Havlovi se přitížilo. Je to kanec a Dáša s ním nemluví, napsal bulvár

30.09.2011 10:49

Dusno vládne mezi manžely Havlovými krátce před oslavou exprezidentových 75. narozenin. Tu přichystal miliardář Zdeněk Bakala, ale zda se vůbec uskuteční, není zdaleka jisté. Z nevybíravých útoků deníku Blesk na Havlovo soukromí plyne, že manželka Dagmar zvažuje, že oslavu zruší. Má jít o reakci na nedávné přiznání spisovatelky Ireny Obermannové, že měla s Václavem Havlem milenecký poměr.

Havlovi se přitížilo. Je to kanec a Dáša s ním nemluví, napsal bulvár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Skandální Tajná kniha spisovatelky Ireny Obermannové a její následná vyjádření, že opravdu napsala o mileneckém poměru s exprezidentem Václavem Havlem, ohrozila plánovanou oslavu středečních pětasedmdesátin bývalé hlavy státu. „Dáša přemýšlí, že zruší oslavu, kterou Václavovi přichystal miliardář Bakala," prozradil deníku Blesk úmysly bývalé první dámy zdroj z okolí Havlových.

Nejlepší přátelé bývalého prezidentského páru se měli sejít tuto sobotu v pražské galerii DOX. Pozvánky dostaly desítky osobností z uměleckého i politického života. Kvůli šokujícímu doznání spisovatelky Obermannové, že zhruba rok udržovala s Václavem Havlem milenecký vztah, ale hrozí, že se plánovaná velkolepá oslava neuskuteční.

Na Havlovy návštěvy u spisovatelky sousedé vzpomínají

Zatímco bývalý prezident pobýval až do dneška na chalupě na Hrádečku, podvedená Dagmar se s nevěrou svého partnera vyrovnávala v Praze. „Václavovi se kvůli té kauze zhoršil zdravotní stav. Potřebuje naprostý klid," cituje bulvární deník na titulní straně blízkého známého manželů Havlových. I tak ale na Hrádečku poseděl na dvorku s dvojicí prvních gratulantů, která mu ve čtvrtek večer přišla popřát.

Na podporu svých tvrzení o mileneckém vztahu s Havlem uvedla spisovatelka před pár dny i to, že při návštěvách u ní doma ho viděl celý dům. „Jo, to tady bylo pozdvižení, sousedka mi volala, že má exprezident auto s ochrankou před domem, tak ať si počkám, až vyjde od paní Obermannové," líčila deníku Blesk jedna z obyvatelek sedmipatrového paneláku v Michli, kde prý exprezidenta viděli na návštěvě ještě začátkem letošního léta.


ÚRYVEK Z KNIHY  "Nechceš si to pověsit do skříně?" ptám se. "To můžu," směje se. Tramtará.
Centrála volá třikrát. Největší Čech sebou pokaždé trhne. Odcházím z místnosti. Nechci ho takhle vidět.


Aféra bývalé hlavy státu se stala inspirací i pro Blesk magazín, který se vydal po stopách všech vztahů bývalého prezidenta a mapoval je pod názvem „Kanec Havel a jeho ženy".

Exprezident bulváru ještě nahrál

„Svědčí to o obrovské pokleslosti bulváru a rovněž o bulvarizaci tohoto světa," reaguje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš na to, jak detailně šťourá bulvární deník do soukromí bývalé hlavy státu. „Ale bylo chybou, že to popřel. Teď si na něm bulvár zgustne. Kdyby to přiznal, tak by mu spíš dali pokoj," domnívá se Mikeš, že bývalý prezident bulváru svou neobratností ještě nahrál.

Jednou z možností, jak zachovat dekórum, byl po vypuknutí aféry společný postup s manželkou. „Mohl prohlásit, že Dáša o tom věděla, že k té spisovatelce chodí. Že šlo o přátelské návštěvy, kdy se bavili o intelektuálních záležitostech, a pak by všechny výpovědi sousedů z domu byly bulváru k ničemu," upozorňuje první prezident Rady Pro Reklamu a první ředitel Asociace komunikačních agentur, jak si mohl Václav Havel ve vyjádřeních pro média počínat.

V disidentské společnosti bývalo veselo

Zároveň si Mikeš nemyslí, že by Havlova zapírací strategie mohla být důsledkem jeho obav o zničení léta budované prestiže. „Tak on si image budoval v oblasti ochrany lidských práv. Zatímco v disidentské společnosti, kde se pohyboval, bylo z tohoto pohledu dost veselo," naznačuje mediální odborník, že v tomto ohledu si veřejnost nikdy velké iluze nedělala.


ÚRYVEK Z KNIHY Seš malinkej, drobounkej. Seš věchýtek. Máš svraštělou kůži a visí na tobě, jak seš pohublej. Jak seš starej. Seš dítě. Největší Čech. Musím na to přestat myslet. Jde to snadno. Seš totiž nádhernej...


Nad exprezidentovým pokleskem ale přivírá oči. „Chlapi by mu to přáli. A ani u žen by moc neztratil. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Ale pokud s ní nic neměl, tak je to od ní šílené svinstvo. Ale i kdyby mezi nimi k něčemu došlo, tak mi to od ní přijde sprosté a bezcharakterní to medializovat," říká pro ParlamentníListy.cz Mikeš.

Bývalému mluvčímu Špačkovi je téma odporné

Dokonce je přesvědčen, že by to ani po Havlově přiznání v manželství až tolik nezaskřípalo. „Paní Dáša by se asi moc nezlobila. Měla by vedle sebe chlapa, a to je při jeho věku hezké, ne? Myslím si, že by to strávila a odpustila mu," připomíná mediální expert v této souvislosti manželku ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna, která se s ním i po aféře objevovala na veřejnosti.

Naopak bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček se kauzou nechtěl zaobírat ani trochu. „Tohle je téma, které mě vážně nezajímá. Netuším, kdo to je Obermannová a proč říká takové věci a je mi to celé téma odporné. A navíc jsem to nečetl. Nemám se vyjadřovat k čemu, neboť nemám opravdu sebemenší tušení o jakou ptákovinu jde," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Špaček.

K věci:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …