Historik: Americký prezident není pánem světa. Nám může být jedno, kdo jím bude

04.01.2012 21:15

POHLED JINAM Kdo vyzve Baracka Obamu v blížícím se boji o úřad nejmocnějšího muže planety, tedy ve volbách na úřad prezidenta Spojených států? O tom se možná rozhodlo již v Iowě, kde se konají primární volby strany republikánů na prezidentského kandidáta v táboře republikánů.

Historik: Americký prezident není pánem světa. Nám může být jedno, kdo jím bude
Foto: archiv
Popisek: Americký republikánský prezidentský kandidát Ron Paul z Texasu

Na rozdíl od následujících prezidentských voleb se v takzvaných primárkách kandidáti pokoušejí co nejvíce vyhranit. Tím získají politicky aktivní a jasně orientované voliče. Proto si kandidáti v boji o přízeň republikánského voličstva neberou servítky. Až v boji s demokratickým kandidátem se vítěz republikánských primárek pokusí získat voliče neaktivní, kteří politická témata neřeší.

Podle odborníků v Hyde Parku je vyrovnaný průběh republikánských primárek především výsledkem toho, že republikánům dosud chybí nějaký silný kandidát, který by se stal jasnou alternativou a úspěšným vyzyvatelem Baracka Obamy.

Odborníci soudí podle výsledků v již proběhlých volbách, že se o prezidentský úřad nakonec bude ucházet jeden z trojice Mitt Romney, Ron Paul a Rick Santorum. Mitt Romney, který zvítězil v Iowě, se zaměřuje především na ekonomii, ale v jižanských státech by mu mohla uškodit skutečnost, že je vyznáním mormon.

Rick Santorum je naproti tomu římský katolík a soustřeďuje se ze všech kandidátů nejvíce na náboženská a sociální témata. Ron Paul naproti tomu nabízí libertariánská ekonomická řešení. Ta jsou velice radikální a je otázkou, zda by dokázala zaujmout běžného amerického voliče.

Nezaměstnanost, ta možná rozhodne americké volby

Hlavním tématem bojů mezi republikány a demokraty podle odborníků v Hyde Parku budou především ekonomická témata. Jak už je v americké politice tradiční. „Jde o to, zda se Baracku Obamovi povede snížit nezaměstnanost, nebo ne,“ říká americký novinář Benjamin Cunningham. Právě snížení nezaměstnanosti slíbil Obama ve volbách předešlých, místo toho však míra nezaměstnanosti v Americe stoupla na 9,5 procenta.

Pokud jde o postoj USA k Evropě, podle odborníků vlastně na tom, kdo bude prezidentem, příliš nezáleží. Existují totiž konstanty americké zahraniční politiky, které jsou neměnné. „Američtí prezidenti jsou muži, kteří stanou před národem, jednu ruku zdvihnou, druhou položí na Bibli a přísahají, že budou dělat všechno pro to, aby prosazovali zájmy Spojených států. Nestávají se totiž prezidenty světa, ale pouze USA,“ uzavřel Igor Lukeš, profesor historie z Bostonské univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…