Heger před novináři mluvil o přínosech prohibice. Kubera se neudržel

17.09.2012 17:20

Ministr zdravotnictví má právo být šťastný z dopadů prohibice na zdraví občanů. Ať si ale následné škrty v rozpočtu vychutná pouze jeho resort, navrhuje v reakci na vystoupení Leoše Hegera teplický senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Heger před novináři mluvil o přínosech prohibice. Kubera se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Okolo částečné prohibice, týkající se alkoholu s objemem lihu nad dvacet procent, začne být brzy poměrně dusno. Stát totiž přichází denně o miliony na spotřební dani a země, která řeší vyrovnaný rozpočet zvyšováním DPH, si určitě takový stav nemůže dovolit dlouho. Vláda přitom přiznává, že v nejhorším případě půjde i o měsíce. Vzhledem k perfektní organizaci zavedeného obchodu s nelegálním alkoholem je to poměrně reálný scénář.

Existují však lidé, kteří částečnou prohibici nevidí tak černě jako většina české populace. Podle pondělního vystoupení ministra zdravotnictví Leoše Hegera v ČT může mít opatření pozitivní dopad. "Ten krizový plán má několik variant. Tou nejdrsnější je, že to opatření takhle zůstane dlouhou dobu. Aspoň nám ale klesne konzumace alkoholu," chválí si vedlejší efekt ministr.

Jeho slova ale nezvedla ze židle jen obchodníky a majitele barů a restaurací, kteří o opatření resortu zdravotnictví hovoří jako o tragédii. K tématu se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i teplický senátor Jaroslav Kubera. "Panu ministrovi se ta prohibice zalíbila. To je velice milé. Doporučoval bych panu Kalouskovi, aby panu Hegerovi navrhl, že ztrátu na výběru spotřební daně odečte z rozpočtu zdravotnictví na příští rok. Obávám se, že by pak pan Heger velice rychle změnil názor a nebyl by tak radikální," nešetří jej senátor.

Pozor na iniciativní poslance

Jak by celou situaci řešil on? Především by prý nic nezakazoval, neboť poslanecké iniciativy ve věci různých legislativních omezení prodeje alkoholu se upřímně děsí. "Už to vidím, jak se všichni předhánějí, kdo vymyslí tvrdší variantu. Připomínám ale, že od začátku roku máme 44 mrtvých motorkářů a na návrh ministra dopravy zakazující plošně jízdu na motocyklu si nevzpomínám," nabízí senátor nezvyklé přirovnání.

Sám nabízí jako vzor francouzské řešení. "Tam dávají licenci na prodej alkoholu celníci. Neříkám, že tam není černý trh, ten kvete všude, ale určitě je to zlomek toho, co se dělo v ČR," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Kubera. A upozorňuje, že ČR má na rozdíl od Francie mnohem více celníků. "Dále by se vyplatilo, kdyby se kolky musely kupovat. To pak kšeft s nimi ztrácí smysl. A v neposlední řadě tu máme dost vysokou daň, která je evidentně jedním z důvodů dnešní situace," říká senátor. Naprosto pak odmítá myšlenku, že by se vybraly určité druhy alkoholu a ty se v rámci uvolnění prohibice vrátily zpět do obchodů a restaurací. "To by byla nepřípustná diskriminace domácího trhu," dodal senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …