Herec Čenský naletěl podvodníkům. Nic se jim nestalo, jsme v Čechách, říká

15.12.2011 17:47

Jan Čenský umí zahrát bravurně Moliérova Lakomce, na peníze ale, jak přiznal i v posledním díle pořadu Suma sumárum vysílaném vždy ve čtvrtek v 21 hodin v ČT, odborníkem není. Považuje se jen za běžného konzumenta a zákazníka, který občas kvůli své důvěřivosti někomu naletí. V minulosti přišel totiž o půl milionu korun, když uvěřil tomu, že mu někdo pomůže postavit nový nádherný dům . Za nemalý obnos se však dočkal pouze jen obrázku onoho vysněného domu.

Herec Čenský naletěl podvodníkům. Nic se jim nestalo, jsme v Čechách, říká
Foto: ČT - Suma Sumárum
Popisek: Herec Jan Čenský naletěl podvodníkům

"A jelikož jsme v  české zemi, dopadlo to tak, že tomu loupežníkovi, co mě o peníze připravil, se nic nestalo. O náhradě si mohu také nechat jen zdát, protože případ je již promlčený,“ smutně konstatuje pro ParlamentníListy.cz herec a moderátor Jan Čenský. Bohužel, jak se vzápětí ukáže, touto nepříjemnou zkušeností jeho finanční šlamastyky nekončí.

Sledujeme Suma sumárum

„Jsem člověk důvěřivý, protože jsem tak byl vychován. A jelikož jsem se narodil ve znamení  Býka, velmi myslím na to, aby moje rodina měla vše, co potřebuje. Cítím to jako svou chlapskou povinnost,“ řekl Čenský.  A proto se rozhodl také myslet na stáří.  Hledal proto co nejvýhodnější možný způsob.

„Před pár lety jsem měl půl milionu, který jsem se rozhodl někam investovat, jen tak na stáří, abych nebyl v důchodu jen závislý na státu, nebo na obtíž rodině. Rodiče mě vedli k zodpovědnosti.....  Dlouho jsem přemýšlel, kam peníze uložit, aby mi vydělávaly, aby se zhodnotily a já měl jistotu, až třeba nebudu moci pracovat, že právě tyto peníze budou někde dobře uložené,“ popisuje okamžiky před tím, než ho oslovil jistý bankovní manažer a nabídl mu řešení.

 „Čísla jsou pro mne španělská vesnice a já se svou naivitou a profláklým obličejem podlehl prvnímu člověku, který mi zavolal. Byl milý, sliboval, že za mne vše vyřídí, jel jsem zrovna někde po dálnici a neměl jsem čas se s ním dlouho bavit. Tak jsem mu přislíbil schůzku a rázem na celou situaci zapomněl. Po pár dnech se onen přívětivý mužský hlas zase ozval a mluvil se mnou o tom, že už má pro mě vše připravené… Trochu jsem se zakoktal při představě, že je vše tak jednoduché a v dobré víře jsem schůzku v bance potvrdil,“ svěřil se dále Čenský.

Bojí se, aby mu nezůstal místo peněz zase v ruce jen leták - tentokrát s bankovním produktem

A dodává vzápětí to, že proto, jak je nepoučitelně důvěřivý a věří v dobré úmysly všech těch lidí, když mu něco nabízejí, tak i tentokrát pojal důvěru v člověka za bankovní přepážkou. „Věřil jsem prostě tomu,  že onen můj investiční počin a uložené peníze právě v jejich bance, budou na pravém místě a po letech tak trochu s nadsázkou posázeny zlatem. A podepsal jsem. Po několika měsících, když se nic nedělo, neměl jsem žádné zprávy o tom, co dělají moje investované peníze, jsem do banky zavolal. Ten sympaťák tam už nepracoval a mou smlouvu měl na starost někdo jiný, který tam ovšem z pracovních důvodů nebyl.. ,“ pokračuje ve svém vyprávění , se kterým se podělil ve čtvrtek večer i s diváky pořadu o financích, herec Jan Čenský.

Pak přišel rok 2009 a 2010, tedy hospodářská krize. A peníze, místo aby přibývaly, naopak ubývaly. „Zjistil jsem, že ani nejde najít, kde ty  mé peníze jsou. Nejsem ekonom, ani makléř, nerozumím řeči čísel, jen se ptám i dokonce v pořadu  Suma sumárum, kde tyto  peníze jsou,“ dodává herec s pocitem naděje, že bude líp....Bojí se totiž, aby mu nezůstal prý opět zase jako v případě onoho domu, jen prospekt o produktu z banky.

Akciový trh? To je kasíno, které řídí bohatí

A co si myslí o příběhu úspěšného herce, ale jak se zdá, smolaře přes finance, Patrik Nacher, odborník na bankovní poplatky?

V první řadě pokládá za důležité se Jana Čenského zeptat, zda ho s nabídkou výhodné investice oslovil onen manažer nebo naopak Jan Čenský jeho. „Ta iniciativa totiž musí vyjít od toho člověka, který chce investovat. Pokud je to opačně, vždy je třeba zkoumat, zda si ho ti finanční mágové nevyhlídli takříkajíc jako „kafku“. Bohužel se to stává  a já bych dokonce řekl velmi tvrdě, že to je rakovina toho dnešního systému. Ti lidé, kteří v tom pracují totiž potřebují jen splněná čísla, nic jiného je nezajímá, tyto aktivity se odlidštily,“ říká Nacher. O trhu s akciemi, který s dlouhodobějšími investicemi souvisí, pak hovoří jako o kasinu, které řídí bohatí. Přesto, jak Suma Sumárum ukáže, není pro Jana Čenského ještě vše ztracené…

Poslední díl pořadu, který si kladl za cíl zvyšování finanční gramotnosti, se věnoval – jak se dá usoudit i z příběhu Jana Čenského, investicím a burze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …