Homolka perfektně zvládla kontakt s pacientem, podezřelým z infekce ebolou

10.10.2014 12:15

Nemocnice Na Homolce se včera stala prvním českým zdravotnickým pracovištěm, které přišlo do kontaktu s pacientem, podezřelým z infekce smrtícím virem eboly. Když na interní ambulanci nemocnice dorazil pacient s vysokou horečkou, jednali naši lékaři bezchybně podle nastavených interních postupů při výskytu vysoce nebezpečné nákazy. Jakmile zjistili, že se pacient vrátil ze západoafrické Libérie, a zhodnotili jeho příznaky, vyslovili podezření na infekci virem eboly nebo na jiné tropické onemocnění a začali podle toho postupovat.

Homolka perfektně zvládla kontakt s pacientem, podezřelým z infekce ebolou
Foto: homolka.cz
Popisek: Nemocnice Na Homolce

„Zdravotníci kontaktovali nemocniční pracoviště kontroly infekcí, které spolu s nimi zajistilo izolaci pacienta, použití osobních ochranných pomůcek, dekontaminaci nemocničních prostor, v nichž pacient pobýval a další nezbytná protiepidemická opatření,“ říká hygienička Nemocnice Na Homolce MUDr. Jarmila Vavřinová. „Současně jsme situaci konzultovali s epidemiologem Hygienické stanice hlavního města Prahy. Bylo rozhodnuto o přepravě pacienta do Fakultní nemocnice Na Bulovce, která je určena jako centrum pro léčbu lidí s vysoce nebezpečnými infekcemi.“

Personál pracoviště kontroly infekcí z Homolky rovněž zajistil všechny kontakty, čili zjistil jména a spojení na všechny osoby, které byly s pacientem v blízkém kontaktu. V případě, že by byla infekce ebolou potvrzena, tito lidé by byli dále sledováni. Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta včera médiím sdělil, že vše proběhlo lege artis, tedy medicínsky správným postupem.

Dnešní zveřejněné výsledky krevních testů pacienta infekci ebolou naštěstí nepotvrdily. Pro naši nemocnici se však určitě jednalo o důležité prověření připravenosti na možný kontakt se smrtící infekcí, který zdravotníci zvládli na jedničku. „Pacientům, kteří se vracejí z oblastí největšího výskytu epidemie eboly a projeví se u nich do 21 dnů po návratu příznaky, které by mohly signalizovat tuto nákazu, bych doporučila, aby zůstali doma a kontaktovali svého praktického lékaře nebo přímo Nemocnici Na Bulovce. Tím předejdou případnému ohrožení dalších lidí ze svého okolí,“ doporučuje MUDr. Vavřinová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …