Hemodialyzační středisko v prachatické nemocnici pomáhá již dvacet let

29.09.2014 17:30

S pravidelným čištěním krve od odpadních látek, tzv. hemodialýzou, pacientům s významným selháním ledvin začali ve specializovaném středisku v Prachaticích v září 1994. Jen v loňském roce zajistili na deseti zdejších lůžkách 4539 procedur.

Hemodialyzační středisko v prachatické nemocnici pomáhá již dvacet let
Foto:
Popisek:

V prachatickém hemodialyzačním středisku se léčí 44 pacientů, jimž zásadním způsobem vypověděly funkci jejich ledviny. Pečuje o ně vedoucí lékař, osm sester a dvě sanitářky. „Myšlenka pomoci zejména pacientům ze vzdálenějších částí Prachaticka, kteří byli odkázáni na čištění krve v českobudějovické nemocnici, stála u zrodu střediska v září 1994. Po zahájení provozu jsme tak mohli postupně převzít devět pacientů,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Prachatice, a. s., Ing. Michal Čarvaš.  K dispozici tehdy měli šest lůžek a dialyzačních monitorů. Po dvou letech rozšířili léčebné metody o další způsob tzv. peritoneální dialýzu, tedy očišťování krve přes pobřišnici (peritoneum).

Nemocnici se průběžně daří obnovovat a doplňovat přístrojové vybavení střediska. Nejnovější investicí je dvanáctý hemodialyzační monitor model 5008 Cor-Diax, který uvedli do provozu 29. září jako součást oslav výročí založení střediska. Vývoj dialyzačních monitorů umožnil středisku rozšířit péči také o metodu tzv. hemodiafiltrace, která přispívá k bezpečnější a účinnější léčbě.

Nyní je na prachatickém středisku dialyzováno celkem 44 pacientů, nejstarší pacientka se dožila na dialýze 92 let, nejmladšímu bylo 19 let. Nejdéle dialyzovaný pacient zahájil léčbu v roce 2003.

Součástí péče je také transplantační program. „Naše hemodialyzační středisko spolupracuje s Transplantačním centrem IKEM. Můžeme se pochlubit již dvaceti pacienty, kteří byli úspěšně odtransplantováni, z toho dvě transplantace byli od žijícího dárce. První odtransplantovaný pacient slaví tento rok dvacetileté výročí své funkční ledviny stejně jako naše středisko svých dvacet let,“ říká ředitel Nemocnice Prachatice, a. s., Ing. Michal Čarvaš.

Prachatické středisko se zapojuje i do vědeckého programu. Podílelo se na mezinárodní studii, která se zaměřila na testování nového léku pro dialyzované. Vedoucí lékařka střediska MUDr. Eva Pauchová byla spoluřešitelkou výzkumu výskytu hantavirové infekce na Prachaticku, jejímž původcem jsou lesní hraboši způsobující onemocnění ledvin.

Prachatická nemocnice poskytuje péči také pacientům s onemocněním ledvin, kteří ještě nevyžadují pomoc přístroji. Její nefrologická ambulance funguje dva dny v týdnu, v případě akutních záležitostí kdykoli.

Výročí hemodialyzačního střediska si v prachatické nemocnici připomněli 29. září Dnem otevřených dveří. Zájemcům byla k dispozici lipidová ambulance na oddělení klinické biochemie a hematologie, kde jim zdarma uskutečnili základní vyšetření moči. Středisko zajistilo zájemcům i speciální vyšetření ledvin a nabídlo prohlídky s odborným doprovodem zdejších laboratoří včetně nové automatické močové linky a také samotného střediska hemodialýzy. Součástí oslav byla rovněž odborná konference „Novinky v laboratorní diagnostice onemocnění ledvin“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…