Hejtman Chovanec: Vznik CHKO Brdy zamezí rozparcelování oblasti

16.01.2013 5:42

Vytvoření Chráněné krajinné oblasti Brdy bude podle hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance (ČSSD) dostatečnou zárukou pro ochránce přírody a zamezí i případným spekulacím developerů.

Hejtman Chovanec: Vznik CHKO Brdy zamezí rozparcelování oblasti
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Dohled a správu celé oblasti rušeného vojenského prostoru by pak vykonával společně Plzeňský a Středočeský kraj. „Tento návrh není ještě definitivní, ale jako začátek diskuze o dalším rozvoji oblasti to není málo. CHKO by měla mít rozlohu 380 kilometrů čtverečních a bude zárukou, že se tato oblast nestane terčem divokého nájezdu developerů,“ říká Chovanec.

Chovanec zdůraznil, že katastrálně by vojenský prostor měl být rozdělen v poměru dva ku jedné ve prospěch Středočeského kraje. Dělení přitom vychází z historických katastrů z roku 1949. „Tento návrh respektuje přirozené hranice území. Zohledněno je rozvodí, a tím i možnost obcí ovlivňovat vlastní zásobování pitnou vodou. Navíc bude administrativně i prakticky zajištěn rozvoj jednotlivých obcí, včetně daleko jednoduššího vytvoření nutných protipovodňových opatření,“ tvrdí Chovanec. Legislativní návrh, který v tomto duchu připravuje i armáda, by měl být hotový v polovině letošního roku, kdy jej má ministerstvo obrany předkládat vládě a následně Parlamentu ČR.

Pro brdské obce tak podle Chovance přichází nová éra. „Znamená to nejen větší volnost a možnost rozhodovat o vlastním osudu, ale zároveň i větší povinnosti a větší odpovědnost. Starostové, ale i krajští politici, mají dnes velkou šanci ukázat, že skutečnou funkcí Brd není rozdělovat, ale naopak spojovat,“ doplňuje Chovanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…