Hlavy koalice čeká střet. Argumenty Véček máme předem

09.01.2012 6:16

Pondělní jednání K9 o církevních restitucích bude střetem dvojího pohledu na věc. Zatímco ODS a TOP 09 hodlají dodržet už uzavřenou dohodu s církvemi a náboženskými společnostmi o restitucích, Věci veřejné poukazují na to, že v nynější složité ekonomické situaci nelze dále zvyšovat státní dluh. Proto chtějí konkretizovat, kde se ušetří suma, která na finanční část restitucí půjde.

Hlavy koalice čeká střet. Argumenty Véček máme předem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Radek John, Karolína Peake a Michal Babák diskutují ve sněmovně

Premiér Petr Nečas vyzval v neděli Věci veřejné, aby zanechaly hrátek kolem personálních změn ve vládě a naplnily dohodu o církevních restitucích. Nejmenší vládní strana totiž v sobotu po jednání výkonné rady přišla s návrhem zrušit, případně sloučit vybrané centrální úřady a vybraná ministerstva a dosažených úspor využít na každoroční kompenzace v rámci finančních restitucí.

„Na mě to spíše dělá dojem, že Věci veřejné chtějí přijít s nějakou otázkou personálních změn ve vládě a toto má být spouštěcí mechanismus, který to má spustit. Musím říci, že na tyto dětinské hrátky není čas ani prostor. Je třeba seriózně naplnit dohodu, kterou jsme všichni podepsali,“ prohlásil předseda vlády.

Premiér považuje návrhy VV jen za hrátky

Hovořit o spojování některých úřadů považuje premiér za legitimní, ale měla by se podle něj především omezovat jejich činnost. „Nápad spojit ministerstvo životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj jsem slyšel poprvé a ne zcela jsem to pochopil,“ zmínil Nečas jednu z navrhovaných možností.

Dnešní jednání K9 je důsledkem toho, že minulý týden vláda už napodruhé přerušila jednání o paragrafovém znění zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Proti se postavily Věci veřejné, které navrhly odložit finanční část vyrovnání o rok, nebo o dva, případně do doby ekonomického růstu. To ale obě větší strany odmítly.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Negativní odezva od koaličních partnerů

I proto zkusily Věci veřejné jít sobotním návrhem na úspory koaličním partnerům v ústrety. Se zlou se však potázaly. Místopředseda Senátu a člen výkonné rady ODS Přemysl Sobotka to v reakci pro Českou televizi označil za čirý populismus a pouhou snahu VV o zviditelnění. První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek šel ještě dál poznámkou, že jde nejspíš o okamžitý nápad ze včerejší noci po několika lahvích těžkého francouzského vína.

Diplomatičtěji se k partnerům z koalice zachoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, i když ani on neskrýval údiv z narychlo spíchnutého návrhu VV. „Bývá slušným a korektním zvykem, aby se takové návrhy, jako je slučování ministerstev, nejdříve předložily koaličním partnerům a ne veřejnosti prostřednictvím tiskové konference v sobotu po obědě,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na iniciativu Věcí veřejných Gazdík.

VV nás zachraňovaly před korupcí, teď před byrokracií

„Přesto si ty návrhy pečlivě prostudujeme. Zatím se to však jeví jako čirý populismus Věcí veřejných. Už jednou nás – v uvozovkách – zachraňovaly před korupcí, tak teď nás pro změnu chtějí zachránit před byrokracií. Spíše to je však evidentní snaha vytvořit chaos,“ podivoval se předseda Starostů a nezávislých nad tím, že při prosazování přímé volby VV nezajímalo, kde se na ni peníze vezmou, zatímco u církevních restitucí je to eminentně zajímá.

Ještě před sobotním návrhem se Věci veřejné pokusily zjistit, zda by jejich záměr odložit finanční část restitucí na „lepší časy“ nepodpořily protější strany dohody. Vyslaly během pátku dvě své emisarky, vicepremiérku Karolínu Peake a místopředsedkyni sněmovny Kateřinu Klasnovou, k jednání na pražské arcibiskupství a také k předsedovi Ekumenické rady církví Joelu Rumlovi.

Na církevní restituce si nelze půjčovat

V obou případech se jim ale dostalo shodné a poměrně jasné reakce, že existuje domluva na jednání s vládou ve formátu vládní a církevní komise, takže toto setkání bylo později vydáváno pouze za informativní schůzku. Z toho se dá usuzovat, že stejně jako dvě ze tří vládních stran, ODS a TOP 09, nehodlají ani zástupci církví nic měnit na už podepsané dohodě.

Alespoň na této vyjednávací půdě – když nepočítáme opozici a většinový názor ve společnosti – tak zůstávají Věci veřejné ve svém postoji zcela osamoceny. „Na pondělní K9 půjdeme jako koaliční strana, která ví, že se dohody dodržují, ale která chce mít jistotu, že si naše republika nebude na církevní restituce půjčovat,“ hájí pro ParlamentníListy.cz stanovisko své strany vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Dodržujte podepsané smlouvy, žádá Schwarzenberg

Garanci, že církevní restituce neprohloubí už tak hrozivý dluh českého státu, však od svých koaličních partnerů soudě podle víkendových reakcí zřejmě nedostanou, protože ti se opakovaně jen dovolávají už přiloženého podpisu VV pod dohodou. „Já bych byl rád, kdyby se u nás vůbec, ale v koalici především, dodržovaly podepsané smlouvy,“ dal pro ParlamentníListy.cz najevo předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, na čem bude jeho strana při dnešním jednání K9 argumentačně stavět.

Církevní restituce, o něž dlouhodobě usilovala KDU-ČSL, byly blízko schválení v roce 2008 za Topolánkovy vlády. Tehdejšímu premiérovi se ale nepodařilo přesvědčit tři poslance ODS Vlastimila Tlustého, Juraje Ranince a Jana Schwippela, aby zákon podpořili. Zmíněné trio by pro něj hlasovalo jen tehdy, pokud by vláda lépe zdůvodnila výši finanční náhrady, kterou měly církve dostat.

Miliardy by k církvím měly začít putovat už příští rok

Nynější předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si před pondělní koaliční schůzkou přeje, aby už se zúčastnění konečně dohodli. „Hlavně ať se to konečně pohne, po dvaadvaceti letech to je ostuda. Mnohé obce to významným způsobem omezuje v jejich rozvoji,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz Bělobrádek na negativní vliv blokačního paragrafu v zákoně o půdě.

Dohoda, kterou uzavřeli zástupci 17 církví s vládou, má církvím garantovat vydání lesů a polí v hodnotě 75 miliard korun během pěti let. V příštích třiceti letech by měly církve dostat kompenzaci ve výši 59 miliard korun, navýšenou o inflaci podle vládního odhadu až na 96 miliard korun. Zároveň se stát s církvemi dohodl na tom, že ještě v příštích 17 letech bude hradit mzdy duchovních. Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi má začít platit od 1. ledna 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…