Havlovy Vary. To prý v lázních skutečně někoho napadlo

29.12.2011 22:20

I když je Západ Čech místem, kde českoslovenští prezidenti často a rádi pobývali a jejich návštěvy připomínají mnohé sochy, pamětní desky, či názvy ulic a náměstí, v případě zesnulého Václava Havla tak tomu zatím není. Dokonce zde vlna „havlománie“ zdaleka nedosáhla rozměrů jako na jiných místech republiky.

Havlovy Vary. To prý v lázních skutečně někoho napadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Z diskusí v tisku je zřejmé, že část lidí byla znechucena  nepřiměřenou kampaní sdělovacích prostředků, část patří spíše k příznivcům prezidenta Václava Klause, který zde také často pobývá a nedávno zavítal při své návštěvě kraje až do těch nejzapadlejších koutů. Většina obyvatel kraje však má úplně jiné starosti, zápasí s mnoha problémy, mimo jiné s vysokou nezaměstnaností.

Primátorovy slzy


Iniciativy zorganizovat pietní akce se v samotných Karlových Varech nejprve ujali zdejší umělci. Smrt prvního českého prezidenta uctili u budovy karlovarského divadla několika svíčkami a jeho fotografií. Pár jedinců se potom snažilo zažehnout plamínek vzpomínek na třídě T. G.  Masaryka. Toto místo totiž bylo dějištěm shromáždění občanů v roce 1989. Velmi působivý byl ryze soukromý počin známého karlovarského výtvarníka Václava Balšána. Ten na okně svého ateliéru vyvěsil černou vlaječku a plápolající svíčku, toto malé smuteční  aranžmá kontrastovalo s velkolepou okolní vánoční výzdobou. Intimní bylo i vyjádření karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA), který se  nám svěřil: „Dodnes mám v mysli živou vzpomínku z úplně první volby Václava Havla prezidentem, kterou jsem se zatajeným dechem sledoval v televizi. Musel jsem si stoupnout a po tvářích se mi kutálely slzy, tehdy mi došlo, že už to není jen krásný sen. To samé se mi stalo znovu při jeho projevu v americkém kongresu, to samé se stalo, když jsem zachytil zprávu o jeho odchodu. Slzy radosti vystřídaly slzy smutku. Vzhlížím k Václavu Havlovi jako k člověku, k prezidentovi, k dramatikovi, jehož Audienci znám nazpaměť. A tak si ho v myšlenkách uchovám napořád.“

Snad nás to semkne...


Důstojně připomenout památku Václava Havla se stále snaží karlovarský zastupitel, jeden z organizátorů  listopadových událostí Jiří Kotek (Alternativa). ParlamentnímListům.cz vysvětlil proč: “Ideje Občanského fóra a myšlenky Václava Havla prostoupily život karlovarských občanů víc, než tomu bylo v mnoha jiných městech republiky. Listopadové demonstrace jimi byly nabyté a vlévaly neopakovatelnou energii mezi nás a my jsme ji pak znásobenou šířili do svého okolí. V mnohých se ta euforie ukotvila, jako jeden z nejsilnějších životních zážitků. Bez ohledu na to, jak jsme pak následně klopýtali životem, proklopýtali jsme se do svobody a přivedli jsme do ní své sametové děti.  Dlouho se budeme vzpamatovávat z té ztráty, protože až když jsme ho ztratili, dojde nám, co  v něm bylo. Asi až nyní si najdeme čas a více se zamyslíme nad jeho výstupy. Snad nás to pak semkne, abychom dokázali jít lépe a zodpovědněji za pravdou a láskou proti lži a nenávisti, proti amorálnosti, která by nás svedla do hamižného pekla.“

Havlova ulice nebo Havlovy Vary?
 

