Hlas jižních Čech: Vládo, peníze si nech. Tady jaderný odpad nebude

06.01.2012 13:45

Žlučí hýbnul starostům z Táborska, Písecka i Jindřichohradecka stát, potažmo vláda, když nabídla finanční kompenzace tam, kde by mohlo za 50 let stát jaderné úložiště. I když by to pro mnoho obcí a měst mohlo být ekonomicky zajímavé, téměř všichni starostové tyto “úplatky“ odmítají.

Hlas jižních Čech: Vládo, peníze si nech. Tady jaderný odpad nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Obce, jako Jistebnice, Nadějkov na Táborsku a v sousedním okresu Božetice, nebo Pluhův Žďár či Lodhéřov nebo Deštná by si ročně mohly přijít na několik milionů korun. A to jen, když budou souhlasit s geologickým průzkumem svých lokalit. Představitelé obcí to odmítají.

“U nás v Božeticích a jak vím i v sousední Jistebnici nebo Nadějkově jsme před lety jasně pomocí referenda úložiště vyhořelého jaderného odpadu jasně odmítli. Proto nechceme ani geologický průzkum, ani nějaké peníze,“ uvedl jednoznačně starosta Božetic na Písecku Jaroslav Kofroň (NK).

Stop úložišti, volají občané

Stejně hovoří i starostové v Nadějkově, Jistebnici nebo v lokalitách na Jindřichohradecku.
Obdobný názor mají i obyvatelé. “Žádné úložiště tady nechceme. A jestli chce pan Nečas, Kalousek, Kuba, ať si ho postaví u Úřadu vlády, nebo u sebe doma. Už tak dost, že jižní Čechy trpí tím, že je tu ta opičárna Temelín, ještě tu mít další hrůzu, i když desítky metrů pod zemí,“ řekla pro ParlamentniListy.cz Marie Králová.

Starostové jsou přesvědčeni, že kdyby kývli na příspěvky od státu, dají jakoby souhlas s tím, že s výběrem lokalit pro úložiště jsou svolní.

“A to samozřejmě není pravda a nechceme to tady. Správa úložišť – stát nám řekl, že bychom ročně dostali asi milion korun. Ale oni nám zaměřili celé katastrální území. Ve skutečnosti jde jen asi o jednu třetinu. Takže pokud bychom dostali pět set tisíc, bylo by to hodně. A ani tak o to zájem nemáme,“ dodal Kofroň.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRO) je ale přesvědčena, že alespoň některé obce na jihu Čech budou na finančně zajímavou nabídku slyšet.

“Nakonec některé obce zcela jistě svolí. Není pravda, že svolením s geologickým průzkumem dávají automatické svolení se stavbou úložiště. Jen musíme prozkoumat podloží, abychom mohli již přesněji vytipovat ty lokality,“ vysvětlil ředitel správy úložišť (SÚRAO) Jan Prachař.

Obce si ale stojí za svým. “Zviklat se nedáme, i když finančně by to zajímavé bylo. Ale úložiště tu nechceme, proto nechceme ani peníze, či nic jiného,“ uvedl starosta Jistebnice Vladimír Mašek (ČSSD).


"Stejně tak, jako správa úložišť slíbila, že nepůjde proti lidem, tak ani my nepůjdeme. Bylo by to jen na lidech, pokud by změnili názor v novém referendu. Ale původně se proti úložišti vyjádřilo na 97 procent obyvatel Jistebnice,“ dodal starosta.

Stejně hovoří i představitelé možných lokalit na Jindřichohradecku. Zde stát počítá s tím, že by lokality vhodné pro úložiště jaderného vyhořelého odpadu mohlo být někde mezi Lodhéřovem, Deštnou, Světcemi či Pluhovým Žďárem.

Kuba se dočká pošty

Někteří starostové už dokonce chtějí psát dopis ministru průmyslu a obchodu Martinu Kubovi. Věří, že jako Jihočechovi a ještě nedávnému vícehejtmanovi kraje není problematika s úložištěm v jihočeské krajině lhostejná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …