Henych z volební komise: U petentů budeme údaje ověřovat

06.11.2012 10:45

Ti, co nemají podporu poslanců nebo senátorů a zaregistrovali se jako zájemci o prezidentský post, to nebudou mít nijak lehké. Podle Václava Henycha ze Státní volební komise se totiž bude u vybraného vzorku osmi a půl tisíce petentů prověřovat, zda ta osoba skutečně existuje v základním registru obyvatel, anebo v evidenci obyvatel.

Henych z volební komise: U petentů budeme údaje ověřovat
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Kandidáti na českého prezidenta mají poslední šanci. Jen do dnešních 16.00 hodin se mohou totiž na Ministerstvu vnitra registrovat jako zájemci. Pak pro každého z nich vyprší zákonná lhůta pro odevzdání všech náležitostí.

Co bude následovat poté? Český rozhlas upozornil na to, že Státní volební komise pak bude mít zhruba dva týdny na to, aby zkontrolovala správnost registrace.

„Musí být předložena kandidátní listina a k tomu musí být připojeno prohlášení kandidáta. To obsahuje zejména otázky typu, že souhlasí se svou kandidaturou, že nedal souhlas někomu jinému, že mu nejsou známé žádné překážky jeho volitelnosti a další. Dále k tomu musí být připojeno potvrzení o zřízení účtu,“ vysvětlil Radiožurnálu Václav Henych ze Státní volební komise.

Ti kandidáti, co nemají podporu poslanců nebo senátorů, musejí odevzdat petici s minimálně 50 tisíci podpisy. Co bude ale s peticemi dál? „U každého petenta budeme ověřovat, zda jsou vyplněny všechny údaje, které zákon předpokládá. Tedy jméno a příjmení, datum narození, adresa a podpis," uvedl dále Henych.

Budou kontrolovat nepřetržitě 24 hodin

„Druhá fáze kontroly bude spočívat v tom, že u vybraného vzorku osmi a půl tisíce petentů budeme prověřovat, zda se ta osoba skutečně registruje v základním registru obyvatel a nebo v evidenci obyvatel,“ řekl Henych.

Podle něj je i zajištěné to, jakým způsobem se bude vše ověřovat. „Pro ověřování jsou připraveny týmy, které budou v osmihodinových směnách pracovat 24 hodin denně. Předpokládáme, že bychom to měli stihnout během čtrnácti až šestnácti dnů, to je lhůta daná zákonem," dodal Henych.

Lidé budou nástupce Václava Klause vybírat v přímé volbě v lednu. Již deset zájemců o prezidentskou funkci má kandidaturu jistou, dnes mohou přibýt další dva - Tomio Okamura a také Jan Švejnar, který se do boje o Hrad možná znovu zapojí. Dříve kandidaturu odmítl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…