Hlídalo ho šest vozů, vyhrožoval uříznutím hlavy. Teď je "Kominík" v kriminále

04.11.2011 23:04

Zatímco v Novém Boru na severu Čech se lidé opět obávají násilných útoků ze strany Romů, v Klatovech v Plzeňském kraji si obyvatelé mohli po měsíci tíživé nejistoty oddychnout. Za mřížemi totiž opět skončil po měsíc trvajícím pobytu na svobodě extrémně nebezpečný romský recidivista Josef Jano, známý pod přezdívkou Kominík. Tentokrát se dostal do vazby za vydírání tří lidí.

Hlídalo ho šest vozů, vyhrožoval uříznutím hlavy. Teď je "Kominík" v kriminále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

„Bylo jen otázkou času, kdy se Kominík opět vrátí do kriminálu a naštěstí to netrvalo moc dlouho. Všichni ve městě s napětím očekávali, kdy zase někoho zmlátí do bezvědomí a okrade jako obvykle a všichni se modlili, aby to nebyli právě oni. Já osobně jsem byl velmi překvapen, když jsem ho před 14 dny potkal ve městě, jak si to vykračuje v obleku a nese krabici s dortem, myslel jsem si, že má ještě pár let sedět v kriminálu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Lukáš Dlouhý z Klatov.

Nic nelidského mu nebylo cizí

Nechvalně proslulého devětačtyřicietiletého recidivistu Kominíka, který má v rejstříku více jak 15 záznamů poslal naposledy soudce do vazby kvůli vydírání tří osob, jednomu muži vyhrožoval uříznutím hlavy. V minulosti byl obávaný násilník odsouzen mimo jiné za vydírání, loupež, výtržnictví, krádeže, několikanásobné ublížení na zdraví, dvě pohlavní zneužívání, nebo útoky na veřejného činitele. Extrémně nebezpečného Roma se v Klatovech bojí i samotní policisté, kteří proti němu zasáhnou jen v případě, že jejich počet ho mnohonásobně převyšuje. Reportér ParlamentníchListů.cz byl před lety svědkem incidentu, kdy opilý Kominík ležel na ulici a kolem něj stálo v kruhu šest policejních automobilů, jejichž posádky násilníka pouze hlídaly.

„Devětačtyřicetiletý muž je nyní stíhán pro přečiny vydírání a nebezpečné vyhrožování. Pachatel ve třech případech vydíral v Klatovech několik osob," uvedla klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. Podle jejích slov nejprve vyhrožoval jednomu muži v místě jeho trvalého bydliště ublížením na zdraví. V několika dalších případech vyhrožoval dalšímu muži z Klatov telefonicky, že jej usmrtí. Další den pod pohrůžkou násilí donutil jiného muže, aby s ním odjel do Plzně. Hrozil mu fyzickým napadením a rozbitím zařízení v místnosti.

Do vazby poslal Josefa Jana soudce Jaromír Veselý, který byl přesvědčen, že hrozilo nebezpečí opakování trestné činnosti, pro kterou je muž stíhaný. Soudce se také obával toho, že by pachatel mohl ovlivňovat svědky. Zmíněných činů se dopustil Kominík jen měsíc po propuštění z výkonu trestu.

Naposledy byl Josef Jano odsouzen na 30 měsíců do věznice s ostrahou v roce 2009 za brutální napadení třiadvacetiletého mladíka, kterého zbil v parku a okradl. Obyvatele Klatov ovšem neterorizuje jen holohlavý a silně potetovaný svalovec Josef Jano, ale i jeho dva neméně povedení bratři Miroslav a Jaroslav, kterým se ve městě říká rovněž Kominíci. Po vzoru svého bratra i oni střídavě pendlují mezi vězením a krátkými pobyty na svobodě. Před několika lety došla situace tak daleko, že obyvatelé města chtěli vzít spravedlnost do svých rukou, protože měli pocit, že je policie dostatečně nechrání. O hrozícím pogromu tehdy informovala klatovská média, několik policistů bylo potrestáno za nečinnost a situace se na čas zklidnila.

Zřejmě jediným mužem, který se zdivočelým bratrům postavil a dokázal se jim ubránit byl v roce 2008 tehdy jedenatřicetiletý Marcel Oravec . Mladý muž se dostal před soud za to, že měl při rvačce nožem zranit nejobávanějšího obyvatele města Josefa Jana a jeho bratra Miroslava. Oravcovi hrozil za ublížení na zdraví až osmiletý nepodmíněný trest. Bratři Janové napadli bezdůvodně Oravce v baru PUB a výsledkem bitky bylo bodné poranění Josefa Jana v oblasti břicha, kdy mu vyhřezly střevní kličky o délce 30 centimetrů. Sám Jano před soudem říkal, že toho dne slavil návrat z kriminálu a ani si nepamatuje, kdo ho bodnul. Jeho bratr Miroslav a Kominíkova družka však před soudem tvrdili, že ho bodl Oravec. Sám Kominík se během hlavního líčení rozběsnil takovým způsobem, že si soudce musel na svoji ochranu přivolat justiční stráž. Obžalovaný Oravec připustil, že se s Kominíky popral, ale popřel, že by jednoho z nich bodl nožem. „Napadli mě, tak jsem se jen bránil jejich útoku, žádnou zbraň jsem neměl," uvedl Oravec.

Šéf lidovců: Romský problém lidi dráždí. Nedivím se, oni nepracují

Hlavní líčení doprovázely problémy s předvolanými svědky, kteří se báli v případu svědčit a k soudu nechodili, později se raději vymlouvali na to, že incident neviděli, protože byli opilí. Vše nasvědčovalo tomu, že Kominíka při rvačce nešťastnou náhodou bodnul jeho bratr. Soudce nakonec Oravce za mohutného potlesku přítomných v soudní síni zprostil obžaloby.

Všichni se modlí. I nevěřící 

„Všichni tady v Klatovech se modlíme za to, aby Kominík zůstal ve vězení co nejdéle, protože po jeho návratu na svobodu by to pokračovalo obvyklým způsobem. Divím se tomu, že takový nebezpečný recidivista dostane obvykle u soudu poměrně mírný trest a z vězení se obvykle vrátí ještě před vypršením trestu. Takový člověk měl už dávno dostat doživotí bez nároku na propuštění. Všechny jeho oběti měly zatím štěstí, že útoky přežily, byť s trvalými následky a podlomeným zdravím," dodal Lukáš Dlouhý z Klatov.

Čtěte také:

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …