosti a míry, naopak se stupňuje míra politické devótnosti, kdy každý na zemřelého prezidenta pěje jen chválu. Jako by Havel neměl žádné chyby, jako kdyby nebyl člověk,“ míní pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kusý.

Narcis Klaus Havla nenáviděl

„Něco tak vymyšleného, jako byla slova prezidenta Klause na Havlovu adresu, jsem už dlouho neslyšel. Všichni přece vědí, jak Havla upřímně a hluboce nenáviděl, protože je to narcis. Uznává jen sám sebe a každého, kdo může jeho postavení, ať již objektivně nebo subjektivně ohrozit, vnímá jako nepřítele, kterého musí zničit,“ řekl redakci bývalý vysoký politik ODS, který si ale s ohledem na současnou společenskou situaci kolem Havlovy smrti nepřál zveřejnit své jméno.

I jemu vadí současná míra Klausova pokrytectví vůči jeho bývalému konkurentovi. Ale nejen jeho. „Češi stále neumějí uznat cizí názor, pokud je jen trochu jiný, než je ten jejich. Chybí tolerance k druhému člověku, za to může těch 51 let totality, nejdříve té německé okupační, a pak domácí komunistické. Někteří lidé, kteří Havla ani neznali nebo se vůči němu stavěli odjakživa ostře a odmítavě, z něj najednou dělají poloboha. Někoho lepšího a význačnějšího, než byl Prezident Osvoboditel Tomáš Garrique Masaryk. A běda každému, kdo jim na jejich modlu jakkoliv sáhne,“ dodal politik ParlamentnímListům.cz.

Srovnávat Havla s Masarykem je prý přehnané

Připojil se tak po bok např. historika Zdeňka Čecha a politologa Zdeňka Zbořila, kteří také nesouhlasí se srovnáním Havla s „tatíčkem“ Masarykem nebo s pompézností piety k jeho úmrtí. Mezi takové, kteří jsou ve vztahu k Havlovi naprosto neobjektivní, je podle názoru politika ODS kupříkladu Šimon Pánek, kterého před časem Havel zmínil jako možného nástupce Klause na Hradě. „Přitom byl Pánek před rokem 1989 na své fakultě zaníceným svazákem a předsedou tamního Svazu socialistické mládeže,“ dodal muž ODS.

Na Havla v dobrém nevzpomínají ani zdaleka všichni vojáci, jejímž byl hlavním velitelem. „Prezident Československa, který se omluví sudetským Němcům v době, kdy Německo aktivně bránilo vydávání svých občanů, oficiálně vedených jako nacističtí váleční zločinci, před řádné soudy, si nezaslouží státní pohřeb, ani takovéto šílenství kolem toho všeho,“ řekl ParlamentnímListům.cz důstojník Armády České republiky, kterému podle jeho slov Němci a Rakušané vyvraždili část předků v rakouském koncentračním táboře Mauthausen.

Podle něj se to ale dalo čekat, když měl podle něj Havlův strýc, majitel Barrandova, údajně udržovat za války styky se špičkami německé bezpečnostní služby SS Sicherheindienst. „Ovšem o mrtvých lze v Čechách mluvit jen dobře,“ dodal český voják.

Děti chtějí před Vánoci pohádky

Zajímavý názor na mediální šílenství posledních dnů kolem českého exprezidenta mají i někteří rodiče malých dětí, kterým vadí plánované změny vysílání České televize.

„Děti chtějí pohádky, zvláště o Vánocích a před Štědrým dnem a ne sledovat pohřby. Zaplaťpánbůh, že státní smutek končí den před Štědrým dnem. To by mě zajímalo, jak by to vláda řešila, kdyby měl státní smutek sahat i na Boží hod. To bychom se místo Tří oříšků pro Popelku nebo Pyšné princezny nudili u nějakého havlovského dokumentu nebo záznamu nějaké jeho hry?“ ptá se Jana Mikulandská z Prahy 3.

Ani sportovci, např. hokejisté, se kvůli Havlovu sklonu nijak zvláště neomezují nebo nepřehánějí pietu. Liga se normálně hraje dál podle plánu, jen před každým utkáním se počítá s minutou ticha.

Vše k tématu skon Václava Havla

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …