Heger to nechtěl, ale bude to tak: VZP stále v rukou politiků

04.12.2012 10:30

Znovu a znovu se potvrzuje, že kapři si nikdy nevypustí vlastní rybník. Na tuto starou pravdu tvrdě narazil i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který plánoval, že odpolitizuje správní rady zdravotních pojišťoven. Ukázalo se totiž, že politici se svých lukrativních postů nechtějí vzdát a odmítají Hegerův záměr podpořit. Informuje o tom server Aktuálně.cz

Heger to nechtěl, ale bude to tak: VZP stále v rukou politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

„Zdá se, že to politicky není průchodné. Proto jsme se rozhodli, že budeme postupovat pomaleji a méně radikálně, než abychom neprosadili nic," prozradil Heger. Za pravdu dává ministrovi i prohlášení poslance Borise Šťastného (ODS), které učinil v den výměny vedení v nejvyšších patrech VZP. Šťastný dal tehdy najevo, že úvahy o odpolitizování instituce považuje za pomýlené.

Komu se budou nezávislí odborníci zodpovídat?

„Když tam budou sedět nezávislí odborníci, tak komu se budou zodpovídat? Lobbistům nebo nějakým vlivovým skupinám," ptá se Šťastný, který také ve správní radě VZP již řadu let usedá. Podobně se na to dívá i komunistická poslankyně Soňa Marková, která má za to, že dnes je na nějakou strukturu spojenou s politickou stranou napojen prakticky každý, takže skutečně nezávislého odborníka je velmi těžké najít.

Zákonodárci dnes tvoří polovinu správní rady největší zdravotní pojišťovny v zemi a na svém postu dostávají stotisícové přilepšení ke svému poslaneckému platu ročně. Kupříkladu Marek Šnajdr (ODS), který již opustil jak poslanecké lavice, tak místo předsedy Správní rady VZP, v loňském roce přišel ke čtyřem stům tisícům korun.

Heger od záměru proměnit vedení pojišťoven upustil a zaměřuje se na to, aby z VZP udělal pojišťovnu poslední záchrany. Pokud všechny ostatní pojišťovny zkrachují, vždy tu zůstane VZP, protože jí za každého počasí pomůže stát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…