Hoďte po nich koblihu, zavelí Drábek při stávce. Bude to tak?

06.11.2010 19:13

Pokračujeme! Před týdnem jsme zjistili, že čeští politici v oblasti filmového umění preferují komedie a vyhrává u nich česká klasika. Tentokrát jsme zjišťovali, co naši politici čtou. Co se týče knih, jsou naši volení představitelé náročnější.

Hoďte po nich koblihu, zavelí Drábek při stávce. Bude to tak?

Mnoho oslovených na dotaz neodpovědělo, na čtení zřejmě nemají čas nebo v současné době legislativní nouze nečtou beletrii, ale Ústavu a jednací řád sněmovny.

Předsedkyně sněmovny a majitelka knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou Miroslava Němcová však jednací řád za dvanáct let strávených v dolní komoře Parlamentu zná, takže si na dobrou knížku vždy čas najde. 

„Teď čtu knihu o osudech Sidonie Nádherné z Vrchotových Janovic," sdělila  ParlamentnímListům.cz. Baronka Sidonie Nádherná byla přítelkyně pražského rodáka, basníka Rainera Marii Rilkeho a také důvěrnice Karla Čapka.

„Z knih, které mám nejraději, je pro mě dost těžké jmenovat jednu. Za všechny zmíním Celý život od Jana Zábrany," hovoří Němcová o díle, které je vlastně deníkem geniálního překladatele.

Komunista miluje Čapka

Europoslanec za KSČM Miroslav Randsdorf je člověkem mimořádně sečtělým a je pověstný svými encyklopedickými znalostmi. Na ty však neupozorňuje a nechce se blýsknout nějakým silně intelektuálním dílem, které nikdo nezná. „Miluji Karla Čapka a nejraději mám jeho povídky z obou kapes, pak také jeho Apokryfy. Jinak jsem naposledy četl Cestu na jih," vyjmenovává Randsdorf.

Jan Kalousek, jedna z nových tváří pražské ODS, má celkem náročný vkus. „Jedna z nejlepších knih co znám je Exodus od Leona Urise. Je to román o historii židovského národa a vzniku státu Izrael. Byl i zfilmován, s Paulem Newmanem v hlavní roli. Jinak jsem naposledy četl Bílého tygra od Adigy a Aravinda," vzpomíná Kalousek. Aravind je významný indický spisovatel a novinář žijící v Kanadě.

Stokrát přečtený Saturnin

Šéfka Suverenity Jana Bobošíková má prý vždy v určitém období nějakou oblíbenou knihu. „V současnosti vedou Ćtyři dohody Miguela Ruize. Autor odhaluje omezující názory, které nás připravují o radost. Jinak naposledy jsem četla Bridu, román Paula Coelha o mladé čarodejnici," vysvětluje Bobošíková..

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek jmenuje knihu, kterou zná snad každý. „Nejoblíbenější knihou je bezpochyby Jiroutkův Saturnin, stokrát přečtený a vždy zábavný. A naposledy jsem četl Rok kohouta od Terezy Boučkové. Je to román o ženě, které se rozpadne život a ona se jej snaží dát dohromady," říká Drábek.

Ve slavné pasáži Drábkova oblíbeného Saturnina se psalo o házení koblihami. Odboráři, kteří se během podzimu chystají stávkovat, by tedy možná měli doufat, že ministru Drábkovi během protestu nepadne zrak zrovna na tento výjev z oblíbené knihy.

Čtěte také:
Slunce, seno, třešničky a Akumulátor Škromach. Náročný divák politik?
Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…