Nezdá se však, že by Kotkova slova padla na příliš úrodnou půdu. Pietních akcí, shromáždění a bohoslužeb se ve městě zúčastnilo jen pár desítek lidí a vše se rychle vrátilo do starých kolejí. Kotek také organizuje petici, jejímž cílem je natrvalo připomínat Václava Havla v Karlových Varech pojmenováním jedné z ulic. Sám ale přiznává, že to může působit rozporuplně: „Na jednu stranu to sice vypadá jako „vlna“ kolem jeho úmrtí, kterou asi všichni vnímáme zdrženlivě, rozpačitě nebo i s nelibostí.  Po listopadu 1989 se ve Varech přejmenovalo několik ulic, ale nenašla se „politická“ vůle změnit název ulice Moskevské.  Myslím, že dnes se k tomu naskytla asi neopakovatelná  příležitost.“ Z podnětů občanů se proto rozhodl přeložit zastupitelům petici s žádostí na přejmenování Moskevské ulice na ulici Prezidenta Václava Havla. Petici zatím podepsalo několik desítek občanů. Někteří Karlovaráci  by dokonce přejmenovali po Havlovi i celé město.

Už dost!


Karlovarský historik a zastupitel Zdeněk Musil (KSČM) to však nepovažuje za nejšťastnější nápad, především s ohledem na obrovské problémy, jež přejmenování způsobí mnohým firmám, sídlícím  na této živé karlovarské  obchodní tepně a samozřejmě tak občanům.

„Všechny ty revoluční roky 1918, 1938, 1948, 68 a 89 začaly přejmenováváním ulic a náměstí. Já bych už nic nepřejmenovával a vyčkal spíše na vznik nové ulice. Vše je nutné pečlivě a citlivě zvážit, abychom nebyli našim následovníkům k smíchu a aby nebyli lidi naštvaní. Taky to stojí spoustu peněz, “ dodal Musil pro ParlamentníListy.cz.

Hitler, Stalin a ti druzí

Připomeňme, že dřívější neuvážené kroky zdejších konšelů přivodily jejich následovníkům nemalé problémy. Ti současní se například museli vypořádat s čestným občanstvím Adolfa Hitlera, či několika agentů STB, se sochami Stalina, Lenina a Gagarina, o ulicích a náměstích po nich pojmenovaných ani nemluvě.

O přejmenovávání ulic a míst se ale nehovoří pouze v Karlových Varech. Hodně se o něm mluví také v Praze. Zde má dokonce z ruzyňského letiště vzniknout letiště Havlovo.

S výzvou, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po Václavu Havlovi, přišel minulý týden režisér a producent Fero Fenič. Na internetu ji už podpořilo téměř 70.000 lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života.

Havlův tajemník navrhuje raději postavit knihovnu Jana Kaplického

Má ale i své odpůrce. Například někdejší osobní Havlův tajemník Vladimír Hanzel míní, že Havlovo jméno by měla nést spíš některá z kulturních nebo vzdělávacích institucí. V komentáři pro Právo Hanzel navrhuje, aby se uskutečnila stavba knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického. "O tuto knihovnu Václav Havel velice stál a její postavení by bylo hodno jeho jména. Pojmenoval bych ji Národní knihovna Václava Havla," píše Hanzel.

Z Revoluční Havlova?

Lidovci zase přišli s nápadem, aby se po exprezidentu Václavu Havlovi přejmenovala pražská ulice Revoluční. Přejmenovat po prvním českém prezidentovi ji navrhují předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda Pavel Svoboda.

Macek: Huránadšení

Podle stomatologa, publicista a politika Miroslava Macka jde ale v souvislosti s nápady na přejmenovávání o pouhé "huránadšení"."A tak tu máme opět jedno vítězství zhovadilého huránadšení nad zdravým rozumem: Lidovci chtějí přejmenovat pražskou Revoluční třídu na Havlovu a způsobit tak spoustě lidí a firem zbytečné problémy," píše Macek ve své středeční glose, které pravidelně publikuje na stránkách viditelný-macek.cz.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…