Herec Srstka nechce vidět chcípat chudáky na ulicích

24.11.2011 20:24

REVUE „Politiku a politiky nekritizuji a nemluvím o nich. Vždycky totiž budou schopnější a méně schopní, chudí i bohatí," uvedl pro ParlamentníListy.cz herec Zdeněk Srstka. A vzápětí se rozpovídal o jiném tématu, které s politikou v zemi přece jen souvisí - bezdomovectví. Než se k němu však dostal, na chvíli se ještě zastavil u daní - právě ty totiž byly tématem dalšího dílu pořadu Suma Sumárum na ČT1, v kterém byl Srstka hostem.

Herec Srstka nechce vidět chcípat chudáky na ulicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Srstka

"Daně, no to mi vůbec nepřipomínejte...Ty platíme ze všeho snad dvakrát! Já bych asi neměl radit, jak na ně, na to mám svou bezvadnou ženu. Ta umí šetřit, ví, co koupit i v době, kdy se vše zdražuje. Já bych daně rozlišoval, chudí by měli mít rozhodně nějaké výhody, odpočty. Rodiny s více dětmi také. Vždyť děti jsou budoucnost národa a koho jiného podpořit, než rodinu," řekl Srstka, který o daních pohovořil i v pořadu ČT Suma sumárum.

SLEDUJEME Suma Sumárum

Pro ParlamentníListy.cz dodal, co ho velmi tíží. „Víte, chudí a bohatí byli, jsou a budou. Ale to by nemělo přece znamenat, že budou lidé umírat na ulicích. Ti lidé, co jsou z naší země, pracovali tu, mají tu své kořeny. Já vím, mají svůj svět, nejsou třeba bez chyby, i když se tam mnozí mohli dostat velmi rychle, ale měl by být zájem s nimi mluvit a nějak jim pomoci. Možná se to může zdát hloupé přirovnání, ale když pracuji s těmi zvířátky a vím, jak umí být vděčná za to, že se jich někdo ujme, že se jim někdo věnuje a že na ně někdo mluví, říkám si, proč to tak nejde i s lidmi? I oni by byli určitě vděční za to, že se o ně někdo zajímá a ne že se nechávají naprosto bez zájmu někde s dovolením, chcípnout," prohlásil Srstka, kterého již Češi mají po dlouhá léta spojeného také s pořadem Chcete mě, v kterém nabízí lidem zvířata z útulků.

Čtěte také:
Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA
SLEDUJEME téma exekuce

Chtělo by to více sociálních bytů a méně lhostejnosti

Podle něj by měly vedle státu, který by měl zabránit tomu, aby tolik lidí přežívalo na ulicích, více aktivity projevit i různé církve. „Vždyť ty mají pomoc bližnímu ve svém programu. Každopádně pevně doufám, a vnímám i to, že se snad i ve společnosti začíná něco měnit a že politici začínají přemýšlet o tom, aby se stavělo více sociálních bytů pro ty lidi, kteří prostě nemají moc peněz," myslí si známý herec.

Dodal však, že by se měli zapojovat do pomoci těm nejchudším i všichni ostatní lidé - tím, že nebudou lhostejní. „Je mi vždycky nesmírně líto, když vidím někoho v zimě sedět osamoceného na lavičce, hladového, špinavého, protože nic nemá a nemá ani kam složit hlavu. A mám pocit, že to lidé už snad ani nevnímají, berou to jako samozřejmost, nebo si říkají, že takový chudák si za to vlastně může sám. Že mohl pracovat, postarat se o sebe. Ale vždyť někdy se to může vše přihodit tak rychle, to si nikdo nepřipouští?," řekl také pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Srstka.

Čtěte také:
Okamura: Zastřel svého exekutora?

Jen v hlavním městě umírá v zimě i více než dvě desítky bezdomovců

Jev, který kritizuje, je přitom velmi smutný. Například v Praze vloni během zimy umrzlo přes dvacet bezdomovců, i v minulých letech byla v zimním období jejich úmrtí častější. Před pár roky zemřel zcela v tichosti v centru Prahy například muž bez domova, který přišel v důsledku svých zdravotních potíží o obě nohy a pohyboval se jen s cizí pomocí na nejlevnějším typu invalidního vozíku. Vozík s jeho mrtvolou našli v jednom ránu po mrazivé noci až městští strážníci.

Čtěte také:
Pražští bezdomovci by mohli zimu přežít v montovaných halách

„Víte, já jsem spíše pro humorný náhled na svět a žití, myslím, že se lidstvo snad samo nezničí a začne více přemýšlet o sobě a i druhých, ke kterým přestane být lhostejný. Doufám, že se také přestane zabývat myšlenkami na války a začne se radovat z toho, že žijeme, že můžeme vnímat i krásnou přírodu a vše, co nám nabízí," uzavřel svůj komentář pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Srstka.

Zdeněk Srstka je mimo jiné také český sportovec-vzpěrač, herec, kaskadér a moderátor. V roce 2010 byl přijat do Síně slávy, protože ve svém životě účinkoval v celé řadě televizních i filmových rolí. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…