Herec Vydra: Chtějí mě zlikvidovat. Na milionech od Bendla jsem závislý

27.02.2012 15:56

Institut pro celostní péči o chov koní vedený hercem Václavem Vydrou si přijde díky štědrosti ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) na pět milionů. Exšéf Vydrovy společnosti, veterinář Pavel Mádr, je zděšen. Pětimilionová dohoda prý vznikla jako kamarádšoft ještě v době, kdy společnosti šéfoval on. A to aniž by o ní věděl. Sám Vydra ale kontruje. Tvrdí, že je obětí "likvidační kampaně".

Herec Vydra: Chtějí mě zlikvidovat. Na milionech od Bendla jsem závislý
Foto: hns
Popisek: Herec Václav Vydra a Petr Bendl mají společného koníčka

Václav Vydra je nejen oblíbeným hercem a moderátorem, ale také vášnivým chovatelem koní. I přesto, že sám na své zvířecí miláčky nedá dopustit, často čelí kritice. Oře chová v poněkud alternativím stylu, tedy metodou Hiltrud Strasserové.

Pohodlí, nebo týrání?

Ta spočívá v tom, že koně jsou volně ustájeni, nemají v hubě železo a chodí bez použití podkov. Tento způsob je často označován za týrání zvířat, metoda je velmi sporná a nedoporučuje se používat ani v samotném Německu, kde vznikla.

I přesto, že je tak Vydrova práce s koňmi velmi diskutabilní, dostane na ni pět milionů korun od státu. Důvod? Přátelství s ministrem Petrem Bendlem (ODS). Toto vysvětlení nabízí alespoň někdejší šéf Vydrova Institutu, veterinář Pavel Mádr.

Podle něho se z projektu, který byl původně obecně prospěšnou společností, stalo jen naplňování obchodního zájmu. Do toho zapadá i pětimilionová dotace, jež má být do konce února Institutu přiklepnuta.

"O dotaci jsem se prvně dozvěděl v listopadu minulého roku z médií. Přese mě jako přes ředitele žádost vůbec nešla, podle mě se na ní pan Vydra s panem Bendlem sám domluvil někdy v době, kdy Bendl (Vydrův přítel a známý, pozn. red.) nastupoval do vedení Ministerstva zemědělství," řekl ParlamentnímListům.cz někdejší šéf Vydrovy společnosti.

Pět milionů prý nepotřebuje

A jak se někdejší Vydrův kolega dívá na využití pětimilionové dotace, jejíž žádost podle něho zemědělským výborem sněmovny prošla? Velmi skepticky. "Využití by nebylo smysluplné, Institut se v současnosti zpronevěřuje obecně prospěšné společnosti, směřuje jednoznačně pouze k metodě doktorky Strasserové. Je to obchodní záležitost," dodal pro redakci.

On, stejně jako jeho manželka, Vydrův Institut opustili zkraje února tohoto roku. Vadilo jim, že se stává pouze "pobočkou" MUDr. Strasserové. "Původně to neměla být její filiálka, ale organizace, která pouze vychází z jejích idejí," doplnil veterinář.

Sám Vydra se ale hájí. "Je to cílená, až bych řekl likvidační kampaň proti mně," řekl ParlamentnímListům.cz. "Ročně jde na chov koní 185 milionů, nikdo se nestará o to, kam jdou. Pět milionů na alternativní způsob chovu je zanedbatelná částka," dodal s tím, že na dotaci čeká jako na smilování, neboť je na ní závislá jeho další činnost.

Bendl? Dlouholetý přítel. Nejde o ministrování

Negativně nenahlíží ani na své přátelství s Bendlem, který mu ji přiklepl. "S panem Bendlem se znám dlouho, dávno předtím, než se stal ministrem, jsme spolu jezdili na koně," řekl s tím, že právě současný ministr zemědělství zastává stejný názor na chov koní jako on.

Metoda doktorky Strasserové, kterou Vydra i Bendl propagují, ale kromě Mádra nenachází zastání ani u dalších odborníků. "Já ani odborná veřejnost se s tím (styl, jakým Vydra s koni pracuje, pozn. red.) neztotožňujeme. Válčíme s tím i na poli vzdělávání, kde máme i vyjádření Evropské unie," řekl ke stylu, jakým Vydra koně chová, prezident Asociace svazů chovatelů koní ČR, Jaroslav Dražan.

Herec je  předsedou obecně prospěšné společnosti, která založila na farmě Malčany u Slapské přehrady Institut celostní péče o koně. Farmu koupil v roce 2011, a to v dosti zuboženém stavu. Opravě budov a stájí má tak pomoci pětimilionová dotace, kterou navrhlo organizaci přiklepnout ministerstvo zemědělství.

Právě jeho šéf Petr Bendl z ODS má na farmě ustájené své dva koně. Je také Vydrovým blízkým přítelem. V pondělí během dne nezvedal telefon, ani nereagoval na sms. Už dříve ale pro Český rozhlas uvedl, že za ustájení svých koní u Vydry řádně platí a ve společnosti, která má daná finanční pravidla, nevidí problém.

Přidělení pětimilionové dotace je záležitostí sněmovního výboru pro zemědělství. Jeho členy jsou třeba TOPkař Pavol Lukša, komunisté Pavel Kováčik nebo Josef Schönfeld, či třeba jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ten jako jediný redakci sdělil, že návrh na přiklepnutí Vydrovy dotace nepodpořil.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…