Havlovy Vary. To prý v lázních skutečně někoho napadlo

29.12.2011 22:20

I když je Západ Čech místem, kde českoslovenští prezidenti často a rádi pobývali a jejich návštěvy připomínají mnohé sochy, pamětní desky, či názvy ulic a náměstí, v případě zesnulého Václava Havla tak tomu zatím není. Dokonce zde vlna „havlománie“ zdaleka nedosáhla rozměrů jako na jiných místech republiky.

Havlovy Vary. To prý v lázních skutečně někoho napadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Z diskusí v tisku je zřejmé, že část lidí byla znechucena  nepřiměřenou kampaní sdělovacích prostředků, část patří spíše k příznivcům prezidenta Václava Klause, který zde také často pobývá a nedávno zavítal při své návštěvě kraje až do těch nejzapadlejších koutů. Většina obyvatel kraje však má úplně jiné starosti, zápasí s mnoha problémy, mimo jiné s vysokou nezaměstnaností.

Primátorovy slzy


Iniciativy zorganizovat pietní akce se v samotných Karlových Varech nejprve ujali zdejší umělci. Smrt prvního českého prezidenta uctili u budovy karlovarského divadla několika svíčkami a jeho fotografií. Pár jedinců se potom snažilo zažehnout plamínek vzpomínek na třídě T. G.  Masaryka. Toto místo totiž bylo dějištěm shromáždění občanů v roce 1989. Velmi působivý byl ryze soukromý počin známého karlovarského výtvarníka Václava Balšána. Ten na okně svého ateliéru vyvěsil černou vlaječku a plápolající svíčku, toto malé smuteční  aranžmá kontrastovalo s velkolepou okolní vánoční výzdobou. Intimní bylo i vyjádření karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA), který se  nám svěřil: „Dodnes mám v mysli živou vzpomínku z úplně první volby Václava Havla prezidentem, kterou jsem se zatajeným dechem sledoval v televizi. Musel jsem si stoupnout a po tvářích se mi kutálely slzy, tehdy mi došlo, že už to není jen krásný sen. To samé se mi stalo znovu při jeho projevu v americkém kongresu, to samé se stalo, když jsem zachytil zprávu o jeho odchodu. Slzy radosti vystřídaly slzy smutku. Vzhlížím k Václavu Havlovi jako k člověku, k prezidentovi, k dramatikovi, jehož Audienci znám nazpaměť. A tak si ho v myšlenkách uchovám napořád.“

Snad nás to semkne...


Důstojně připomenout památku Václava Havla se stále snaží karlovarský zastupitel, jeden z organizátorů  listopadových událostí Jiří Kotek (Alternativa). ParlamentnímListům.cz vysvětlil proč: “Ideje Občanského fóra a myšlenky Václava Havla prostoupily život karlovarských občanů víc, než tomu bylo v mnoha jiných městech republiky. Listopadové demonstrace jimi byly nabyté a vlévaly neopakovatelnou energii mezi nás a my jsme ji pak znásobenou šířili do svého okolí. V mnohých se ta euforie ukotvila, jako jeden z nejsilnějších životních zážitků. Bez ohledu na to, jak jsme pak následně klopýtali životem, proklopýtali jsme se do svobody a přivedli jsme do ní své sametové děti.  Dlouho se budeme vzpamatovávat z té ztráty, protože až když jsme ho ztratili, dojde nám, co  v něm bylo. Asi až nyní si najdeme čas a více se zamyslíme nad jeho výstupy. Snad nás to pak semkne, abychom dokázali jít lépe a zodpovědněji za pravdou a láskou proti lži a nenávisti, proti amorálnosti, která by nás svedla do hamižného pekla.“

Havlova ulice nebo Havlovy Vary?
 

Nezdá se však, že by Kotkova slova padla na příliš úrodnou půdu. Pietních akcí, shromáždění a bohoslužeb se ve městě zúčastnilo jen pár desítek lidí a vše se rychle vrátilo do starých kolejí. Kotek také organizuje petici, jejímž cílem je natrvalo připomínat Václava Havla v Karlových Varech pojmenováním jedné z ulic. Sám ale přiznává, že to může působit rozporuplně: „Na jednu stranu to sice vypadá jako „vlna“ kolem jeho úmrtí, kterou asi všichni vnímáme zdrženlivě, rozpačitě nebo i s nelibostí.  Po listopadu 1989 se ve Varech přejmenovalo několik ulic, ale nenašla se „politická“ vůle změnit název ulice Moskevské.  Myslím, že dnes se k tomu naskytla asi neopakovatelná  příležitost.“ Z podnětů občanů se proto rozhodl přeložit zastupitelům petici s žádostí na přejmenování Moskevské ulice na ulici Prezidenta Václava Havla. Petici zatím podepsalo několik desítek občanů. Někteří Karlovaráci  by dokonce přejmenovali po Havlovi i celé město.

Už dost!


Karlovarský historik a zastupitel Zdeněk Musil (KSČM) to však nepovažuje za nejšťastnější nápad, především s ohledem na obrovské problémy, jež přejmenování způsobí mnohým firmám, sídlícím  na této živé karlovarské  obchodní tepně a samozřejmě tak občanům.

„Všechny ty revoluční roky 1918, 1938, 1948, 68 a 89 začaly přejmenováváním ulic a náměstí. Já bych už nic nepřejmenovával a vyčkal spíše na vznik nové ulice. Vše je nutné pečlivě a citlivě zvážit, abychom nebyli našim následovníkům k smíchu a aby nebyli lidi naštvaní. Taky to stojí spoustu peněz, “ dodal Musil pro ParlamentníListy.cz.

Hitler, Stalin a ti druzí

Připomeňme, že dřívější neuvážené kroky zdejších konšelů přivodily jejich následovníkům nemalé problémy. Ti současní se například museli vypořádat s čestným občanstvím Adolfa Hitlera, či několika agentů STB, se sochami Stalina, Lenina a Gagarina, o ulicích a náměstích po nich pojmenovaných ani nemluvě.

O přejmenovávání ulic a míst se ale nehovoří pouze v Karlových Varech. Hodně se o něm mluví také v Praze. Zde má dokonce z ruzyňského letiště vzniknout letiště Havlovo.

S výzvou, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po Václavu Havlovi, přišel minulý týden režisér a producent Fero Fenič. Na internetu ji už podpořilo téměř 70.000 lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života.

Havlův tajemník navrhuje raději postavit knihovnu Jana Kaplického

Má ale i své odpůrce. Například někdejší osobní Havlův tajemník Vladimír Hanzel míní, že Havlovo jméno by měla nést spíš některá z kulturních nebo vzdělávacích institucí. V komentáři pro Právo Hanzel navrhuje, aby se uskutečnila stavba knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického. "O tuto knihovnu Václav Havel velice stál a její postavení by bylo hodno jeho jména. Pojmenoval bych ji Národní knihovna Václava Havla," píše Hanzel.

Z Revoluční Havlova?

Lidovci zase přišli s nápadem, aby se po exprezidentu Václavu Havlovi přejmenovala pražská ulice Revoluční. Přejmenovat po prvním českém prezidentovi ji navrhují předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda Pavel Svoboda.

Macek: Huránadšení

Podle stomatologa, publicista a politika Miroslava Macka jde ale v souvislosti s nápady na přejmenovávání o pouhé "huránadšení"."A tak tu máme opět jedno vítězství zhovadilého huránadšení nad zdravým rozumem: Lidovci chtějí přejmenovat pražskou Revoluční třídu na Havlovu a způsobit tak spoustě lidí a firem zbytečné problémy," píše Macek ve své středeční glose, které pravidelně publikuje na stránkách viditelný-macek.cz.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…