Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

22.08.2011 19:58

Proč se místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pustil s takovou vervou do úředníka Ladislava Bátory? To není samo sebou, je za tím něco víc a Bátora je jen záminka, myslí si politici ODS a VV. Nikdo neumí celou situaci přesně rozklíčovat, ale existuje několik verzí a spekulací.

Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Kalousek prý může mít v celé hře více želízek v ohni a reagovat na kroky a chyby soupeřů. Každopádně se všichni shodují, že se jedná o útok na Věci veřejné, premiéra Petra Nečase a prezidenta Václava Klause.

Zbavit se premiéra z ODS

Místopředseda ODS Pavel Drobil pro ParlamentníListy.cz uvedl, že za útoky Kalouska proti Bátorovi vidí jeho snahu ustavit vládu, v níž by nebyl premiér z ODS, a to i prostřednictvím předčasných voleb.

„Na mě to celé již delší dobu dělá dojem, že TOP 09, respektive její první místopředseda Miroslav kalousek si ve skutečnosti přeje předčasné volby, respektive konec vlády s premiérem z ODS v čele. Je-li tomu tak, potom je pro naplnění tohoto cíle jakákoli záminka dobrá, tedy i odsouzeníhodné vyjádření úředníka, nikoli koaličního politika, Bátory na adresu prvního místopředsedy vlády," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

Více:
Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr

Na to reagoval první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. „To je absurdní. Myslím, že je dnes na pana Drobila přece jenom velké horko a že z toho dostal úžeh," reagoval pro server ParlamentníListy.cz Kalousek.

Na dotaz MF Dnes zda v kauze Bátora nesleduje také další cíle, veškeré postranní úmysly popřel. "Ale proboha, nesledujeme žádné cíle. My se vůbec divíme, že o tom musíme vést nějakou diskusi," uvedl.  

TOP 09 s ČSSD a KSČM mohou vyvolat předčasné volby

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden nevyloučil, že celá kauza může skončit odchodem TOP 09 z vlády.

Čtěte také:
Hrozí rozpad vlády. ODS zradí Nečase, udeřil kníže s dýmkou

Pro vypsání předčasných voleb je nutná třípětinová většina všech poslanců, tedy 120. ČSSD má 56 poslanců a KSČM 26 poslanců. Se 41 poslanci klubu TOP 09 a Starostové by dali dohromady 123 hlasů. Volby se mají uskutečnit dva měsíce po rozpuštění sněmovny.

Nechceme fašouna a ABL

ParlamentníListy.cz oslovily další předáky ODS i Věcí veřejných, kteří promluvili pod podmínkou anonymity. „Kalousek je rozvraceč. Za příběhem Bátora vidím supervolební rok 2012. Teď si připravuje půdu, aby mohl voličům Topky vysvětlit, proč rozbil pravicovou reformní vládu. Nemůže být přece ve vládě s ODS a jejím premiérem Petrem Nečase a Věcmi veřejnými, které kryjí ´fašouna Bátoru´. Je to moc hezká záminka," řekl redakci další předák ODS.

Napsali jsme k tématu Ladislav Bátora

Předčasné volby mohou Kalouskovi vyhovovat. Jako o možné eventualitě o nich hovořil již v průběhu vládní krize kolem Kristýny Kočí a spol., kdy říkal, že raději předčasné volby než "handlovat s ABL".

Jak zamáčknout ODS a získat hegemonii

V ODS se dlouhodobě děsí toho, že chce Kalousek pro sebe a TOP 09 strhnout hegemonii na pravici a nyní má pro to ideální příležitost. ODS by pak byla pouze menším bratříčkem, neboť její preference nejsou zrovna nejlepší, finanční a personální situace také ne a měla i několik skandálů.

Psali jsme: Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

TOP 09 jako jediná strana nehospodařila se ztrátou a má i významné sponzory, má za sebou vlivné mediální skupiny a její ministři zatím neměli nějaký skandál. Tato strana má také paradoxně aspoň mediálně reformnější étos a důrazný Kalousek se se žoviálním knížetem mediálně skvěle doplňují, zatímco ODS je v personálním a leadershipové krizi. O nutnosti blízkých voleb hovoří i to, že Kalousek musí využít popularity Schwarzenberga, dokud má ještě fyzické síly a jeho zdravotní stav umožní absolvování volební kampaně.

Velká koalice TOP 09 a ČSSD

Nemusí být také vyloučeno, že by pak Kalousek jako hegemon na pravici vytvořil velkou koalici TOP 09 a ČSSD. Kdyby ODS ztratila premiéra, mohly by zesílit hlasy, aby podzimní kongres ODS byl volební. Zde by pak mohlo dojít k výraznému oslabení Nečase či přímo jeho nahrazení někým jiným, kdo by vycházel dobře s Kalouskem. ODS by pak buď dělala menší partnerskou vazalskou stranu Topce nebo by se s ní integrovala s tím, že by tahala za kratší provaz.

Psali jsme: V ODS se na Nečase chystá "atentát"

Jednou z verzí také je, že se Kalousek obává toho, že by kolem Klause mohla vykrystalizovat nová pravicová strana, proto nyní útočí na Hradu blízkého Ladislava Bátoru, který je současně předsedou Akce D.O.S.T., která se snaží sbližovat autenticky pravicové proudy. Tímto by se snažil „preventivně" takový projekt, který by mohl TOP 09 sebrat část konzervativního elektorátu, zdiskreditovat. Kdyby byly volby již nyní, sebral by Klausovi vítr z plachet, neboť by jeho strana mohla kandidovat až za čtyři roky od vypsání předčasných voleb, tedy v roce 2015 či 2016.

Čtěte více: Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda 

Ekotendr a nástupnictví

Podle další verze může Kalouskova nynější politika souviset s bojem uvnitř TOP 09 o následnictví po Karlu Schwarzenbergovi. Bakalovsko-pravdoláskařká skupina by ráda jako nového předsedu prý viděla Jaromíra Drábka. To Kalousek nechce připustit a chce si upevnit pozici.   

Více: Opět se bude posuzovat ekologická superzakázka. V září bude jasno

V souvislosti s první krizí se v ODS také ozývaly hlasy, že její příčinou je prosadit ekotendr, kdy se hovoří o více než stomiliardové zakázce. Právě Věci veřejné byly silně proti, stejně jako premiér Petr Nečas. Ten měl podle informací ParlamentníchListů.cz dokonce říct, že pokud se bude realizovat tato státní zkázka, podá demisi. Ekotendr se nyní vrací. Ministerstvo financí totiž nyní dostalo posudek na možnou cenu tohoto ekotendru a vláda by se tím měla zabývat v září.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

„Je zřejmé, že pan Kalousek Věci veřejné a Petra Nečase považuje za osinu v zadku. Čili by mu ve vládě patrně nechyběli. Možností i je, že by se podařilo Věci veřejné dostat z vlády a jejich hlasy nahradit přeběhlíky z VV a hlasy z ČSSD, které sežene Paroubek," řekl ParlamentnímListům vysoce postavený člen Věcí veřejných.

Zdanění hazardu

Jako možnou variantu uváděly VV i snahu zabránit zdanění hazardu či obavy Kalouska, že se mu nepodaří sestavit státní rozpočet, protože VV mají stále mnoho výhrad a přicházející ekonomickou krizí půjde jen těžko naplnit příjmovou kapitolu rozpočtu.

Podrobněji:
Už je prý pozdě: Přijde taková krize, že vláda bude koukat

Pokud jsou tyto spekulace pravdivé, Kalousek nemůže opět prohrát. Buď Dobeš Bátoru neodvolá či Nečas neodvolá Dobeše, a TOP 09 tak může vysvětlit rozbití pravicové koalice, nebo Věci veřejné a premiér Kalouskovi ustoupí a ministr financí tak bude opět demonstrovat svou sílu. A může pak vyčkávat na další vhodnou konstelaci pro vyvolání předčasných voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…