Hlas z Bruselu: Dobeš má fatální průšvih. Nečasovi to nedochází

06.02.2012 21:01

Ministr školství Josef Dobeš (VV) má podle hlasů, jež se ozývají z Bruselu, na krku mnohem fatálnější průšvih, než si vůbec kdo dokáže představit.

Hlas z Bruselu: Dobeš má fatální průšvih. Nečasovi to nedochází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Stejně jako pod šéfem resortu práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) se křeslo hýbe i pod ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Podle europoslance Jana Březiny (KDU-ČSL) může mít ale právě Dobešovo chování pro ČR daleko fatálnější důsledky než Drábkovo pochybení s výplatami sociálních dávek.

Celý problém resortu školství se týká přidělování eurodotací, tedy desítek miliard z fondů Evropské unie. Právě jejich tok má být kvůli Dobešovu pochybení zastaven. Zejména sociální demokraté tak Dobeše kritizují proto, že tvrdí, že žádné ohrožení čerpání peněz z evropského fondu pro konkurenceschopnost nehrozí.

Průšvih se podceňuje

Pravda je ale jiná. "Oficiální dopis o zaražení peněz z eurofondu dosud nepřišel, ale už je jasné, že se k tomu schyluje. Jestliže Evropská komise napsala, že je silně znepokojena, tak je to opravdu obrovský průšvih. U nás je to pořád podceňováno," řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina. "Ministr Dobeš má sice pravdu v tom, že ten dopis ještě nedostal, ale moc k tomu už nechybí," dodal politik.

A jak by se k němu měla postavit celá vláda, která třeba kvůli Drábkovi svolala dokonce jednání K9? "Na podobné setkání kvůli Dobešovi už bylo pozdě před dvěma či třemi měsíci. Teď záleží na reakci premiéra a vlády, jak se nechá ze strany Dobeše uchlácholit," dodal pro redakci europoslanec. Dobešův problém považuje ve srování s tím Drábkovým za fatální. "Ten, který se týká resortu sociálních věcí, je koordinovatelný, ten Dobešův je mnohem větší," uzavřel europoslanec.

Kritikou nešetří ani bývalý šéf resortu školství Ondřej Liška (SZ). Na dotaz, zda by se kvůli Dobešovi měla sejít K9, reagoval ale záporně. Prý už je pozdě. "Už na základě prosincového auditu Evropské komise měl být ministr Dobeš odvolán," řekl ParlamentnímListům.cz Liška.

Personální chaos, útočí Brusel

A proti Dobešovi se staví i europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Za hlavní problém považuje neschopnost MŠMT plnit základní kritéria daná Evropskou komisí. "Příčinou je naprostý personální chaos na MŠMT, kdy se neustále obměňují pracovníci zodpovědní za přípravu a provádění evropských programů," řekl redakci hlas z Bruselu.

V pondělí se ke kritice sociálních demokratů přidala i vládní TOP 09. Na dotaz, zda by měl Dobeš rezignovat, reagoval však v České televizi šéf poslaneckého klubu strany Petr Gazdík vyhýbavě "Je to na uvážení pana premiéra," řekl.

Sám ministr Dobeš se ale zaklíná stále týmž. V pondělí zopakoval, že do konce dubna bude obnoveno čerpání dotací, z nichž jsou blokovány prostředky za 1,2 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …