Heger chystá v reformě změny pro pojišťovny i nemocnice

07.11.2011 15:32

Změny pro zdravotní pojišťovny i pro nemocnice a s tím související zásahy do sítě lůžek jsou na řadě v další fázi reformy zdravotnictví. Ministr Leoš Heger (TOP 09) je představí v úterý. V první fázi pracoval na kodexových zákonech o službách a úpravách v oblasti léků a pacientských poplatků, v závěrečné fázi se bude zabývat zvyšováním spoluúčasti pacientů.

Heger chystá v reformě změny pro pojišťovny i nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Legislativní práce se nyní soustřeďují na zákony o zdravotních pojišťovnách a univerzitních nemocnicích. S ministerstvem sociálních věcí spolupracuje zdravotnictví na zákoně o dlouhodobé péči. 

V dozorčích radách pojišťoven budou pojištěnci, zaměstnavatelé a stát

Zdravotní pojišťovny stejně jako univerzitní nemocnice mají být neziskovými subjekty sui generis. Normy pro pojišťovny a nemocnice připravoval před třemi lety ministr Tomáš Julínek (ODS). Chtěl ale z obou udělat akciové společnosti. Kritici varovali, že to je cesta k jejich privatizaci. 

Paragrafové znění zákona o zdravotních pojišťovnách by měla vláda dostat na přelomu roku a od ledna 2013 by norma měla platit. Zákon má sjednotit podmínky pro fungování pojišťoven. Ministr chce zpřísnit dohled nad nimi a dát jim možnost přes dceřiné společnosti nabízet připojištění na nadstandard. Pojišťovny mají dostat smluvní volnost, měly by moci uzavřít smlouvu jen s tím, koho potřebují pro pokrytí zákonného nároku pacientů. 

SLEDUJEME TÉMA ZDRAVOTNÍ REFORMA

Návrh zákona posílí roli managementu a dozorčích rad pojišťoven. Členové vedení budou podle něho ručit za chybné rozhodování majetkem. V dozorčí radě mají být jako dosud zastoupeni pojištěnci, zaměstnavatelé a stát. 

Podle připravovaného zákona by také měl vzniknout nový subjekt, kancelář zdravotních pojišťoven, na kterou by byly převedeny činnosti národního referenčního centra, centra mezistátních úhrad a dalších činností, které nyní Všeobecná zdravotní pojišťovna vykonává pro všechny pojišťovny.

Čtěte dále:
Nemocnice zveřejnily čekací doby na operace. Rozdíly i měsíce
Změna plánu. Lidé si budou platit volně prodejné léky
Vládě jde jen o zisky podnikatelů, ať odstoupí, říkají komunisté
Heger se tajně chystá rušit porodnice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…