Hejtman Martínek: Tato vláda je v některých věcech impotentní

17.10.2011 12:27

ROZHOVOR Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek je hrubě nespokojen s tím, jak se vláda Petra Nečase staví ke zdravotnictví anebo dopravní infrastruktuře. Kromě toho upozorňuje na fakt, že údaje ministerstva financí, z nichž se staví státní rozpočet, jsou absolutně nereálné.

Hejtman Martínek: Tato vláda je v některých věcech impotentní
Foto: archiv
Popisek: Senátor Radko Martínek.

Velmi diskutované téma se v současnosti vztahuje na nepřizpůsobivé občany. Jaký na tyto věci máte názor?

Na toto téma mám dlouhodobě jednoznačný názor. Ke všem občanům se musí přistupovat absolutně stejně, a to bez ohledu na to, jaké jsou národnosti. Toto platí o nepřizpůsobivých občanech, po nichž je třeba stejně jako u všech ostatních vyžadovat plnění občanských povinností a dodržování pravidel slušného soužití. Na druhé straně jsem však kategoricky proti tomu, aby byli vyčleňováni ze společnosti, ať už ve formě různých ghett nebo omezeném přístupu k práci, bydlení či vzdělání.

Tuto zásadu jsem dodržoval i tehdy, když jsem byl starostou Moravské Třebové.  Problém je to složitý a nemá žádná jednoduchá východiska, nicméně to, že se to vyhrotilo zrovna ve Šluknovském výběžku, mě nepřekvapuje, protože takovéto problémy se vždy projevují tam, kde je společnost ekonomicky nejslabší.  Dle mého je to upozornění, že něco podobného se může začít dít po celé republice. Zvláště pak, jestli budou pokračovat vládně-ekonomické experimenty a pokud i nadále bude rozvracen sociální systém, jak se o to bohužel úspěšně snaží současná vláda pod vedením ministra Drábka.

Jak v této situaci hodnotíte postoj premiéra a prezidenta?

Pana Nečase znám dlouho ze sněmovny, o jeho schopnostech nemám valného mínění, a jeho neschopnost se plně projevila při událostech ve Šluknovském výběžku. Na rozdíl od pana prezidenta Klause se nedomnívám, že tato věc je řešitelná prostřednictvím policejních těžkooděnců.

Pro kraje jsou velmi důležité fondy EU. Jakým způsobem je čerpáte a jaké projekty byste v této souvislosti zmínil?

Evropské fondy jsou pro nás zcela klíčové. Je to vlastně jediný reálný nástroj regionální politiky krajů a ve chvíli, kdy se nám prudce snižují příjmy, vláda zlikvidovala nebo výrazně omezila všechny dotační tituly, je to jediný nástroj investic v regionech. A bez investic jak známo není rozvoj.

Je nějaký projekt, na který jste coby hejtman nad jiné hrdý?

Čerpáme na rozdíl od vládou vedených operačních programů velmi dobře. V současné situaci máme prakticky všechny finanční prostředky, které máme k dispozici až do roku 2015 rozděleny. Převážná většina projektů bude dokončená v letošním a v příštím roce. 

A projekty?

Významné jsou pro nás především projekty do rekonstrukcí silnic, rozvoje cestovního ruchu, školství a také do výstavby obecní a městské infrastruktury. Myslím, že se máme čím chlubit. Bezesporu náš způsob čerpání prostředků, kdy jsme výrazně uspíšili cestu peněz k uživateli, přináší reálné efekty ve zrychleném čerpání. Zatímco u nás peníze putují k příjemcům týdny, je ostudné, že v některých operačních programech čekají na prostředky i více než rok. Pak se není co divit, že čerpání peněz v těchto operačních programech je více než slabé a reálně hrozí možnost jejich vrácení do Bruselu.  Náš systém jsme samozřejmě připraveni předat komukoliv, nicméně prozatím stejný nebo podobný systém zavedly pouze některé regionální operační programy. 

Existuje priorita z vašeho volebního programu, o které jste si stoprocentně jistý, že se nesplní?

Hlavním prioritou pro rozvoj našeho kraje je vybudování rychlostní silnice R35 a je bohužel jisté, že tato tolik potřebná silnice nejen pro rozvoj našeho kraje, ale i pro celou Českou republiku, v tomto volebním období ani nezačne. Vláda je při přípravě rychlostní silnice zcela impotentní. Jediné, na co se zmůže, je jmenování vládních zmocněnců pro její výstavbu, což má demonstrovat, že vláda má o silnici zájem, ovšem bez konkrétního efektu.

Jaké další problémy, které jako kraj nemůžete vyřešit, trápí občany Pardubického kraje?

Těch problémů je hodně, souvisí především s úbytkem financí. Díky krizi a vládním opatřením jsme jenom v tomto volebním období přišli v příjmech o více jak miliardu korun, a to se samozřejmě musí projevit například ve stavu silnic. Navíc kvůli chaotickému a nesmyslnému vývoji ve zdravotnictví, který výrazně poškozuje naše zdravotnická zařízení, reálně hrozí, že se krajské nemocnice mohou už v příštím roce dostat do situace, kdy nebudou schopny poskytovat zdravotnické služby, aniž by se dostaly do totální finanční neschopnosti.

Jak hodnotíte rozpočet České republiky na rok 2012?

Rozpočet na příští rok je stejně jako na letošní nerealistický. Prakticky celé volební období se odhady Ministerstva financí neřídíme, například na letošní rok jsme odhadovali příjmy o dva procentní body nižší než MF ČR, což se ukázalo jako naprosto správné. Také v příštím roce si rozhodně nemyslíme, že příjmy, které ministerstvo financí předpokládá, se naplní. A tomu také přizpůsobujeme naše výdaje.


Další rozhovory s hejtmany:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…