Horníku, uskromni se, vzkazuje Bakalova firma. Odborář: Hrozí výbuch hněvu

29.05.2013 10:09

Odboráři nesouhlasí s úspornými kroky, které navrhuje vedení těžební společnosti OKD. Vlastníci firmy prý podcenili situaci na trhu s uhlím. Více ji však podceňuje vláda, která nedokáže dopracovat energetickou koncepci státu a nezvládá ani dostatečně zpracovat surovinovou politiku ČR. Vláda je navíc v područí politických přeběhlíků, kteří mají větší vliv než tripartita a politické strany. ParlamentnímListům.cz to řekl Jan Sábel, předseda hornického odborového svazu.

Horníku, uskromni se, vzkazuje Bakalova firma. Odborář: Hrozí výbuch hněvu
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelkou OKD, má podle nedávných výsledků za sebou nejhorší kvartál v historii. Jen za první tři měsíce prodělala víc než 2 miliardy korun. V důsledku toho vedení OKD navrhuje zrušit zaměstnancům mimo jiné příspěvek na dovolenou, který představuje až tři čtvrtiny jednoho měsíčního platu.

Vedení společnosti musí reagovat na situaci na světových trzích

„Vedení společnosti OKD musí reagovat na aktuální složitou situaci na světových trzích i na problémy evropské ekonomiky, kvůli kterým se těžební průmysl ocitl v nejobtížnější situaci za posledních 30 let. Odborářům jsme proto představili soubor aktuálních úsporných opatření i dlouhodobějších kroků, které zajistí její stabilitu do budoucna. Snížení mzdových nákladů je důležitou součástí plánovaných úspor, mnohem více však budeme krátit výdaje například v oblasti administrativy nebo investic, výrazně se sníží také výdaje na sponzoring, charitu a mnoho dalších oblastí,“ řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Podle něj bude jednání s odbory o kolektivní smlouvě na období 2013-2017 pokračovat i v dalších dnech. „Vedení OKD navrhuje zrušit příplatek na dovolenou, který tvořil v minulých letech zhruba tři čtvrtiny běžné měsíční mzdy. Nemáme tedy v úmyslu snížit lidem pravidelný příjem, který dostávají každý měsíc na účet, ale jednáme o zrušení v podstatě 13. platu. Průběh a dílčí výsledky kolektivního vyjednávání nebudeme komentovat, informaci pro veřejnost vydáme až po jeho dokončení,“ doplnil mluvčí.

Vlastníci a vláda podcenili situaci

Úsporné kroky se však odborářům nelíbí. „Vlastníci OKD jsou málo opatrní ve svých záměrech a věnují se různým zájmům. Vypadá to tak, že podcenili situaci na trhu s uhlím. Více ji však podceňuje vláda, která nedokáže dopracovat energetickou koncepci státu a nezvládá ani dostatečně zpracovat surovinovou politiku České republiky. Vláda je také v područí některých politických přeběhlíků, jakým je například pan Šťovíček (litvínovský starosta,  poslanec a člen sněmovního klubu TOP 09 a STAN; dříve VV a ODS – pozn. redakce), který má větší vliv na vládu než tripartita a politické strany,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf hornického odborového svazu Jan Sábel.

„Zatímco v Anglii se otevírají nové doly, Německo má problém s jadernou energetikou, naši vládní garnituru to vůbec nezajímá,“ pokračuje Sábel. „Ještě horší situace nastává, že rádoby experti sociální demokracie se tomu začínají přizpůsobovat,“ dodal.

Sníží-li se těžba, bude to mít kritické následky

„To, co se i přes naši kritiku provedlo se solární energií, kdy budeme několik desítek let doplácet na špatná rozhodnutí vlády, nás může ještě dále ohrozit nesmyslné zvyšování výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů,“ uvedl dále zástupce horníků. Suroviny jsou ve vlastnictví státu a měly by se tedy podle něj řádně využívat bez mnohdy nesmyslných požadavků ekologických organizací.

„Pokud se bude snižovat těžba v OKD, bude se propouštět a daňoví poplatníci budou dále platit více nezaměstnaných, zvýší se kriminalita, nespokojenost občanů a na Ostravsku, což bych si nepřál, jsou možné i sociální výbuchy,“ obává se Sábel. A dodává, že v této věci jednal s generálním ředitelem OKD Jánem Fabiánem.

Připravují se další jednání o nové kolektivní smlouvě

„S panem Fabiánem jsme se shodli na tom, že v tomto regionu se musí tato situace řešit velmi citlivě. Máme podepsanou vyšší kolektivní smlouvu a v té je uvedeno zajištění reálných mezd v tomto roce. Situace je opravdu kritická, a proto se v pátek zúčastním jednání Sněmu SHO, což je nejvyšší odborový orgán OKD. Nechtěl bych před tímto jednáním předjímat jakékoliv závěry. Odborový svaz bude celou situaci bedlivě sledovat a bude se snažit zaměstnancům pomoci,“ tvrdí Sábel.

Milan Šťovíček, kterého Sábel označil jako politického přeběhlíka, jenž má větší vliv na vládu než tripartita a politické strany ve věci těžby, nebyl pro ParlamentníListy.cz opakovaně k zastižení, aby tato slova okomentoval.

Bakala kupuje média, ale…

Spoluvlastníkem OKD je podnikatel Zdeněk Bakala. Ten je zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl. Bakala prostřednictvím svého vydavatelství Economia nedávno koupil ztrátovou internetovou společnost Centrum Holdings, která provozuje zpravodajský server Aktuálně.cz.

„Pan Zdeněk Bakala má různé investice v různých odvětvích a ta jsou v různých fázích svého hospodářského cyklu, která vzájemně se sebou nesouvisí,“ reagoval pro redakci Bakalův mluvčí Tomáš Pavlík na dotaz týkající se aktuální situace v OKD a nákupu Centrum Holdings.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…