Havlovu památku uctily v centru Prahy stovky lidí

18.12.2011 18:45

Na pražském Václavském náměstí se dnes večer sešly na krátkém shromáždění stovky lidí, aby uctily památku dnes zemřelého exprezidenta Václava Havla. Po celé zemi se zároveň v 18:00 rozezněly zvony kostelů a kaplí.

Havlovu památku uctily v centru Prahy stovky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Lidé na náměstí zapalovali svíčky na podstavci sochy svatého Václava. Vedle svíček se na podstavci objevila také Havlova fotografie. Jednalo se v první části o tiché shromáždění obyvatel různého věku od batolat po seniory, drželi také minutu ticha.

Havlovo motto o pravdě a lásce zůstane nesmrtelné

Shromáždění rozvinuli nad svými hlavami velkou českou vlajku. Z reproduktorů zazněla Modlitba pro Martu, tedy jeden z hlavních songů takzvané sametové revoluce, které byl Havel vůdčí osobností. Ekonom Tomáš Sedláček v projevu poznamenal, že i když Havel zemřel, jeho motto, podle kterého zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí, zůstane nesmrtelné.

Při Motlitbě pro Martu mnozí lidé spontánně zvedli ruce s prsty do tvaru písmene "V"; potom zvonili klíči stejně jako v listopadu 1989. Podobné jako před dvaadvaceti lety bylo dnes večer i počasí - drobně sněžilo. Po ukončení shromáždění lidé vydali na Kampu; na břehu Vltavy má hořet Varta. Strážníci kvůli přesunu shromážděných raději uzavřeli pro automobily horní část Václavského náměstí.

Vše k tématu skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…