Heger neplní sliby, znělo Ostravou. Lékaři si na protest brali i dovolenou

15.11.2011 21:30

Na osmdesát zdravotníků se v husté inverzní mlze pět minut po dvanácté sešlo na Náměstí SNP v Ostravě.-Zábřehu. Konal se krátký zhruba dvacetiminutový happening, kterým lékaři a sestry přišli podpořit své stanovisko ke změnám připravovaným ministerstvem zdravotnictví od 1.1. 2012.

Heger neplní sliby, znělo Ostravou. Lékaři si na protest brali i dovolenou
Foto: Dalibor Musil
Popisek: Odborář Martin Engel zahajuje protestní kampaň lékařů

"Není to nijak masová akce, ale sešli jsme se zde zejména proto, aby jsme jasně řekli, že když někdo něco slíbí měl, by to splnit," řekl pro ParlamentniListy.cz Karel Volný, lékař z nemocnice ve Frýdku Místku. On sám se akce zúčastnil v rámci své dovolené i se svým dalším kolegou. Ve skupince účastníků byla podle jeho odhadu jen hrstka lékařů a větší část sester.

SLEDOVALI jsme téma: EXODUS lékařů

"Podle mne nezáleží na tom, kolik se nás zde účastní. Nemělo jít o masovou akci. Podstatné je, že všem zdravotníkům jde o jedno. Aby bylo splněno memorandum, které bylo podepsáno,"uvedl lékař Volný. Slibům ministra Hegera už moc nevěří. "Kdo nám zaručí, že se mzdy skutečně o těch 6,25 procenta zvednou? Podívejte se v jakém stavu je úhradová vyhláška, vždyť má parametry, kterým nelze věřit! Nám skutečně nejde jenom o platy, chceme dodržet také sliby ohledně vzdělávání a přesčasové práce," řekl Volný. Podle jeho slov se něco málo pohnulo k lepšímu, ale spousta slibů zůstala jen na papíře. "Jsou to všechno prázdné sliby. A my jsme přišli na náměstí upozornit, že takto to nechceme," zdůraznil pro ParlamentniListy.cz Volný, s tím že akci v Ostravě zorganizovala Zdravotnická trojka. To je krizový štáb, který prý zastupuje 48 000 českých zdravotníků, lékařů, sester, záchranářů či sanitářů ve více než 180 nemocnicích.

Ředitel fakultní nemocnice krok ministra vítá

Zcela jinak se na připravované změny dívá ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček: "Rozhodnutí pana ministra hodnotím jako velkorysé. V jiných ekonomických oblastech (obchod, průmysl...) se o zvyšování mezd nejedná, na programu jsou spíše opačná rozhodnutí," uvedl pro ParlamentniListy.cz.

Kraj na zvyšování mezd zdravotníků nemá

Se zvyšováním platů ve zdravotnictví se musí poprat také Moravskoslezský kraj ve svých nemocnicích. Podle náměstka hejtmana Karla Konečného (KSČM) v letošním roce Rada MSK schválila navýšení provozních prostředků pro krajské nemocnice v celkové výši 20 mil. Kč. "Tyto prostředky byly určeny také na navýšení platů lékařů. S přibližně stejnou částkou 24 mil. Kč se počítá také v rozpočtu kraje na rok 2012. V rozpočtu kraje je vyčleněn objem finančních prostředků na platy ve zdravotnictví, tento objem není z čeho navýšit. Pokud obdržíme doporučení MZ, abychom zvýšily platy lékařům, budeme toto doporučení respektovat v případě, že nám to úhradová vyhláška umožní. V případě vládního nařízení budeme muset zvýšení platů provést a to za razantních úprav a drastických opatření, " uvedl pro ParlamentniListy.cz náměstek Konečný.

Pochcípáme na ulicích, znělo Zlínem. Nevraživost vůči Hegerovi sílí

Také Městská nemocnice Ostrava má se zvyšováním mezd o deset procent od ledna roku 2012 problém. "Nemáme vlastní prostředky. Jsme závislí na zdrojích, které obdržíme od jednotlivých pojišťoven. V případě, že od pojišťoven prostředky na navýšení mezd přijdou, projeví se to na platech, v opačném případě nikoliv. Ke konci měsíce září činil průměrný plat lékaře v našem zařízení 61 589 Kč, u všeobecných zdravotních sester pak 26 796 Kč," uvedl ředitel Městské nemocnice Tomáš Nykel.

Čtěte také:

 Foto: Dalibor Musil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…