Heger nakázal nemocnicím seškrtat tisíc míst pro lékaře

11.01.2012 9:45

Od jara bude v nemocnicích méně lékařů. Ministerstvo zdravotnictví chce uspořit na personálu a vydalo vyhlášku nakazující nemocnicím zrušit půl lékařského místa na každém oddělení s třiceti postelemi. Dohromady tak má zmizet kolem tisícovky pracovních míst. Píší Hospodářské noviny.

Heger nakázal nemocnicím seškrtat tisíc míst pro lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Ministerstvo protlačilo změnu i navzdory požadavku lékařů, aby se zvýšily minimální počty lékařských pracovních míst, které musí nemocnice zajistit. Vyhláška koluje v připomínkovém řízení a má začít platit od dubna.

Lékaři chtěli zvýšit svou cenu, ale díky vyhlášce se trh práce zpružní

„Lékaři chtěli vytvořit pocit, že jich je nedostatek, a tím zvýšit svou cenu. Takto se ale trh práce zpružní, což bude v oblasti zdravotnictví něco naprosto nového,“ řekl HN náměstek ministra Petr Nosek.

Nemocnice tím také ušetří. Protože ve službách nebude tolik lidí, klesnou přesčasové hodiny. Tvrdí to ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

Na jedné straně lékaři dosáhnou toho, za co bojovali v kampani „Unavený lékař“ před čtyřmi lety – budou sloužit jen běžný pracovní týden místo dlouhých přesčasů. Přijdou ale o dost peněz. Místo slibovaného zvyšování platů se dočkají nižších výdělků, protože nedostanou peníze za služby.

Je to pokus odříznout část populace od péče

Podle lékařských odborů ale tato vyhláška dopadne zejména na pacienty. „Pokud bude v nemocnicích ještě méně lékařů, zásadně se zhorší péče a dojít může i ke ztrátě životů,“ hrozí se Miloš Voleman, člen Lékařského odborového klubu a chirurg z vinohradské nemocnice. Označil to za pokus odříznout část populace od péče.

Dalším problémem může být hromadné vypovídání smluv, které mají zdravotní pojišťovny s nemocnicemi. Obnovit je chtějí jen částečně. Zrušit cokoli ale nebude možné. Vláda připravuje nařízení, aby každý pacient měl nárok na ošetření v určitém čase i místě.

„Zdravotní pojišťovny to budou muset zajišťovat od příštího roku,“ připomněl náměstek Petr Nosek v Hospodářských novinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …